Ekonomisk vanskötsel - Löner
Under Joan Gasparts 934 dagar långa styre, mellan den 24:e juli 2000 tom 13:e februari 2003, genomled FC Barcelona det som troligen är den värsta vanskötseln i dess 103-åriga historia.
Ett av de områden där vanskötseln var allvarligast var ekonomin. Allt kan inte skyllas på Gaspart eftersom den negativa trenden började redan under Nuñez. FC Barcelona hade under Nuñez styre kontroll över kostnaderna, resultatet var inte negativt något år förrän år 1998. Ett år som sammanträffade med Van Gaals ankomst till Camp Nou. De två nästkommande åren redovisade Barça förluster på 15 respektive 14 milj. Euro för att återigen gå med 10 milj. Euro i vinst säsongen 99/00. Efter att Gaspart tog över klubben började det gå utför på allvar med stora förluster som växte för varje år som gick, trots att intäkterna höll god nivå. De förluster FC Barcelona ackumulerade innebar att skulderna staplades på hög.
Det är främst två poster som har tyngt ner FC Barcelonas ekonomi: spelarlöner och köp av spelare. Enligt uppgifter i Marca uppgick kostnaderna för spelarlönerna för A-truppen till svindlande 120 milj. Euro. Nedan följer en lista på några spelares löner (Observera att listan inte är komplett och att lönerna är konfidentiella. Därför råder det alltid en viss osäkerhet kring lönerna, men de kan ge en fingervisning om hur det ser ut).
Källa: www.marca.es
Mendieta
Mendieta hade under fjolårssäsongen en lön på ca 8 milj. Euro. Utöver Mendietas lön på 8,2 milj. Euro bör man lägga till de 4M som tillkom när Barça inte köpte Mendieta samt den avgift Barça måste betala till Valencia som enligt uppgift är på ca 4 milj. Euro (han fick ju inte skriva på för en spansk klubb inom 2 år). Den totala summan för Mendieta under en enda säsong blir då ca 16 milj. Euro (8,2+4+4)!
De överflödiga
Vidare har de "transfer-listade" spelarna Riquelme, Gerard, Enke, Alfonso, Dani, Rochemback, Christanval och Geovanni kostat klubben över 25 milj. Euro under säsongen utan att ha uträttat någonting. Alfonsos lön betalades till sin helhet av FC Barcelona trots att han under hela säsongen spelade för Betis. Även Geovannis lön betalades av Barça, men i hans fall var det bara under halva säsongen.
Geovanni och Rockemback har redan blivit utlånade, men FC Barcelona betalar fortfarande en del av deras lön. Enke, som har blivit utlånad till Fenerbahce, skiljer sig från de andra utlånade spelarna eftersom hans lön betalas av den turkiska klubben. Det speciella med Dani är att han hittills har vägrat lämna klubben. I år kan han tänka sig att lämna FC Barcelona, men bara för spel i spanska ligan. I Christanvals fall såg sig klubben tvungen till att ge honom en fri transfer, men FC Barcelona slipper i alla fall lönekostnaden. Riquelme, som har högst lön bland de transferlistade spelarna, vill hest spela för Boca nästa säsong. Laporta & Co är inte så sugna på detta eftersom hans lönekostnad fortfarande skulle betalas av klubben samt att det inte skulle hjälpa Riquelme i hans anpassning till den europeiska fotbollen. Slutligen vill Betis återigen låna Alfonso utan att betala en enda Euro, vilket ogillas av Barças ledning.
För höga lönekostnader
Under förra säsongen var FC Barcelona bland de klubbar som hade högst lönekostnader i La Liga men det återspeglades inte på resultaten. Den nya styrelsen har vidtagit åtgärder för att sänka lönekostnaderna, något som inte uppskattas av de överbetalda spelarna. Kluiverts fall är det som det skrivits mest om i media eftersom han offentligt yttrat att han inte tänkte gå med på några som helst lönesänkningar. Nu var det dock så att hans kontrakt gav vissa möjligheter som Laporta & Co tog tillvara på till Kluiverts stora förtret. Cocu är å andra sidan ett föredöme. I en intervju förklarade han att det inte bara var klubbarna som behövde dra åt svångremmen, utan även spelarna eftersom tiderna förändras. Tyvärr är det inte alla spelare som har den inställningen och vissa vägrar lämna klubben under några omständigheter och verkar vara likgiltiga till om de får spela eller inte. Man kan dessutom ifrågasätta om spelare såsom Kluivert, Luis Enrique, Riquelme, Gerard, Cocu, Andersson m.fl. gör skäl för sina väl tilltagna löner. Laporta har som mål att sänka den totala lönekostnaden med 20% vilket kommer (om han lyckas) att få en direkt inverkan på klubbens ekonomi eftersom löner är den största kostnadsposten. För Barças skull får vi hoppas att den nya ledningen lyckas få ekonomin på rätt köl igen.
Källor:
www.marca.es
www.fcbarcelona.com
www.sport.es
www.joanlaporta.com