Lyon-Real Sociedad 1-0

Bara ligan kvar att bry sig om efter ytterligare en medioker insats mot Lyon.

Real Sociedad behövde göra minst ett mål under ordinarie matchtid och ungefär som efter baklängesmålet i hemmamötet såg det ut som att det inte alls var baskerna som jagade mål. På 90 minuter fick Real Sociedad enligt iväg ynka två avslut på mål - det första i slutminuterna av den första halvleken efter ett osedvanligt fint anfall. En långboll till Kovacevic nickades ner till Alkiza som direkt slog vidare utåt vänster där Gabilondo slog en lös passning till målvakten i Lyon. I slutet av den andra halvleken hade en uppvaktad Kovacevic en nick mot mål som togs om hand av målvakten. Vad som inte räknades som skott på mål var däremot lagets bästa chans, nämligen Xabi Alonsos hårda hörnnick i 75:e minuten som rensades undan på mållinjen av Deflandre. Halvannan minut senare hade Lyon dödat matchen genom en vårdad kontring iscensatt och avslutad av Juninho, framspelad av Luyindula.

Real Sociedad, för dagen i stilrena svarta dräkter, hade satt en formsvag Nihat på bänken och med Xabi Alonso strax bakom Alkiza och Aranburu på innermittfältet. Troligen för att få bukt med Lyons spelskickliga och välbefolkade innermittfält som i den förra matchen snabbt iscensatte farliga kontringar. Karpin spelade i en något mer framskjuten roll än vanligt och högerkanten lämnades ofta ren för Rekartes framstötar. Lyon å sin sida hade dragit ner första mötets förgrundsfigur Malouda till vänsterbacksplatsen och lät den Valerónliknande Dhorasoo ta vänsterytterrollen.

Lyon - som presenterat sig som ett lag som ställer om mycket snabbt åt båda hållen - hade egentligen situationen under kontroll hela matchen. Även om man inte dominerade och skapade lika många chanser som i första mötet var man det klassen bättre laget. Den första halvtimmen var under deras kontroll. Lagen hade varsitt distansskott (Rekarte högt över och Essien i famnen på Alberto) och Lyon en farlig kontring som slutade med att Gouvou fastnade på Alberto. Efter en dryg halvtimme hade Real Sociedad en av sina två målchanser i matchen. Ett långt uppspel nickas av Kovacevic till Karpin, som spelar vidare till Alkiza. Denne skjuter en vänstervolley som smiter utanför höger stolpe. Perioden fram till paus är en liten kvalitetsökning av bortalaget, men inte bättre än att det är Lyon som vid två tillfällen kommer till avslut meterna utanför.

Den mest innehållslösa perioden är 15 minuter efter paus som bäst kan beskrivas som att Real Sociedad tillåts ha boll, medan Lyon kliver hemåt i positionerna och vilar upp sig medan ett tempofattigt bortalag inte förmår skapa något alls. Efter en knapp timmes spel byts De Pedro och Nihat in och då vaknar. Lyon. En markant tempoökning blir det i matchen, men det är Lyon som bjuder upp till dans. Utöver tidigare nämnda situationer har Juninho två frisparkar på mål, Luyindula är två gånger nära att ge sitt lag ledningen (det ena läget räddas skickligt av en följsam Alberto efter ett vackert Lyonanfall) och Essien nickskarvar ytterligare en frispark signerad Juninho. Denne frisparksspecialist gör alltså sedan segermålet och därefter är åttondelsfinalen avgjord.

Lyon har arbetsvilliga och tekniska mittfältare, flera mycket snabba och tekniska offensiva krafter och ett välstrukturerat och rörligt 4-2-3-1-system. Det är inte bara framåt man ställer om vindsnabbt utan så fort man tappar boll och det såg ut som att Real Sociedad äntligen skulle kunna kontra, hann det ändå alltid ner sex-sju spelare till eget straffområde. Ett snabbare och spelskickligare lag än Real Sociedad av idag.

Trots att Nihat stod för ett hyggligt inhopp var det nog rätt att ställa upp med en tätare mittfältsuppställning, annars skulle säkert Lyon ha kunna tskapa mer. Xabi Alonso var bättre än i den förra matchen, medan hans kompanjoner Alkiza och Aranburu också skötte sig bra. Jauregí spelade resolut men ibland på gränsen till vårdslöst och Rekarte gjorde en bra match. Alberto likaså. Mest negativ kritik får förra matchens bäste utespelare; Karpin. Trots ett bra passningsspel var Karpin mest destruktiv - han drog på sig frisparkar, var irriterad på de flesta domslut och ska vara nöjd att han inte fick fler gula kort. Domare Riley gjorde en utmärkt insats, vilket kanske inte folket i San Sebastian håller med om efter 30 frisparkar för Lyon och endast 9 för Real Sociedad. Men så mycket fulare spelade baskerna. Att Riley dessutom inte föll till föga för det ständiga teaterspelande flera Realspelare sysslade med i matchinledningen hedrar honom.

Även om CL-äventyret kunde ha målat över en mindre bra ligasäsong var det ändå en bonus och nu får spelarna i lugn och ro fokusera på en match i veckan våren ut. Det kan behövas.

Matchfakta

Lyon: Coupet (Vercoutre 16); Deflandre, Edmilson, Müller, Malouda; Diarra, Essien; Gouvou, Juninho, Dhorasoo (Berthod 87); Luyindula (Elber 82)

Real Sociedad: Alberto; Rekarte, Jauregí, Schürrer (DePaula 85), Potillon; Xabi Alonso; Karpin, Aranburu (Nihat 60), Alkiza, Gabilondo (De Pedro 60); Kovacevic


1-0 Juninho (77)

Varningar: Edmilson (Lyon), Karpin, Jauregí, Schürrer (R Sociedad)

Igor M Hedman2004-03-10 01:47:00

Fler artiklar om Real Sociedad