Valencia - Real Sociedad 2-2 Del 1

Fler omdiskuterade domslut med Valencia i huvudrollen.

Valencia har under säsongen varit inblandade i flertalet diskutabla domslutsincidenter. Den största och mest omdiskuterade var givetvis straffen som tillägnades Raúl och straffet som tillägnades Marchena och Los Ché i seriefinalen mot Real Madrid. Den senaste matchen som kan läggas till raden av omdiskuterade händelser är mötet med Real Sociedad. Domaren Teixeira Vitienes är inte alltför populär hos Valencias anhängare, och säkert inte heller hos själva klubben. Dock skall det också sägas att domaren vid många tillfällen blåste tveksamt till Valencias favör. Överhuvudtaget var Vitienes insats igår under all kritik.

Matchen sparkades igång under söndagskvällen med ett mer defensivt präglat Sociedad på ena planhalvan och ett Valencia i jakt på poäng att befästa serieledningen med på den andra. Dessa skilda mentaliteter avspeglade sig givetvis under matchens upptakt då Los Ché förde spelet medan Txuri Urdin slog ifrån sig. Bortalagets intentioner var få och det var framförallt defensiven som utmärkte sig bland dem.

Valencia bjöd stundom på fint spel men imponerade trots det föga. Det saknades spets i anfallet när Mista plockades bort av Schürrer och Kvarme i mittförsvaret och den som såg piggast ut hos hemmalaget var tian Angulo. Denne gav det baskiska försvaret sporadiska problem och visade prov på fin teknik när han uppehöll dem, men fick föga hjälp ifrån lagkamraterna. Efter en tämligen medioker och chansfattig inledning främst ihågkommen av domarinsatsen började la Real så smått att få tillstymmelser till anfall men samtidigt pressade Valencia på och trots att de farliga chanserna aldrig riktigt infann sig var oroligheterna påtagliga i TV-soffan.

För att återkomma till domare Teixeira Vitienes uppträdande skall det sägas att spelkvaliteten sänktes märkbart just på grund av honom. Ännu hade ingen favör av domsluten då Vitienes blåste tveksamma beslut mot båda lagen. Att säga att domaren var petig är en grov underdrift. Vitienes retade förmodligen gallfeber på alla matchens beskådare och inte ens när han dömde för laget tror jag att känslorna mattades. Det var andra gången Teixeira Vitienes fick måtta kritik i den här texten men var lugn; det är inte slut.

Läs Del 2 här.

Oskar Sonn-Lindell2004-04-19 23:07:00

Fler artiklar om Real Sociedad