Profilen: Joan Gamper
Denna veckas profil handlar om en mycket viktig person i Barcas historia, nämligen mannen som en gång i tiden grundade FC Barcelona - Joan Gamper.
De flesta tar säkert för givet att den man som grundade Kataloniens stolthet själv var katalan men så är inte fallet.. Joan Gamper (som från början hette Hans Gamper) var schweizare. Han föddes i staden Winterthur 22 november 1877. Han hade fyra syskon och han visade snabbt ett stort sportintresse. Gamper prövade på b l a. cykling, rugby och friidrott. Till slut bestämde han sig ändå för att satsa på fotboll.
Hösten 1898 flyttade Gamper till Barcelona för att söka jobb och det fick han också som kolumnist på en tidning. På fritiden fortsatte han dock att ägna sig åt sitt favoritintresse, d v s olika sportaktiviteter. Men då staden Barcelona inte hade någon fotbollsklubb han kunde ansluta sig till fick fotbollsspelandet tills vidare läggas åt sidan. I staden fanns emellertid även andra unga landsmän och tyskar som älskade att spela fotboll. Dessa var liksom Gamper själv protestanter och de fick ganska snabbt kontakt med varandra. Det faktum att Gamper var protestant i det starkt katolska Spanien och skulle orsaka en hel del bekymmer för honom och FC Barcelona efterhand.
Efter drygt ett år i Barcelona kunde slutligen Gamper själv bilda en fotbollsklubb tillsammans med sina kamrater. Futbol club Barcelona var därmed född. Man kan undra om Gamper själv någonsin trodde att klubben skulle bli så stor som den blivit. I början av 1900-talet var det ännu långt kvar innan Barcelona skulle bli en av världens absolut största och mest inflytelserika klubbar. Som tidigare nämnts var Gamper (liksom de flesta övriga medlemmar i laget) protestanter och enligt den spanska författningen vara katolicismen enda tillåtna religionen. Myndigheterna förbjöd de utländska spelarna att spela för klubben och Gamper som själv var lagkapten fick lämna laget. 1909 kunde han dock återvända och var nu i fem olika omgångar klubbens president fram till 1925. Även de åren han officiellt inte var president var han ändå klubbens egentlige ledare Att myndigheterna tillät honom återvända berodde på att han hade gift sig med en kvinna från Schweiz som var katolik.
Under 1910 och 20-talen blev Barcelona allt mer framgångsrika. Parallellt med det blev klubben allt viktigare för Katalonien och i början av 20-talet var den redan en institution i det katalanska samhället. Att befolkningen i Katalonien så snabbt slöt upp bakom klubben är inte så konstigt. Samtidigt som framgångarna växte tog också olika trakasserier mot klubben fart. Dessa kom framförallt från klubbar utanför Katalonien och befolkningen upplevde allt detta som att även centralmakten i Madrid gjorde sitt bästa för att motarbeta klubben. Och faktum är att det åtminstone delvis var sant. Allt detta drabbade inte minst Gamper själv som utsattes för mängder med personangrepp. Han lyckades dock länge värja sig mot dem men till slut lyckades hans fiender "avsätta" honom.
Sommaren 1925 mötte Barca ett engelskt lag på sin nya hemmaarena Les Corts. Inför matchen spelades såväl den spanska som engelska nationalsången men publiken buade ut den spanska nationalsången. Detta skulle visa sig ödesdigert för både klubben och Gamper själv. Centralregeringen i Madrid tog denna händelse som förevändning för att anklaga Gamper för att underblåsa katalansk nationalism. Les Corts stängdes i ett halvår. Gamper tvingades att avgå som president, utvisades från landet och fick aldrig återvända till Spanien igen. 30 juli 1930 avled han.
Gamper var under sina år som Barcelonas ledare mycket omtyckt av katalanerna. Han var visserligen inte katalan men han älskade verkligen klubben och gav allt för den. Än idag anses Gamper vara den viktigaste personen i klubbens historia. 2002 firades 125 årsdagen av hans födelse och dåvarande presidenten Juan Gaspart höll ett hyllningstal där han framförallt poängterade Gampers väldiga hjärta för klubben. Hans Joan Gamper har en gata uppkallad efter sig och han står fortfarande som medlem nummer 1 i klubben.