Millimeterrättvisa

Ska fotbollen ta steget in i det nya millenniet där den moderna tekniken används i idrotts- och sportsammanhang?

Inom fotbollen ägnas alltför stor tid åt att diskutera bedömningar som helt baseras på domarens och linjemännens personliga uppfattningar. Borde det inte vara en självklarhet att rättvisa ska råda? Några kanske vill kalla det för millimeterrättvisa för att lägga ett löjes skimmer över något som redan existerar inom de flesta idrotter och sporter. Alla svenskar gladdes säkerligen när Pernilla Wiberg vann med en tusendels sekund. Men inom fotbollen används ögat som det enda mätinstrumentet. Alla fotbollsintresserade har någon gång under en match ställt frågorna; var det offside eller var spelaren i linje med motståndarlagets försvar? Var det straff eller inte? Gick bollen över mållinjen?

Jag läste med häpnad i en spansk tidning som referade matchen mellan Málaga och Villareal. Till min förvåning kunde jag i en och samma tidning läsa referat skrivna av olika journalister med diametralt motsatta åsikter. Den första artikeln ansåg att domaren hade gjort ett utmärkt jobb, men att av repris bilderna kunde konstateras att Musampas mål var offside. Artikel nummer två beskrev domaren som uselt dålig, och att Málagas mål borde ha blivit godkänt. Jag tänker på en annan match mellan Sevilla och La Real där vi tydligt kunde se en incident där bollen rör en försvarares hand. Straff eller inte? Vad betyder egentligen fem minuters tillägg? Vi minns mycket väl att under matchen mellan Málaga och Valencia lade domaren till fem minuter extra. Domaren borde ha blåst vid 95:e minuten men avstod, denna avvaktan ledde till att Valencia kvitterade. Efter kvitteringsmålet beslöt domaren att matchen var slut. I Ecuador gick domaren lite längre och lät det ena laget på övertid reducera, kvittera och vända matchen. Som ren kuriosa kan meddelas att det var samma domare som blåste i skandal matchen mellan Italien och Korea.

Av vilken orsak är det godtycket som ska avgöra fotbollsmatcher? Är det verkligen vad fobollsintresserade världen över vill hålla fast vid och värna om? Det som accepteras inom fotbollen skulle inom andra idrotter uppfattas som oseriöst. Vad skulle reaktionerna bli inom friidrotten om någon föreslog att sprinterloppen skulle mätas med ett tidtagarur från 50-talet? Eller varför inte tillsätta en linjeman vid målgången som enväldigt fick bedöma vem som först gick över mållinjen. Jag tycker att det är på tiden att idrottens honnörsord "må bästa man/bästa lag vinna" även ska gälla inom fotbollen. En bedömningsskala som baseras mer på slumpen än vad som verkligen sker på fotbollsplanen är förlegad och gagnar varken spelare, domarkåren eller supportrar. En sak är klar, dagens fotboll måste använda sig av ny teknik.

Vi måste gå ifrån ett tänkande där domarens missar anses göra fotbollen speciell och spontan. Vid en närmare analys baserad på verkligheten så ser vi att i 90 % av fallen så är det de små klubbarna som förfördelas av domsluten. Är det en oskriven regel inom fotbollen, eller möjligen kategoriseras som mänskligt, att "favorisera" de stora klubbarna framför de små? I affärsvärlden är det mer en regel än ett undantag att prioritera stora kunder framför små. En fotbollsmatch bör aldrig likna en affärsuppgörelse där olika intressen tillfredsställs.

Fifa har börjat uppmärksamma problematiken och kommer att under VM sub 20, som spelas i mars-april 2003, att prova med att både domare och linjedomare kommer från samma land (detta sker redan i dag i Europa) samt att införa en fjärde domare som enbart ska bevaka målområdet. Det återstår att se om dessa åtgärder räcker för att göra fotbollen mer rättvis och sportslig. Ett tyskt företag har fått fram en produkt, Cairo, som kan avgöra offsider. Systemet Cairo finns på stadion i Nürenberg och skall testas på flera andra arenor.

Jag är fullt övertygad om att små klubbar skulle dra nytta av ny teknik, och fotbollen i stort skulle vinna på det i längden. Förutom nya mätmetoder tycker jag även att domarens roll måste granskas och att usla insatser borde resultera i avstängning. Som bekant kan en spelare avstängas i ett antal matcher. Efter att ha sett matchen mellan Leeds och Málaga där en Leeds spelare sparkade Gerardo och stämplade hans ansikte mitt framför domaren vilken inte reagerade är det dags att ta oss en funderare över vad som ska göras. Om inte domaren som har resurserna kan stoppa våldet på planen så har han i och med det förbrukat den roll som blivit honom given. Att se sjukdomssymptomerna inom fotbollen är inte alltför svårt, det som krävs av alla parter är att förstå vad som orsakar dessa, och gemensamt försöka råda bot och bättring för en sport vi alla älskar.

Juan Barrena2002-12-14 12:12:00

Fler artiklar om Malaga