Can Barça v.30
Mycket att fundera på för den nytillträdde presidenten.

Can Barça v.30

Redaktionen diskuterar Rosell, ekonomin, värvningar och mediestrategi.

Snart har en månad gått sedan Rosell blev president och han har hunnit med en hel del under den här tiden. Spelare har värvats och sålts, en ny sportchef tillsatts och klubbens hederspresident avsatts. Vilket betyg ger ni vår nye president så här långt? 

Mattias
Att betygsätta Rosell efter endast en månad vid rodret vore direkt taskigt. Dock kan hans åtaganden givetvis ändå diskuteras. Att Cruyff blev av med sin hederstitel var ganska väntat även om det kunde skett på ett betydligt mer subtilt sätt. Cruyff är en synonym för Barcelona och att han ska ha någon form av titel. Det är väl egentligen det stora minustecknet för nuvarande presidenten. Cesc-gate kan också bli ett sådant beroende på utgången av den historien.

Positivt är att Rosell verkar handla i det tysta. Dels vad det gäller övergången av Adriano, dels vad det gäller den övriga approachen. Även om Laporta gjorde extremt mycket gott, och jag håller honom som en av klubbens största genom tiderna, kunde Laportas politiska utspel få mig lagom irriterad.

Henrik
Har egentligen inte så mycket att säga om politiken i Barcelona. Mest för att jag tycker det är ganska ointressant - det är spelet på planen jag är intresserad av. Att skicka tillbaka floppen Chygrynskiy var väl ingen emot direkt och värvningen av Adriano känns helt okej, med tanke på att han kan fungera som ett bra komplement när han klarar av att spela på flera positioner. Presidentens viktigaste uppgift är väl nu att lyckas signa Fagregas och lyckas han med det får han högsta betyg. Men så länge Barcelona fortsätter att spela den mest attraktiva fotbollen i världen så bryr jag mig inte om vem som styr klubben så länge det inte är Jimmy Jump.

Anton S
Jag har varit ganska negativ till Rosell hela vägen och även om vissa beslut har varit bra, så har han inte gjort något för att ändra min grundläggande uppfattning. Hans prat innan valet om att verka som en enande kraft för de fraktioner som finns inom klubben, verkar vara helt bortglömt och hela hans agenda verkar vara styrd av personlig revanschlusta mot den förra ledningen. Jag tycker att det är sorgligt att se hur splittrad klubben är, trots de stora framgångar man nått de senaste åren och är genuint oroad för hur det kommer att se ut i eventuella kristider.

Taimaz
Det är svårt att säga i nuläget, med tanke på att han enbart har suttit en månad. Med tanke på uppståndelsen kring Cruyff som hederspresident (att han blev avsatt), alla uppgifter om klubbens ekonomiska kris och Fabregas är det inget högt betyg från mig så här långt. Ryktades även om att han åkte ner till Sydafrika för att prata med Wenger mellan fyra ögon, vilket inte verkade gå så väl. Rosell hade minst sagt dispyter med den förra ledningen och delar en mentalitet att allt måste förändras. Känns som han tar hand om vissa ärenden personligt. Endast framtiden kan avgöra hur det kommer te sig.

Mycket av Rosells inledning har kommit att handla om ekonomin. Först införskaffades en bankkredit på 1,5 miljarder kronor och nu har de senaste bokslutet reviderats till att visa på en förlust på 700 miljoner kronor istället för en vinst på dryga 100 miljoner. Är vi i kris? 

Mattias
Efter diverse chockrubriker fick man läsa på lite hur egentligen allt stod till. Att vi är i en ekonomisk kris är att dra för stora växlar, men att ekonomin inte är i hundraprocentig balans får man konstatera i och med lånet som togs för att klara av de löpande utgifterna. Det är just detta lån som är orosmolnet. Att Rosell visar på förlust är ett sätt att bolla med det ekonomiska resultatet. Det är ingen högoddsare att han gör just så nu och att han om ett år kommer att redovisa en nettovinst. Att ha räddat ekonomin ger honom säkert ytterligare popularitetspoäng.

Henrik
Är en av världens mest populära fotbollsklubbar i kris? Nej, naturligtvis inte. Jag har studerat ekonomi på högskolan ett tag nu och ett negativt resultat räcker inte som krisstämpel. Det finns flertalet andra nyckeltal att ta hänsyn till. Däremot är det aldrig bra på lång sikt om skuldsättningsgraden är allt för hög och man kan tycka att det är ganska förvånande med tanke på klubbens framgångar de senaste åren. Men det var inte längesedan det stod samma sak om att Manchester United, världens rikaste klubb, så Zlatan & Co lär nog kunna få betalt även den här säsongen.

