Den förbjudna vägen
Som lagkapten i Barca, innan flytten till Real Madrid.

Den förbjudna vägen

I El Clásicos historia har vi funnit många spelare som tidigare spelade hos motståndarna. Till matchen på lördag finns det två spelare som spelat i det ”andra laget”. Men hur har det sett ut om vi ser till historien med spelare som både spelat i Real Madrid och Barcelona?

Undertecknad har gått igenom en resa genom spelare som representerat både Real Madrid och Barcelona. För er som inte visste om det så har hela tjugosex spelare representerat båda klubbarna. Spelare har skiftats mellan de två storklubbarna sedan ursinnes tider. Vi har sett  spelare som Figo, Samitier, Ronaldo, Celades, Hagi och Laudrup representera de båda lagen.  Här kommer ett urval av de spelarna som representerat bägge av de två största lagen i La Ligas historia:

Luis Milla – Spelade för Barcelona från 1984-90. Spelade för Real Madrid 1990-97.

Milla är den första att ”blottas” i denna artikel av spelarna som gjort det ”föbjudna” och skiftat till den värsta antagonisten. Den spanska mittfältaren debuterade under säsongen 84-85 för sitt Barcelona, där han även gjorde sitt första mål under sin debut mot Real Zaragoza. Det var först 1988 som han slog in sig på allvar i startelvan men han skulle komma att ha kontraktsproblem med ledningen och hos dåvarande tränaren Johan Cruijff.

Det slutade med att han släpptes på free-transfer till Real Madrid säsongen 90/91. Där stannade Milla i ungefär sju år och där han spelade totalt 165 matcher för de vit-klädda. Han var med om två ligatitlar och en cup-titel med Real Madrid.

Ricardo Zamora – Spelade för Barcelona från 1919-22. Spelade för Real Madrid från 1930-36.

Zamora som idag är en legend inom fotbollsvärlden och i Spanien påbörjade sin karriär i Espanyol för att sedan ta lasset till Barcelona. Där var han med i det som många kallar idag för det ”legendariska Barcelona” med spelare som Platko, Samitier och Alcántara. Han kom dock att återvända till Espanyol 1922 för att sedan hamna i Real Madrid i början av 30-talet.

På den tiden hette klubben inte Real Madrid utan ”Madrid CF”. Zamora var med i den trupp som under säsongen 1931/32 kom att vinna ligan. Detta var första gången som Real Madrid vann La Liga och inkasserade klubbens första La Liga-titel av många. En match som många än idag påminns om är cup-finalen mellan Real Madrid och Barcelona 1936, där de vit-klädda trots med en utvisning i bagaget, lyckades besegra Barcelona med 2-1 på Mestalla. Zamora lyckades rädda Madrid i slutet av finalen med en räddning som är omtalad än idag.


Luis Enrique – Spelade för Real Madrid från 1991-1996. Spelade för Barcelona från 1996-04.

Mannen som många i Madrid har svårt att förlåta än idag. Luis Enrique köptes till Real Madrid inför säsongen 91/92 från Sporting de Gijon. Många var det som imponerades av yngligens kunskaper på mittfältet. I Madrid spelade Enrique totalt 165 matcher och gjorde dessutom femton mål. Framgångarna i Real Madrid gjorde att han togs ut till både OS-laget 1992 och fick en plats i VM-truppen 1994.

Men Enrique hade andra planer och chockerade en hel stad när han inte förlängde sitt kontrakt och istället gick gratis till Barcelona. I Barcelona var supportrarna först tveksamma till värvningen men han kom snabbt att vinna över supportrarnas hjärtan och är idag en legend i Barcelona efter att ha spelat där från 1996-2004. Totalt blev det 207 matcher för Barcelona med hela 73 mål från den spanska mittfältaren. Han avslutade även sin karriär i Barcelona 2004 och är en favorit bland Barcelona-supportrarna än idag.

Bernd Schuster – Spelade för Barcelona från 1980-88. Spelade för Real Madrid från 1990-92.

Mannen som för inte allt för längesedan faktiskt tränade Real Madrid representerade även, förutom dessa två klubbar, Atlético Madrid. Inte många som gör den resan i dagens fotboll men det gjorde Schuster som kom till Barcelona tidigt på 80-talet från FC Köln. Han skulle vara kvar i Barcelona i hela åtta säsonger. Han var en viktig spelare för Barcelona där han styrde spelet från mittfältet och bidrog med många mål. Allt var dock inte problemfritt med tysken som gjorde sig omöjlig bland tränare och Barcelona-ledningen. I Barcelona-tröjan hann tysken med att vinna flera priser (silverbollen 80 och bronsbollen 81 och 85) för sitt vägvinnande spel och dessutom blev det totalt 170 framträdanden. Schuster vann ligan 85 med Barcelona och hann även med bland annat tre Copa del Rey-titlar och en spansk- supercup-titel under sin tid hos Barcelona.

