Lagbanner
SvenskaFans rankar NHL – Metropolitan Division: 7. New Jersey Devils

SvenskaFans rankar NHL – Metropolitan Division: 7. New Jersey Devils

En sommar av förändringar har lett till en ny era hos New Jersey Devils.

Det kan vara den största förändringen klubben någonsin gått igenom. Ja, förutom de gånger man flyttat, så klart. Lou Lamoriello, general manager mellan 1987 till 2015, är inte längre kvar i klubben. Under nästan tre decennier ledde han laget, men nu har han lämnat skutan helt och hållet. Först kom beskedet att Ray Shero skulle ta över som general manager och att Lou enbart skulle vara president, men han lämnade även den befattningen för att bli general manager i Toronto Maple Leafs.
 
Det är inte enbart tidsaspekten som gör detta till en av de största förändringarna i klubbens historia – Lamoriellos ledarstil var full av regler och uppförandekoder som troligtvis står omatchad i dagens NHL. Backen Eric Gelinas har till exempel valt att spela med nummer 44 kommande säsong – något som vore fullständigt otänkbart under Lamoriellos ledning. Skägg var också strängt förbjudet. Alla spelare löd under samma regler, vare sig du hette Martin Brodeur och vunnit fem Vezina Trophy, eller om du heter Mike Sislo och väntar på första NHL-målet.
 
Mest utmärkande under ”Uncle Lous” 28 år som boss har varit Devils defensiva spelstil, som under långa perioder varit framgångsrik – men inte speciellt underhållande. Men nu är det nya tider. Med Ray Shero vid rodret kan vi vänta oss ett New Jersey som satsar på en mer anfallsinriktad ishockey, friare för spelarna och skäggväxt av valfri sort. Shero har också valt att lägga sin tillit på John Hynes som coach. Han blir ligans yngsta och har uttryckt en vilja att spela en mer anfallsintriktad och snabb ishockey.
 
Men det innebär inte garanterad framgång. I slutänden handlar det om vad spelarna gör på isen. Under fjolårssäsongen var anfallet det stora bekymret genom att vara skrämmande impotent. Det saknades både bredd och spets. Mike Cammalleris 27 mål är visserligen bra, men att Adam Henrique vann den interna poängligan på 43 poäng säger en hel del. Att han följdes av 33-årige Cammalleri, 39-årige Patrik Elias, 35-årige Scott Gomez, bortflyttade Steve Bernier och 43-årige Jaromir Jagr är en tydlig indikation på varför man gjorde tredje minst mål av alla lag. Faktum är att Henrique är den ende i uppställningen under 30 år att nå 25 poäng.
 
Men det fanns ljuspunkter under säsongen 2014-15 också. Dels målvakten Cory Schneider, som visade att Devils gjorde rätt som gav honom ett sexårskontrakt innan säsongen drog igång. Spelar han på samma nivå kan han vara med och slåss om Vezina Trophy kommande säsong. Dessutom fick vi se ett gäng unga backar slå sig in i NHL och visa att det finns något att bygga ett nytt storlag kring. Adam Larsson, Damon Severson, Gelinas och Jon Merrill är en spännande kvartett, alla yngre än 25, med fina framtidsutsikter.
 
Under sommaren riktade Shero in sig på att göra sig av med dödvikt och satsa nytt. Tack och hej blev det till bland annat Steve Bernier, Martin Havlat, Bryce Salvador och Dainius Zubrus medan man värvade John Moore, Kyle Palmieri, Sergei Kalinin och häromdagen även Jiri Tlusty. Dessutom draftades centern Pavel Zacha. Det är en stor åldersdifferens och New Jersey har blivit betydligt yngre och snabbare. Därmed inte sagt att man är mycket bättre.
 
Devils kan mycket väl upprepa fjolårets 13:e-placering i Eastern Conference och det finns risk för att man hamnar ännu lägre. Istället kommer den här säsongen att handla om att hitta en ny identitet och speltid, samt utvärdera vilka spelare som är värda att satsa på i framtiden.
 
Det är en ny era i New Jersey, men förvänta er inte att den startar med succé.
 
Målvakter:

Det finns en plats Devils får A i betyg och det är mellan stolparna. Det beror uteslutande på Cory Schneider. I 29-åringen har New Jersey en av ligans och världens absolut bästa målvakter. Han går nu in på sin andra fulla säsong som förstemålvakt och ingenting pekar på att han skulle göra en sämre säsong 2015-16. Ifjol räddade han 92,5 procent av skotten och hade ett GAA på 2,26. Han är stor, men snabb och klarar uppenbarligen av den tuffa belastningen av att vara förstemålvakt.
 
