Zaragoza - Real Sociedad 2-1

David Villa tvåmålsskytt när la Real föll snöpligt i matchens sista minuter.

Med fem vinster i bagaget gästade Real Sociedad la Romareda för att lägga ännu en till handlingarna. Real Zaragoza var nederlagstippat, åtminstone av undertecknad, inte minst då formen sviktade - precis motsatsen av vad la Reals form gjorde. Men det blev inte den kväll la Realsupportrarna förutspådde.

Redan efter fem minuters spel hade Zaragoza greppet, och efter en raid av Savio, förpassade David Villa in sitt första mål i matchen bakom Sander Westerveld. Tagna på sängen dröjde det länge innan Txuri Urdin kunde skapa farligheter, och farhågor hystes redan i inledningen. Den målfarlige Villa hotade ofta Schürrer och Kvarme, som inte levde upp till förväntningarna om ett gediget försvarsspel. Av det som kundes få ut av matchrapporterna kring Racing Santandermatchen, uppträdde de två på perfekt försvarsmanér och höll ju som bekant tätt. På la Romareda var det som bortblåst.

Nihat var ett av de få glädjeämnena, och tillsammans med David Villa var det han som skapade chanserna. Den lille turken kunde när ungefär halva matchen förflutit vända om med sin kvickhet och avfyra en projektil mot den främre stolpen, men Lainez i hemmamålet var med på noterna.

Nyförvärvet Movilla visade prov på sin skicklighet gång på gång under matchens första hälft, och tillsammans med Savio till vänster om sig och den nämnde Villa på topp oroade han la Real-försvaret.
Dock stod ett allt bättre Txuri Urdin för de farliga chanserna, och anfallsparet Nihat - Kovacevic kombinerade bra med Igor Gabilondo till vänster. Yttern slog en lyra in mot straffområdet, som den nickstarke serben Kovacevic skallade ned till sin turkiske kollega. Nihat laddade bössan och sköt, men ännu en gång stod Lainez ivägen.

Zaragoza bjöd på en del konstnummer, men var inte effektiva och tog inte vara på sitt bollinnehav. Istället tog baskerna tag i taktpinnen allt mer och när halvleken närmade sig sina sista fem minuter stod la Real för en massiv press. Då de avväpnat hemmalaget tämligen enkelt, hamnade bollen så småningom hos Xabi Alonso. Den unge basken fick ladda ostört från sin position utanför straffområdet, och burväktaren i hemmalaget såg bollen passera lågt till höger om sig och borra sig in i nätmaskorna. Målet som legat på lut kom och det var ett rättvisskipande sådant.

Repliken kom sånär från Dani, som friställdes helt med Westerveld på ett inlägg signerat Galletti. Den nyinförskaffade anfallaren nickade dock en bra bit utanför Westervelds högerstolpe, och resultatet i halvtid var oavgjort; 1-1.

Efter pausvilan trappades det tempo som varit något dåligt i första halvlek ned ännu mer, ytor fanns att operera på för en tämligen osynlig Karpin och hans lagkamrater, men ingenting resulterade i farligheter. Istället kom en av de få farligheterna på en slumpboll från Txuri Urdins mittfält, som lämnade Darko Kovacevic i en liknande position som Dani haft i första halvlek. Serben nickade till skillnad från sin motståndare på mål, men Lainez kunde enkelt fånga nicken i famnen.

Zaragoza hade alltjämt mycket av bollinnehavet, men liksom innan halvtidsvilan fick de ut intet av det. David Villa testade Westerveld med ett lurigt skott från straffhalvmånen, men holländaren hade inga problem att avvärja det.
Nihat hade mer och mer försvunnit ur matchbilden, i och för sig utmärkte sig ingen nämnvärt, men fick tillfälle att visa sin skicklighet på en frispark placerad till vänster en bit från strafflinjen. Den kvicke turken fyrade av ett skruvat skott mot det högra hörnet som tvingade César Lainez till en svettig horisontellräddning. Hemmalagets burväktare var utan tvekan en av matchens bästa spelare.

Rörligheten var dålig i båda lagen, och få alternativ fanns att tillgå för bollhållaren. Spelet tappade fart och tempo, och som värst var det kanske när den annars så förträfflige Valeri Karpin fick bollen. Den rutinerade ryssen tillät inte Txuri Urdin några snabba omställningar, utan drev bollen viljelöst tills han stötte på motstånd och var tvangs spela bollen bakåt till backlinjen. Matchen var inte så dålig som kommentatorer Kåmark & Co ville få det till, den arme gamle försvararen hade stundom förtvivlan i rösten, men mötet Zaragoza - Real Sociedad saknade tempo och var inte heller särskilt rik på chanser.

Savio har nämnts i positiva ordalag, men han nämns nu inte ånyo för att han urskiljde sig från mängden och kämpade, utan för sin briljanta teknik. Högersidans López Rekarte fick flera gånger se sig överspelad av den spanske bollvirtuosen, som bjöd la Romaredapubliken på flera konststycken ur sin saftiga repertoar.

Matchen närmade sig så sakteliga de nittio minuterna, och inget av lagen verkade angeläget att plocka hem alla tre poängen. Real Zaragoza borde ha varit det med tanke på situationen i ligan, medan la Real månne kunde ha sporrats att bygga på vinnartrenden med ytterligare en trepoängare.

På övertid: Sander Westerveld, som inte givit vika under matchen annat än på det första målet efter fem minuter, får chans att lugna ner spelet med bollen i famnen. Holländaren väljer dock att sparka ut bollen omgående. Sparken verkar ha syftet att vara så hög så möjligt, och om herr Westerveld tror att det tar längre tid för bollen att komma tillbaka ned på marken än för Zaragoza att börja anfalla från eget straffområde, tror han fel. Zaragoza snappar upp utsparken som landar till vänster om mittcirkeln, och David Villa avancerar med bollen. Han rycker in i straffområdet och friställs med Westerveld, som kapar anfallaren vid fotknölarna utan att röra bollen. Helt enligt regelboken pekar domaren Moreno Delgado på punkten. Den nyss fällde Villa stegar upp för att slå straffen, men en gnutta hopp finns kvar. Den som fällts skall aldrig ta straffen, brukar det ju heta. Anfallaren slår bollen till vänster, Westerveld går åt samma håll. Straffen är ganska löst slagen och studsar fram över gräset bortamålvakten touchar bollen, men det räcker inte. 2-1 till Zaragoza och förtvivlan skiftar över till ilska i la Real-spelarnas ögon. Slutsignalen går därefter vilket betyder att Sociedads underbara svit är bruten. Det blev bara fem vinster i rad. För den här gången.