Málaga - Real Sociedad 1-2

Äntligen seger! Trots övertag för hemmalaget lyckades la Real inleda år 2004 på bästa sätt.

Málaga på hemmaplan är ingen lätt uppgift. Allra minst då de har spelat bra och fått självförtroende. Sådana var förutsättningarna för Real Sociedad när de gästade la Roseleda. Ur formperspektiv hette slutresultatet vinst för Málaga, och ur styrka på elvan hette det alltjämt likadant.
La Roseleda skulle inte få se någon Kovacevic, De Pedro, Aranzabal, Westerveld eller Xabi Alonso i det baskiska laget. Men väl Andalusien bjöd dock Txuri Urdin på sällan skådad effektivitet där man visade att man kan vända på trenden.

Málagas övertag var stort redan från avspark, och bar omedelbart frukt. På en hörna kunde mittbacken Litos nicka in 1-0 till hemmalaget, och således fortsatta bekymmer för la Real.
Men motståndarna hade det problematiskt att omvandla övertaget till mål, och tack vare en för dagen lysande Alberto i målet lyckades man freda målet.
Tvärtemot Málaga tog baskerna vara på sina chanser, och trots att de var så få innebar det tillslut ledning. Kvitteringen gjordes av Valeri Karpin, och på tilläggstid gjorde Nihat det viktiga målet. En befrielse för Real Sociedad att bli kvitt den ständiga pressen.

Ärligt talat blev de inte fria från pressen, eftersom Málaga i andra halvlek fortsatte att dominera. Bollinnehavet för hemmalaget hjälpte dock föga, då Alberto agerade levande vägg och la Real lade sig på defensiven. Detta gjordes med framgång, och med sex man i försvaret i knappa tjugo minuter lyckades man försvara sin ledning.
Salva med flera i hemmalaget försökte förgäves, och trots totaloffensiv i slutskedet blev resultatet 2-1.
De tre poängen innebar inte bara att man bryter trenden, utan också att man klättrar upp till sjuttondeplatsen, då Celta Vigo gick på en mina i Deportivo la Coruña.

Ett omdiskuterat ämne i spansk media är dock inte matchen i sig, utan vad som hände på läktaren. Uppenbarligen var Málagapubliken missnöjda med domaren, och glåporden övergick snabbt till saker som kastades in mot den arme Daudén Ibáñez. Domarkåren fick poliseskort efter slutsignalen, men vad som är upphovet till publikens plötsliga ilska är dock inte bekräftat.

En skön seger hursomhelst för Real Sociedad, och i allra högsta grad välbehövlig.

Spelplats: la Roseleda
Publik: 21 000
Domare: Daudén Ibáñez

Málaga: Calatayud; Josemi, Litos (Diego Alonso 75), Fernando Sanz, Valcarce; Edgar, Romero, Miguel Angel, Duda; Insúa (Canaval 49), Salva.
Real Sociedad: Alberto; López Rekarte, Kvarme, Schürrer, Potillon; Karpin, Aramburu, Alkiza (Jauregí 65), Gabilondo; Nihat, De Paula (Boris 73).

Mål: 1-0 (25) Litos; 1-1 (37) Karpin; 1-2 (45+3) Nihat.
Gula kort: Romero, Salva, Miguel Angel, Josemi, López Rekarte.

Oskar Sonn-Lindell2004-01-05 11:09:00

Fler artiklar om Real Sociedad