Motståndarkoll: Hapoel Tel Aviv
Getafe hamnade som bekant i samma grupp som Anderlecht, Aalborg, Tottenham och Hapoel Tel Aviv. Här följer en presentation av vår andra motståndare, israeliska Hapoel Tel Aviv.
För Getafe väntar tufft motstånd i Coliseum då man ska ta sig an Hapoel Tel Aviv. Klubben bildades 1923 och redan 1928 lyckades man vinna en titel. På den tiden existerade inte staten Israel och i den Palestinska Cupen som klubben vann spelade man mot arabiska, engelska ockupations styrkors fotbollslag och andra judiska lag. Men 1948 bilades staten Israel och det skulle dröja nio år innan Hapoel kunde kalla sig israeliska mästare.
Klubben har haft framgångar och de kom under 50- och 60-talet. Sedan kom 1970-talet och klubben lyckades inte vinna en enda titel, fansen fick vänta ända tills 1981 då klubben vann ligan. 1986 och 1988 vann man återigen ligan men så kom ännu ett titellöst årtionde, cuptiteln 1999 var den enda ljuspunkten för klubben. Milleniet har inneburit framgångar för klubben då man bl.a. 2001 lyckades ta sig till kvartsfinal i UEFA-cupen och blev utslagna av AC Milan. 2005/2006 och 2006/2007 lyckades man vinna den israeliska cupen och har fått spela i Europa två år i rad vilket gör att laget har rutin. Kanske det som var skillnaden mellan Hapoel och AIK, Solnalaget blev som bekant utslagna av Hapoel.
I den israeliska staden Tel Aviv finns det två lag: Hapoel Tel Aviv och Maccabi Tel Aviv, som är stora rivaler och derbyt anses vara den hetaste matchen i den israeliska ligan. Hapoel Tel Avivs fans sympatiserar med vänstern och har kopplingar till Histadrut, den israeliska motsvarigheten till LO. Fansen har en slogan som lyder: ”Hela världen hatar Hapoel förutom jag, bara jag älskar klubben”.
Under matchen mot AIK på Råsunda hade fansen med sig banderoller med bilder på vänsterikonen Che Guevara vilket ytterligare förstärker deras vänsterkopplingar. Den israeliska vänstern brukar annars vara bland de mest kritiska mot Israels Palestina-politik. Fotboll och politik är något som inte går att undkomma inom den israeliska fotbollen och en del lag har genom åren också fått bidrag från diverse politiska partier och organisationer.
Rivalen Maccabi Tel Avivs fans är ökända för att ha kopplingar till den israeliska extremhögern. Laget hade en etiopisk jude i laget; Baruch Dego. Han blev förolämpad av sina egna fans och spelar numera i Hapoel. Men värst är Beitar Jerusalem som aldrig har haft en israelisk arab i laget, även de har fans som är högerextremister. Derbyt är ett krig anser fansen och det betyder allt är tillåtet. Hapoels fans har sjungit ”Vi önskar er en ny Förintelse” varpå Maccabis fans svarat med ”Vi hoppas att ni brinner i Treblinka”. Treblinka var för övrigt ett ökänt koncentrationsläger i Polen under Andra Världskriget.
Hapoel Tel Avivs lagkapten Walid Badir är för övrigt en israelisk arab och såklart även han en måltavla för Maccabis fans. ”Han är en självmordsbombare” har man sjungit om honom och Hapoels fans har svarat med ”Krig, krig, krig!”. Som sagt, Tel Aviv-derbyt är ett krig. Badir spelade säsongen 1999-2000 i Wimbledon i England men på 21 matcher lyckades han bara göra ett mål och återvände till Israel.
Badir som har palestinsk ursprung blev nationalhjälte i Israel när han i VM-kvalmatchen mot Frankrike mars 2005 gjorde 1-1 målet. Badir har spelat 61 landskamper för Israel och har totalt gjort 11 mål. Kongolesen Nsumbu Mazuwa som värvades till den här säsongen tillhörde förra säsongen till en av ligans mest framstående spelare och var viktig för Beitar Jerusalem och återfinns numera i Hapoel. Laget har likt många lag i Europa värvat brasilianska spelare där Fabio Junior och Gabriel Dos Santos har varit lyckosamma hittils och gjort mål.
Laget har börjat ligan dåligt och efter fem omgångar ligger man på en tionde plats med tre poäng. Men räkna med att många Hapoel-fans kommer att åka till Spanien för att heja fram sitt lag. Det gäller att Getafes fans organiserar sig för annars finns risken att Hapoel kommer att ha ett betydligt större och mer högljutt stöd på Coliseum.
Behatzlacha Getafe! (hebreiska)
Bettawfeeq Getafe! (arabiska)
Fullständigt namn: Hapoel Tel Aviv FC
Grundad: 1923
Arena: Bloomfield Stadium, invigd 1962
Kapacitet: 15 500 pers.
Tränare: Guy Luzon
Källor: wikipedia.org, red-fans.com, uefa.com, FourFourTwo Mars 2006 (Officiella hemsidan hade bara hebreiska tyvärr).