Bakom Schneider hittar vi, precis som ifjol, Keith Kinkaid. 26-åringen har vuxit fram som en stabil backup, utan att för den delen vara ett hot om förstaspaden. Kinkaid har tillhört Devils sedan 2011 och gör vad en andremålvakt ska göra – varken mer eller mindre.
 
I år återvänder även veteranen Yann Danis till klubben han tillhörde 2009-10 och gjorde ett bra jobb som backup. 34 år gammal har han aldrig lyckats säkra ett heltidsjobb i NHL, utan harvar runt i olika AHL-klubbar. Han är dock en stabil farmarlagskeeper och lär göra sitt jobb där.
 
I Albany får han sällskap av Scott Wedgewood, en 23-åring som inte övertygat under hans 77 AHL-matcher. Kanadensaren är backup i AHL och slåss huvudsakligen om speltid där.
 
Framtidsnamnet i kassen är MacKenzie Blackwood, som Devils överraskande plockade i andrarundan under draften 2015. Han stod för ett bra slutspel i OHL för Barrie Colts och slåss om en JVM-plats för Kanada. Säsongen kommer att tillbringas i OHL.
 
Hur det gick för Martin Brodeurs son Anthony, som draftades av klubben 2013? Han fick aldrig något kontrakt med New Jersey, utan blev tillgänglig för en ny draft i somras utan att bli plockad. Han har skrivit på för BCHL-klubben Penticton Vees och tillhör inte längre Devils. Så gick det för honom.

Backar:
 
Om målvaktspositionen är Devils starkaste, är backpositionen den mest talangfulla. Devils har enbart en back över 30 år och det ser väldigt spännande ut på försvarssidan.
 
Åldermannen är då Andy Greene, som varit Devils trogen under hela sin tioåriga NHL-karriär. 32-åringen är en smart back med fin skridskoåkning som brukar bidra med mellan 20 och 30 poäng. Han kan spela i alla spelsituationer och är viktig med sin rutin.
 
Greene placeras troligtvis ihop med svenske Adam Larsson, som fortfarande väntar på det riktiga genombrottet i NHL. 22-åringen har haft en väldigt ojämn NHL-karriär och inte fått någon coachs fulla förtroende hittills. Men det kan vara på väg att förändras. Förra säsongen var hans bästa hittills och 24 poäng kan mycket väl bli över 30 i år. Svensken har börjat hitta sitt spel i NHL och hans utveckling är otroligt viktig för New Jerseys framgång. Lita på att han får chansen att växa under ny lagledning.
 
Under fjolåret var den stora snackisen Damon Severson för Devils. Backen slog sig överraskande in i truppen direkt och gjorde en fantastisk första del av säsongen. Många snackade till och med om Calder Trophy, men en skada satte stopp för de planerna. 21-åringen är en stor back med bra krut i bössan, som både vet hur man spelar offensivt och defensivt. Den stora utmaningen blir att visa att fjolåret inte vara en tillfällig topp, utan att han är en NHL-back av hög kaliber.
 
Severson spelade mycket tillsammans med en annan storväxt och ung back, Eric Gelinas. Och där kan vi snacka kanonskott. 24-åringen har troligtvis ett av ligans hårdaste skott när han laddar från blålinjen, vilket han gärna gör. Hans defensiv behöver fortfarande putsas, men med sin stora kroppshydda har han alla verktyg som krävs för att bli en framstående försvarare i NHL. Tio mål och 40 poäng är ingen omöjlighet för Gelinas.
 
Däremot ska vi inte vänta oss någon större poängskörd från defensive Jon Merrill. Amerikanen är mer försvarsinriktad, även om han har ett skapligt offensivt register att visa upp när tillfälle ges. Länge sågs 23-åringen som klubbens hetaste backnamn bakom Adam Larsson, men vi har inte fått se den Merrill i NHL än. Kanske blir det i år, med mer erfarenhet? Är likt Larsson, Severson och Gelinas relativt storväxt.
 
Merrill kan komma att bli ett fint komplement till nyförvärvet John Moore, som skickats mellan ett gäng olika klubbar de senaste åren. Egentligen har han aldrig varit dålig, men han har tyvärr aldrig varit tillräckligt bra för att leva upp till sin draftposition (21 totalt av Columbus 2009) heller. 24-åringen har en härlig skridskoåkning och skjuter som en häst, men har aldrig lyckats få det att stämma till fullo i vare sig Columbus, New York Rangers eller Arizona Coyotes. Lossnar det i Devils?
 