Anton S
Om det är något som blivit de politiska stridernas arena så är det ekonomin. Att försöka få en korrekt helhetsbild av hur situationen ser ut, är när på hopplöst då den gamla och nya styrelsen hela tiden pumpar ut olika budskap som syftar till att gynna den egna sidan och svartmåla den andra. Man måste dock ta Deloittes revision, som utfördes på uppdrag av Rosell, på allvar och inse vikten av att vi är vaksamma innan det skenar iväg, som det gjort för exempelvis Valencia. Med de stora intäkter Barcelona har så ska det inte behövas några större krisåtgärder för att strama till utflödet så pass att man kan vara på den säkra sidan av ett worst case scenario. Och där är även den nya styrelsen tydliga, även om det finns en hel del problem, så är situationen betydligt bättre än när Laporta tillträdde 2003 och det gick ju bra för klubben den gången.

Taimaz
Ironiskt, eftersom jag läser ekonomi borde jag ha en bättre insyn på det här. Jag har läst lite om det, och eftersom Rosell har en Master i ekonomi (MBA) från ett av världens bästa ekonomiskolor visste jag givetvis att han skulle fokusera sig på den ekonomiska delen redan innan han blev president. Det känns inte riktigt som att Barça är i en ekonomisk kris, eftersom man fortfarande har råd att betala löner, köpa spelare etc. De flesta klubbar har en skuld, ex. United har en skuld på £800 miljoner. Subjektivt, tror jag att den nya ledning på något sätt vill svartmåla den gamla genom att påstå att de har misskött klubbens finanser.

Pep Guardiolas inledande tränarkarriär har varit en framgångssaga utan dess like och hans resultat är svåra att ifrågasätta. Desto fler frågetecken finns det kring värvningar som Hleb och Chygrynskiy, som han först lobbat väldigt hårt för, men som snabbt fått se sig oönskade i klubben. Vad tycker ni om hans värvningar och hur stort inflytande bör han ha över framtida spelarköp? 

Mattias
Peps handplockade värvningar ligger på ett så lågt betyg man nu kan ge. Att för den sakens skull ta bort honom från värvningsdiskussionen vore idioti. Det är fortfarande tränaren som väljer vilket lag han vill ta ut och han bör då ha bästa möjliga manskap för att ge oss en duglig startelva. Men sett till case Hleb och Chygrynskiy borde man fråga mister både en och två gånger om den hypotetiska värvningen verkligen är nödvändig.

Avslutningsvis framstår fallet Hleb ganska märkligt. Handplockad av Guardiola fick han sina chanser utan att leverera. När han nu är tillbaka från utlåning kunde man tänka sig att han skulle få ytterligare en chans att bevisa sina kvaliteter. Men icke. Han fick inte ens följa med på resan till Norge. Man undrar onekligen vad problemet är mellan dessa två gentlemän?

Henrik
Värvningen av Chygrynskiy är oförklarlig. "Container-fot" var det någon som skrev här på redaktionen och det tycker jag talade om det mesta. Vad kan Pep ha sett hos honom? Hleb var däremot en lysande värvning på förhand. Men när han inte var ordinarie som i Arsenal sjönk självförtroendet i botten och han gick inte att känna igen alls. Det är lite det jag är rädd för ska hända med Fabregas om denne skulle gå samma väg som Hleb. Som tränare ska Pep såklart ha ett fortsatt stort inflytande i spelarköpen. Han som lägger upp taktiken måste ju kunna påverka vilka spelare han vill ska genomföra den, annars blir det märkligt.

Anton S
Jag beundrar verkligen personer som Guardiola som verkligen drivs av personlig övertygelse och inte är rädd för att ta obekväma beslut, men ibland undrar jag om han inte är väl kategorisk i sitt dömande. Har man en gång tappat hans förtroende så verkar det vara helt omöjligt att vinna tillbaka det. Har han väl bestämt sig för att klubben ska betala dyra pengar för en spelare, så måste han ha tålamod nog att låta spelaren misslyckas, speciellt i de lägen de kommer från andra kulturer och kan ha problem med anpassningen. Guardiola måste självklart ha ett stort inflytande i transferfrågor, men det krävs en hel del självkritiskt tänkande och att man försöker dra lärdom av det som hänt, för att undvika upprepning av tidigare misstag.

