Mikel Arteta klar för la Real

Forne Rangersmittfältaren Mikel Arteta skriver på för Real Sociedad och flyttar därmed hem tills in födelsestad.

För 22 år sedan föddes Mikel Arteta i San Sebastián, den baskiska kustens pärla. Som för de flesta andra unga killarna var fotboll lika självklar som vilken annan livsnödvändighet som helst. På en punkt skiljer sig dock Mikel markant från sina övriga jämnåriga baskiska fotbollsspelare som vuxit upp och blivit proffs. Basker skolas normalt sett in i fotbollen, precis som i allt annat, på baskiskt vis. Medan de baskiska pojkarna uppfostrades i baskiska lag och plantskolor utbildade Arteta sig i Kataloniens stolthet, F.C. Barcelona.

År 2000 lånades den då 18-årige Mikel Arteta ut till det franska topplaget Paris Saint Germain. Den unge basken presterade så pass bra resultat under sina två kommande år att han drog åt sig den legendariska skotska klubben Glasgow Rangers uppmärksamhet. 2002 köpte Rangers Arteta för den väldiga summan av cirka 140 MKr, en ansenlig penning för en 20-åring.

Han spelade en avgörande roll för Rangers redan sin första säsong i klubben då han i den sista matchen av skotska ligan satte en straff, som innebar 6-1 mot Dunfermline och att Rangers kammade hem ligan det året före Celtic tackvare målskillnaden.

En säsong senare i den skotska ligan hörde Real Sociedad av sig till den nu 22-årige mittfältaren. "Efter att han spenderat en så lång tid utanför Spanien och Baskien behövde jag inte tänka över mitt beslut två gånger" säger han själv. Hans främsta favoritlag, klubben från hans födelsestad var ömsesidigt intresserade av Arteta efter en tämligen medioker säsong i la Primera, och det låg ingen tvekan i hans beslut.

Idag hölls en presskonferens för att definitivt offentliggöra köpet. Mikel Arteta gav Rangers 4 miljoner euro i kassan, mycket mindre än vad de köpte hon för. Speciellt Txuri Urdin och Arteta lär vara nöjda med övergången då kreativiteten på mittfältet lär ökas avsevärt och Mikel får komma hem till familj och vänner.

Den förre U21-spelaren har tilldelats nummer 10 i den blåvitrandiga tröjan, vilket innebär en hel del ansvar och press. Fans och ledning har höga förväntningar på den tekniske mittfältaren, som kommer förmodligen kommer att kampera ihop med Xabi Alonso på innermittfältet, förutsatt att denne stannar och inte ger sig av till Madrid.

Numret 10 är den omtyckte bolltrollaren Javier De Pedros gamla nummer, vilket lägger ytterligare press på Artetas axlar. Det återstår att se om Mikel lyckas trollbinda publiken på Anoeta, så som De Pedro gjorde innan honom i nummer 10.

O.S.L2004-07-11 22:10:00

Fler artiklar om Real Sociedad