Backuppsättningen kommer sannolikt att byta utseende både en och två gånger under säsongen, inte minst med tanke på hur jämn den är. Utanför den preliminära uppställningen hittar vi bland annat David Schlemko, som spelade för tre olika NHL-klubbar ifjol. 28-åringen har mer erfarenhet än de flesta konkurrenterna i uppställningen, vilket är hans stora fördel. Är inte på något sätt flashig, men är en bra utfyllnadsspelare till ett lågt pris.
 
Vi hittar även den 24-årige bjässen Seth Helgeson i truppen. Han är en fysisk och defensiv försvarare som mycket väl kan komma att se istid under säsongen, även om han sannolikt spenderar större delen av tiden i AHL.
 
Detsamma gäller den 107 kg tunge vitryssen Raman Hrabarenka, som gjorde 27 poäng för Albany Devils ifjol. Han fick dessutom testa på en NHL-match och 23-åringen är en aspirant på en utfyllnadsplats 2015-16.
 
Devils har också den nye 22-årige tjecken Vojtech Mozik och vagabonden Marc-Andre Gragnani till förfogande i farmarligan. Det är egentligen öppet race vem som ska få speltid i NHL vid skador.
 
Utanför proffshockeyn har Devils ytterligare en stor talang i Steve Santini, som spelar för Boston College. 20-åringen gör troligtvis sin sista säsong på skolan och kanske får vi se honom i Devils trupp framåt vårkanten.

Forwards:

Om det på målvakts- och backsidan ser positivt ut för New Jersey, är det desto dystrare i anfallet. Visserligen har det gjorts rätt stora förändringar på forwardsidan under sommaren, men det saknas fortfarande en hel del för att New Jersey ska öka sin målskörd så mycket som troligtvis behövs för att utmana om slutspel.
 
Den ende pålitlige målskytten under fjolåret var Mike Cammalleri. 32-åringen gjorde vad han skulle på målkontot, även om större delen av målskörden kom under första halvan av säsongen. Räkna med runt 30 mål den här säsongen också från den skridskoskicklige och hårdskjutande forwarden.
 
Cammalleri ska bli framspelad av Travis Zajac, som inledningsvis kommer att centra förstakedjan. 30-åringen gjorde en urusel säsong 2014-15 och var kanske den enskilt största anledningen till att Devils var så ineffektiva som de var. Zajac stod enbart för elva mål och 25 poäng på 74 matcher, vilket är hans sämsta resultat någonsin. Rätt överlägset dessutom. Nej, hans defensiva skicklighet är det ingen som ifrågasätter, men det krävs en rejäl uppryckning i offensiven från Zajac den här säsongen.
 
Till höger placerar vi nyförvärvet Kyle Palmieri. 24-åringen har aldrig blommat ut i Anaheim, vilket man hoppas att han ska göra i en ny omgivning. Han är rapp, energisk och kan spela på alla forwardspositioner. I Devils kommer han att förväntas vara en större målskytt än han varit tidigare under NHL-karriären. Är han kapabel till det, eller har han nått sitt tak?
 
I andrakedjan hittar vi ett välkänt namn som inte behöver någon närmre presentation på vänsterkanten. Patrik Elias har representerat Devils sedan mitten av 90-talet och är klubbens främste forward genom tiderna. Han är smart och elegant på isen, men är till åren kommen och har en kropp som har fått utstå mycket. Är han frisk är 45-50 poäng ingen omöjlighet, men troligtvis landar han lägre än så. Har inte spelat en full NHL-säsong sedan 2003-04.
 
Andrecenter blir Adam Henrique, som vann den interna poängligan ifjol. 25-åringen är allround och en perfekt komplementspelare, men håller inte som förstecenter i NHL. Nådde 51 poäng 2011-12, men har landat på 43 två säsonger i rad nu. Det är en mer rimlig förväntan på tvåvägsspelaren.
 
Till höger i andrekedjan hittar vi ett spännande namn i Jiri Tlusty. Tjecken har en klart godkänd målskörd de senaste säsongerna, men hade trots det svårt att hitta en klubb som var villig att ge honom ett kontrakt under sommaren. Devils chansade slutligen med ett ettårskontrakt och vill det sig väl kan det bli en fortsättning. Så sent som 2012-13 blev han sjua i NHL:s skytteliga och bortsett från hans 20 matcher med Jets ifjol har 27-åringen hållit ett godkänt målsnitt. Kan nosa på 20 baljor om allt faller på plats.
 