Taimaz
Jag har diskuterat detta tidigare och hur mycket jag än älskar "El Mister" så måste jag vara objektiv genom att säga att han inte har fingertoppskänsla när det gäller spelarköp. Hleb, Chygryinskiy, Zlatan - spelare som han har valt och som inte riktigt har levt upp till förväntningarna. Måste dock säga att Maxwell har varit ett bra köp. Förhoppningsvis likaså med Villa och Adriano. Det han saknar i transferkunskaper, kompenserar han i att låta yngligar bli stjärnor. Se bara på Pedro och Busquets. Likaså Piqué. Jag anser fortfarande han borde ha ett stort inflytande i spelarköpen, då han är den som sköter laget. Kanske borde han vara lite mer konsekvent och lyssna på andras åsikter, om man får vara så fräck och kritisera den store Pep.

Den evighetslånga såpan om Cesc Fàbregas återkomst rullar vidare och har under sommaren utvecklats till en riktigt infekterad historia. Vad är er syn på Barcelonas agerande i stort och kanske speciellt de uttalande från ledning och spelare, som provocerat Arsenal och deras supportrar så oerhört? 

Mattias
Att förra ledningen agerat klumpigt kan vi vara ganska överens om sett till Arsenals ovilja att överhuvudtaget få till stånd en dialog med Barcelona. Laporta kände lite väl mycket vind i seglen efter värvningen av Villa och agerade därefter vilket upprört The Gunners värvningsansvariga. Att Barcelonas spelare går ut och säger vad de tycker och tänker är i grund och botten bra då de svarar ärligt på de frågor som ställs. Att deras ord upprör Arsenals supportar kan jag förstå, men att Wenger & Co skulle bry sig om detta finner jag osannolikt. Vad som betyder något är den dialog som förs mellan fransmannen och Cesc själv. Det hade varit ett mer lämpligt agerande från Barcelonas sida att försöka knyta Cesc åt sig i det tysta, men då man redan på tidigt stadium öppet meddelat att man vill värva spelaren var tärningen redan kastad och kanske slaget därmed också förlorat? Åtminstone för denna gång.

Henrik
Man kan väl säga att det var längesen en grupp spelare så öppet visade hur angelägna de är att få en spelare till sin klubb som i det här fallet. Puyol & Co vet hur bra Fabregas skulle passa in i Barcelona och tycker väl att de har väntat tillräckligt länge på hemkomsten nu. Lite komiskt blir det ju när tröjor och så vidare blir inblandade, men jag var lite förvånad över Puyols senaste uttalande gällande att Arsenal tvingar Fabregas att stanna när han egentligen vill lämna. Tycker det var ganska respektlöst mot Arsenal även om det han sa förmodligen stämmer. Jag försöker sätta mig in i Wengers situation. Om spelaren han har byggt, och fortfarande bygger, sitt lag kring försvinner vore det en stor förlust för hela klubben och han skulle få börja om från början. Inte konstigt att han gör allt för att behålla sin guldklimp, men i längden tror jag inte att man kan tvinga en spelare att stanna. Fabregas lär spela för Barca, frågan är bara när. Det tror jag att Barca-spelarna är medvetna om, men de är trötta på att vänta och fantisera om hur bra det skulle bli med Fabregas i laget.

Anton S
För mig är det helt uppenbart att Cesc vill hem till Barcelona och den känslan har han knappast fått genom Barcelonas tjatande i media som vissa vill ha det till. Med det sagt så tycker jag att det har visats på bristande respekt från den förra ledningen och även våra spelare, som måste förstå hur jobbigt det är för alla Arsenal-supportrar att ständigt bli påminda om detta. Framför allt har jag väldigt svårt att se vad detta tjatande ska leda till, snarare försvåras förhandlingarna av sårade känslor och personlig prestige. Beslutet ligger i slutändan i Wenger och Cescs händer och det förändras inte oavsett hur många gånger Barcelona uttrycker sitt missnöje över det.

Taimaz
De spanska tidningarna skriver dagligen om Cesc-gate, vilket är omöjligt att undgå. Personligen tycker att såpan minst sagt har blivit infekterat, då båda parter har agerat oprofessionellt. Arsenal med Wenger i spetsen avfärdar allt som har med en affär att göra, samtidigt som Barça - ledningen och även spelarna, tar till med alla medel de kan för att få Fabregas signatur. Givetvis förstår jag Arsenal och dess supportrars frustration, då vi vill "sno" deras kapten och troligen bäste spelare. Wenger uttalar sig att Arsenal inte vill sälja Cesc, och i andra stunden kräver "The Gunners" €60 miljoner.
Bottom line handlar det om pengar och Arsenal vill ha sin del av kakan. Kärlek för spelaren i all ära, men pengakåthet styr, även i London. Barça är beredda att betala €45 miljoner. Kommer supportrarna vara tillfreds om Fabregas går för €60 miljoner? Är allt i sin ordning då?

BARCELONAREDAKTIONEN2010-08-01 13:10:00
Author

Fler artiklar om Barcelona