Inför Valladolid-Real Sociedad

Kristofer Björk skriver en gästartikel för det lag han kan komma att skriva för...Real Sociedad.

Fjolårets tvåa Real Sociedad är årets negativa överraskning i spanska ligan. Med tre omgångar kvar att spela har laget bara fyra poäng ned till det ödesdigra nedflyttningsstrecket och ett nytt kontrakt är ännu inte säkrat.

Inför säsongsstarten var förhoppningarna stora på en ny bra placering i ligan och även en framgång i Champions League. Årets ligaspel är en besvikelse medan åttondelsfinalen i Champions League ändå måste ses som godkänt. En del av skillnaden mot fjolåret kan förklaras av flera småskador på nyckelspelare som Nihat och Xabi Alonso, kontraktsstrulet och frånvaron av landslagsmeriterade De Pedro samt att jugoslaviske skyttekungen Kovacevic bara mäktat med sex mål.

Söndagens möte borta mot Valladolid på Zorrillastadion är mycket viktig för båda lagen. Motståndarna Valladolid är fyra poäng bakom "La Real" och kan tacka sin goda målskillnad till att de återfinns på rätt sida strecket. Laget sparkade sin tränare i slutet av april men söndagens överraskande 1-2 mot absoluta jumbon Murcia visar på att den önskade effekten av tränarbytet uteblivit. Efter fem omgångar utan vinst ser spel i andraligan nästa år oroväckande nära ut.

Efter förra säsongens möte på Zorrilla fick Real Sociedad åka hem med 0-3 i bagaget. Även höstens möte slutade med förlust efter 1-3 hemma på Anoeta. I dagsläget är lagets form tveksam. På de tre senaste matcherna har endast två poäng plockats. Senaste segern kom i början av april mot Murcia. På pluskontot finns dock att målfabrikationen är hög och att laget för två omgångar sedan visade upp ett imponerande spel mot Valencia.

Spansk media gör gällande att spelarna i Real Sociedad inte alls är nöjda med den obekväma situationen men att läget är samlat och fokus ligger helt och hållet på söndagens match. Enligt spanska dagstidningen AS säger veteranen Karpin att stämningen i laget är optimistisk och att de tror på vinst. Han tror att en eventuell vinst skulle betyda att nästa års kontrakt är säkrat, om inte matematiskt i alla fall i praktiken.

"La Reals" franske tränare Denouiex är inför söndagens match mycket hemlighetsfull om både startelvan och lagets taktik. Denouiex motiverar sin tystnad med att Valladolid ofta byter taktik och spelsätt, och att de gör det för att anpassa sig till sina motståndare. Klart är att mittfältaren Xabi Alonso är tillbaka i startelvan efter avstängning senaste mot Villareal, samt att franske backen Potillon och Alkiza inte finns med p.g.a. skada. Det spekuleras även i att en omställning till 4-2-3-1 kommer att ske med Kovacevic på bänken och att Nihat startar ensam på topp.

Trolig startuppställning enligt Marca: Alberto, López Rekarte, Schürrer, Kvarme, Aranzabal; Xabi Alonso, Aranburu, Karpin, Gabilondo; Nihat, De Paula


Källor: www.marca.com, www.as.com, www.elmundodeportivo, www.realsociedad.com


Kristofer Björk2004-05-08 23:15:00

Fler artiklar om Real Sociedad