Längre ner på vänsterkanten hittar vi 22-årige Reid Boucher, en forward med ett sylvasst skott som väntar på sitt genombrott i NHL. Har tidigare varit en utpräglad målskytt, men med tanke på att det bara har blivit tre kassar på 34 NHL-matcher har han en hel del att bevisa. Kommer med största sannolikhet att få en ordentlig chans i någon av de mer utpräglat offensiva kedjorna under säsongen.

En annan spelare som kommer att få chansen att göra sig mer betydelsefull är svenske Jacob Josefson. Han har hittills inte blivit den spelare klubben hoppades när han draftades som nummer 20 totalt, men har blivit lovad en ärlig chans den här säsongen. 24-åringen är duktig i defensiven, men har aldrig gjort mer än elva poäng under en säsong i NHL.
 
På högerkanten placeras finske Tuomo Ruutu i den här guiden. Inte för att han kommer att vara låst tillsammans med de här spelarna den här säsongen, utan mer för att det är möjligt att han börjar där. Ruutu är energisk och en bra skridskoåkare – eller var kanske man ska säga. Skadorna har gjort honom mindre explosiv och idag är han inte en offensiv kraft att räkna med. 32-åringen gör sista året på kontraktet och troligtvis det sista i Devils – om han inte går ner rejält i lön.
 
På vänsterkanten i fjärdekedjan kan vi komma att hitta Stefan Matteau, som draftades i förstarundan 2012. Matteau är stor och skridskostark, men är snarare en klassisk checkingspelare än en poängmaskin. Matteau har inte lyckats slå sig in i NHL på heltid än, men har nu fått utvecklas i seniorhockeyn under två AHL-säsonger och bör vara redo för NHL.
 
Center fortsätter vi med kortväxte Stephen Gionta. Han är duktig på skridskorna och är en bra lagspelare, men har nått sitt tak gällande produktion. Gör väl en sisådär 10-13 poäng kommande säsong?
 
Sist ut i start-12:an kör vi Jordin Tootoo, som tog chansen Devils erbjöd honom ifjol och slog till tio mål på 68 matcher. Det innebar ett nytt kontrakt och även om han inte skulle upprepa målsuccén (ja, det får man kalla det när det gäller Tootoo), kommer han att bidra med hjärta och skridskoåkning.
 
Sen har vi några wild cards som är svåra att bedöma på förhand. Dels har vi den ryske importen Sergei Kalinin, som valde att lämna KHL efter hans produktionsmässigt bästa säsong. Han har erfarenhet från VM och andra internationella sammanhang, men var han står kvalitetsmässigt i NHL är otroligt svårt att uppskatta. Han är ju relativt stor, så kanske är han inplockad för att ersätta en Dainius Zubrus-typ? Står han för 25-30 poäng tror jag Devils är nöjda över sin värvning. Är inte låst vid en specifik forwardsposition, kan vara värt att tillägga.
 
Sedan har vi då Devils förstaval i draften 2015, Pavel Zacha. Totalsexan är redan 191 centimeter lång och är en dynamisk center i form av bra fysik, bra skridskoåkning och fina handleder. Han är en offensiv kraft som förhoppningsvis ska leda en framtida förstakedja, även om han inte är den spelaren idag. Kan han ta en plats redan från nu? Det återstår att se, men han lär i alla fall få chansen i NHL innan han skickas tillbaka till juniorhockeyn.
 
Det kan även vara värt att flagga för John Quenneville, som skrev på ett entry level-kontrakt under sommaren. 19-åringen är en naturlig poänggörare som är otroligt duktig med pucken och har bra fart på skridskorna. Lite oroväckande utveckling i WHL förra säsongen, även om han gjorde ett bra slutspel. Lär få chansen någon gång under säsongen.
 
I AHL hittar vi även 27-årige Mike Sislo, som fick chansen för Devils ifjol, Ryan Kujawinski, Blake Coleman och Jim O’Brien som möjliga uppkallningar under säsongen. Kujawinski är talangfull och Coleman likaså, men i dagsläget är ingen av de mer än utfyllnadsspelare och tillfälliga inhoppare.

