Reseguide till Barcelona

Reseguide till Barcelona

Funderar du på att se en fotbollsmatch på plats i Barcelona? Här finner du användbara tips inför resan.

Biljetter till Camp Nou

FC Barcelona spelar som bekant på Europas största fotbollsstadion. Tråkigt nog är inte publikintresset i närheten av att fylla upp de 98 000 platserna, men det har även sina fördelar. Den främsta är att det är busenkelt att få tag på biljetter till 99% av alla matcher. Därför är det i de flesta fall totalt onödigt att gå via återförsäljare som naturligtvis själva vill tjäna en hacka på affären. Det absolut billigaste och säkraste sättet är därför att köpa biljetter direkt av klubben, antingen i biljettluckan på Camp Nou eller på den officiella hemsidan. Numera rekommenderar jag det sistnämnda alternativet, då man själv kan välja exakt vilken plats man vill sitta på och att man själv kan skriva ut sin biljett så att man får den direkt i handen. Billigast, säkrast och smidigast!

Biljetterna till samtliga schemalagda matcher släpps den 2 september för klubbens medlemmar. Med undantag av säsongens första matcher, så börjar försäljningen av biljetter till ickemedlemmar den 14 september och man kan köpa biljetter en månad innan matchstart. 

Länk till klubbens hemsida, där all nödvändig info finns att hämta.

Fördelar för medlemmar

Till alla som har ett genuint intresse för Barcelona rekommenderar jag starkt att lösa medlemskap. Avgiften på runt 1500 kr kan verka avskräckande, men de 162 000 medlemmarna är fundamentet till klubben som gör att man kan vara med och tävla, mot andra klubbar som drivs av stenrika knösar. Dessutom finns det en del direkta fördelar såsom 20% rabatt på biljettpris och i shopen, möjlighet att köpa biljett till vilken match som helst så fort de släppts, gratis inträde på klubbens museum osv.

Hur får man tag på biljetter till El Clásico?

Matchernas match är en historia för sig och de vanliga reglerna är satta ur spel. Om man är medlem så gäller det att man ligger på och försöker roffa åt sig biljett samtidigt som de släpps. Lyckas man inte gå den vägen är man hänvisad till återförsäljarna som ser till att ta hutlösa priser. En vanlig biljett som egentligen kostar runt 1000-lappen kan ligga en bra bit över 5000 kronor. Jag har själv ingen erfarenhet av sportreseföretagen, men här är en lista på några etablerade, som har verkat i flera år. 

SI Fotbollsresor
Steve Perryman
Nickes
La Travel
Go Sport Travel

Hur tar man sig till Camp Nou?

Lokaltrafiken i Barcelona är outstanding och det är både smidigt och billigt att med tunnelbanans hjälp färdas över stora sträckor. Tar man den gröna tunnelbanelinjen L3 mot Zona Universitaria och hoppar av vid Les Corts, så är det bara att gå rakt fram ifrån den enda uppgången i några hundra meter så kommer man fram till Camp Nou på höger sida. Det går inte att missa. Om man tar linje L5 mot Cornella Centre så ska man hoppa av vid Collblanc. Där tar man uppgången som heter Travessa de les Corts. Gå vägen till vänster som heter Fransesc Layret ända tills ni kommer fram till tvärgatan Travessa de les Corts som ni följer till höger. Efter ytterligare några hundra meter är ni framme.

Tunnelbanenätet (PDF) 

Hur bär man sig åt för att se en träning?

Sedan årsskiftet tränar även a-laget en bit utanför stadskärnan i det nybyggda träningskomplexet, Ciutat Esportiva Joan Gamper. De flesta träningar hålls under förmiddagen och är oftast stängda för allmänheten, så det bästa är att ringa och kolla vilka tider och under vilka former dessa sker. Numret till klubben är 934963600 och det brukar gå bra med engelska. Buss 157 som avgår från Pg Maritim tar er till Sant Joan Despi där det är en kort gångväg till fotbollsplanerna. 