Tysken valde dock att lämna Barcelona efter åtta år och ville till Real Madrid för att spela med spelare som Butragueño, Michel och Sanchiz. Tysken kom att komplementera det som man i spansk media kallade för ”la Quinta del Buitre”. Med Michel och resten av gänget formade Schuster ett slagkraftigt lag som dominerade La Liga på slutet av 80-talet och början av 90-talet. I Real Madrid blev det totalt två ligaguld, en Copa del Rey och en spansk-supercup-titel.

Evaristo – Spelade för Barcelona från 1957-1962. Spelade för Real Madrid 1962-65.

En brasse som många kanske inte minns eller känner igen, speciellt från min egna generation. Men faktum är att Evaristo var en storspelare i Barcelona under slutet av 50-talet och början av 60-talet. Han var känd för att han likt sina landsmän hade en grym teknik och en livsfarlig bössa som gjorde honom till en levande målmaskin. Statistiken är än idag mycket imponerande då Evaristo på 217 matcher lyckades sätta dit hela 173 baljor för ”Blaugrana”. Ett målsnitt på ungefär 0.8 mål/match och då förstår ni varför han fortfarande hyllas än idag. I Barcelona vann han bland annat två ligatitlar under de åren.

Han kom dock att lämna Barcelona 1962 för att hamna i det Real Madrid som kan vara det bästa genom alla tider. Evaristo hamnade med spelare som Gento, Puskas och framför allt Di Stefano. Han spelade dock inte alls lika länge i Madrid och kom att lämna ”Los Blancos” redan 1965. Han hann dock med att vinna ligan ytterligare tre gånger innan han flyttade tillbaka till Brasilien. Han är idag mer känd för sitt spel i Barcelona än hos Real Madrid.

Samuel Eto´o – Spelade för Real Madrid från 1997-00. Kom till Barcelona 2004 och spelar där än idag.

Mannen som aldrig fick sin chans i Real Madrid och som mer än allt faktiskt ville stanna kvar och visa att han var värd att spela för Real Madrid. Men klubben såg inte mycket potential i Eto´o då spelare som Mijatovic, Raúl och Morientes tog för mycket plats. Kamuranen skickades först iväg på lån under säsongen 97/98 till Léganes för att säsongen efter hamna i Espanyol på ännu ett lån. Till slut hamnade han år 2000 i Mallorca där han stannade under en längre tid och blev känd för att sänka Real Madrid ett par gånger i ligan. Mest uppmärksamhet fick han säsongen innan han lämnade ”Mallis” och gjorde mål på Santiago Bernabéu. Han tittade ut mot supportrarna och presidenten Florentino Perez och gestikulerade ”Det här är mitt hem!”

Vad som hände sedan vet hela fotbollsvärlden. Eto´o är Barcelonas och en av ligans bästa anfallare idag och leder även skytteligan på otroliga 27 mål. Han har sett till att bli en ikon hos Barcelona-supportrarna och har samlat in många titlar till Barcelona, där kanske Champions League-guldet från 05/06 väger tyngst. Eto´o har genom åren visat sin ilska mot Madrid för att de inte trodde på honom. Han skrek lite mindre väl valda ord vid ett tillfälle som media förstorade och som skapade kontroverser.

Luis Figo – Spelade för Barcelona från 1995-00. Spelade för Real Madrid från 2000-05.

Den som väntat på något bra väntar aldrig för länge, en gammal klyscha men någonting som stämmer in här. Luis Figo är nog den spelaren som personifierar ”det förbjudna” bäst av alla spelare i La Ligas historia. Han var mannen som tog ansvaret för Barcelonas offensiv tillsammans med bland annat Rivaldo och Kluivert. Han var även kapten ett tag för Barcelona och kom att vinna många titlar för klubben. Han var då betraktad som en av de största i klubbens historia men hans status förändrades  då någonting hände den där sommaren 2000…

Florentino Perez kom med löftet att Figo skulle till Madrid. Efter att samma man vunnit presidentvalet hämtade han, precis som han lovat, Figo till Santiago Bernabéu. I Real Madrid kom han att vara en del av ”Los Galacticos”, med spelare som Zidane, Ronaldo och Beckham. I Real Madrid vann han även många titlar precis som i Barcelona. Stora skillnaden var att han även fick lyfta Champions League-pokalen två gånger. Figo är dock mer känd för hatet han fått fram från Barcelona-supportrarna på Camp Nou. Vi snackar om grishuvuden, flaskor och mynt som kastats in på plan. Vi snackar om El Clásico-matcher som varit tvungna att avbrytas en kort stund. Än idag är det många som inte förstår hur Luis Figo kunde hamna i Real Madrid. Än idag är det många Barcelona-supportrar som rent ut sagt hatar honom, även om hat är ett värdeladdat ord.

Det går inte att toppa denna artikel med något annat som personifierar ”det förbjudna”. Vem blir nästa spelare att ta steget?

Hassan Alavi2009-04-29 13:13:00
Author

Fler artiklar om Real Madrid