--- 
 
Nyckelspelare:
 
Cory Schneider, Adam Larsson, Travis Zajac
 
Nyförvärv:
 
Kyle Palmieri – från Anaheim Ducks – trade
Jiri Tlusty – från Winnipeg Jets – free agent
John Moore – från Arizona Coyotes – free agent
David Schlemko – från Calgary Flames – free agent
Sergey Kalinin – från Avangar Omsk – free agent
Vojtech Mozik – från HC Plzen – free agent
Yann Danis – från Hartford Wolfpack – free agent
Marc-Andre Gragnani – från Bern – free agent
Pierre-Luc Letourneau-Leblond – från Pittsburgh Penguins – free agent
John Quenneville – från Brandon Wheat Kings – entry level-kontrakt
Pavel Zacha – från Sarnia Sting – entry level-kontrakt
Ryan Kujawinski – från North Bay Battalion – entry level-kontrakt

Förluster:
 
Peter Harrold – till St. Louis Blues – free agent
Steve Bernier – till New York Islanders – free agent
Joe Whitney – till New York Islanders – free agent
Cam Janssen – till Nottingham Panthers – free agent
Tim Sestito – till Dinamo Riga – free agent
Dainius Zubrus – klubb ej klar – free agent
Scott Gomez – klubb ej klar – free agent
Martin Havlat – klubb ej klar – free agent
Michael Ryder – klubb ej klar – free agent
Mark Fraser – klubb ej klar – free agent
Scott Clemmensen – pensionerad
Bryce Salvador – pensionerad
 
Svenskar:
 
Adam Larsson, Jacob Josefson
 
Coach:
 
John Hynes
 
Preliminär laguppställning:
 
Mike Cammalleri – Travis Zajac – Kyle Palmieri
Patrik Elias – Adam Henrique – Jiri Tlusty
Reid Boucher – Jacob Josefson – Tuomo Ruutu
Stefan Matteau – Stephen Gionta – Jordin Tootoo
 
Andrew Greene – Adam Larsson
Damon Severson – Eric Gelinas
Jon Merrill – John Moore
 
Cory Schneider (Keith Kinkaid)
 
Andra notabla spelare: John Quenneville, Ryane Clowe, Sergei Kalinin, Pavel Zacha, David Schlemko, Seth Helgeson, Yann Danis, Marc-Andre Gragnani, Vojtech Mozik, Mike Sislo, Ryan Kujawinski, Pierre-Luc Letourneau-Leblond, Raman Hrabarenka
 
---
 
Bästa nyförvärvet: Kyle Palmieri
 
Devils har gjort flera bra nyförvärv. Kombinationen av ålder, potential och kvalitet får mig ändå slutligen att välja Palmieri. Det finns inget det här laget behöver mer än målskyttar och högerskytten kan vara den spelaren för Devils. Karriärbästa i NHL är 14 baljor, vilket inte är överdrivet mycket, men med mer speltid kan det lossna i New Jersey för 24-åringen.

Värsta förlusten: Steve Bernier

Har varit en pålitlig, tung pjäs för Devils i flera år. Skildes med New Jersey efter hans bästa säsong i karriären, mål- och poängmässigt. Är stor och tung, vilket gör honom väldigt effektiv längst sargen. Inte oersättlig, men blev trots allt tvåa i den interna skytteligan 2014-15.

 Årets poängkung: Mike Cammalleri
 
Vann skytteligan överlägset ifjol och kommer förhoppningsvis att nosa på 30 mål den här säsongen också. Med mer effektiva kedjekamrater bör mer assist trilla in på poängkontot. Vinner på 52 poäng – åtta för Zajac.

Årets nykomling: Sergei Kalinin
 
Flyger lite under radarn, men kan komma att bli nyttig om han används rätt. Stor, har ledarkvaliteter och både VM- och JVM-guld. Med tanke på att det troligtvis inte blir så många rookies i laget kan han vara den som gör störst nytta under sitt första år i New Jersey.
 
Årets genombrott: Adam Larsson
 
Det är nog dags nu. Larsson växte mycket när Peter DeBoer försvann som tränare och kanske var han den stora anledningen till att svensken såg ut att stanna i utvecklingen hos New Jersey? Självförtroendet är tillbaka och potential har han. Han har rätt mycket erfarenhet jämfört med hans kollegor och kommer att tilldelas ansvar.
 
###
 
REDAKTIONENS RANKNING:
 
Metropolitan Division:
 
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7. New Jersey Devils
8. Carolina Hurricanes
 
---
 
Nytt för i år är att NHL:s 30 lag presenteras i form av en rankning inom de fyra divisionerna. Samtliga skribenter fick ranka divisionerna, som sedan summerades till en gemensam rankning för hela redaktionen. 

Simon StrömbergTwitter: @Simpa_stromberg2015-09-24 12:00:00
Author

Fler artiklar om New Jersey