Boende

Att försöka sammanfatta eller ge specifika tips bland den oändliga mängd hotell och vandrarhem som staden erbjuder, känns inte speciellt meningsfullt. Därför väljer jag att hänvisa till Lonely Planets hemsida där man listar över 500 hotell och vandrarhem i alla prisklasser och stilar. Kolla speciellt in det dryga femtiotalet som testats och rekommenderas av sidans egna skribenter. I övrigt är det viktigt att tänka på att boka i så god tid som möjligt. Turismen har under de senaste åren ökat lavinartat och hotellnäringen har inte hängt med i samma omfattning, så om man väntar för länge, kan man räkna med ett begränsat antal valmöjligheter. Vill man hyra en lägenhet är ApartmentBarcelona.com ett bra alternativ.

Flyg till Barcelona

Det finns mängder av flygbolag att välja mellan och det bästa är väl att sätta sig ned och söka runt lite, efter en lämplig resa. Sökmotorer som kelkoo.se och flygbilligt.se kan vara bra för att få fram bästa möjliga pris. Personligen brukar jag flyga med Ryanair, som brukar ta lite mer än 1000 kronor för tur och retur, om man bokar i god tid. Nackdelen är att man hamnar i Girona som ligger drygt 8 mil norr om staden, men en anslutningsbuss som kostar dryga 100-lappen tar en till Barcelona på lite mer än en timme.


Övriga restips


Barcelona är en stad med oändliga möjligheter och det enda som saknas är tid nog att utforska alla skrymslen och vrår. Oavsett vilka intressen man har, så kan man vara säker på att lämna staden nöjd och tillfredställd. Att försöka ta del av det staden har att erbjuda på egen hand är dömt att misslyckas och jag rekommenderar därför att man införskaffar en bra reseguide. Lonely Planets bok har många bra tips och rekommenderas varmt.

Som jag tidigare nämnt så är stadens kollektivtrafik exemplarisk, men mitt råd är att gå så mycket som möjligt. Barcelona är väldigt tätt bebyggt och avstånden förhållandevis korta, därför vinner man en hel del på att upptäcka staden till fots. Ett bra exempel är berget Montjuïc. Börja vandringen från Placa de Espanyol upp till det storslagna Museu Nacional d'Art de Catalunya, vik sedan av och studera spansk arkitektur genom tiderna i Poble Espanyol. Därefter är det bara att ta sig vidare bland storslagna OS-byggnader, en fantastisk botanisk trädgård, märkliga kyrkogårdar och en gammal militäranläggning innan ni kan unna era trötta ben en linbana på vägen ner mot hamnen.

Annars är mästerarkitekten Antoni Gaudis fantasifulla byggnader ett måste. Den ännu ej färdigställda kyrkan La Sagrada Familia är stadens stolthet och mest kända landmärke, men jag kan även varmt rekommendera Park Güell som bör vara ett av tidernas vackraste misslyckande. Casa Batllo kan tack vara den väl tilltagna prislappen på 15 euro och sina köer verka avskräckande, men den långa rundturen är väl värd varenda krona och minut.

Vill man äta och dricka gott så är Barcelona rätt stad. Även om det är nära på omöjligt att få ett bord på El Bulli, som av Guide Micelin utnämnts till världens bästa restaurang, så finns det goda förutsättningar att äta sig lycklig. Det viktigaste rådet är att hålla sig långt ifrån turiststråket La Rambla där man får betala våldsamma överpriser för illa lagad, turistanpassad mat. Som den kuststad Barcelona är så finns det en stor tillgång till färska skaldjur och fisk och gillar man den typen av mat så bör man ge sig på en paella eller den katalanska varianten där man ersatt riset med pasta. Annars kan man alltid bege sig till något hak där man i godan ro kan skölja ner några tapas, eller den baskiska varianten pintxos, med ett glas cava eller två.

Den stora nackdelen med Barcelona är den stora andelen ficktjuvar, som enligt vissa bedömare ska vara värst i världen. Så håll koll på grejerna och din omgivning, men se till att njuta av vad denna fantastiska stad har att erbjuda.

Anton Sonesson2009-08-11 00:05:00
Author

Fler artiklar om Barcelona