Estadio de Mendizorroza, 2024-10-06 16:15

Alaves - Barcelona

Alaves mot Barcelona - början på en viktig månad

Alaves mot Barcelona - början på en viktig månad

Barcelona reser under söndagen till baskien och Vitoria-Gasteiz för att ställas emot Deportivo Alaves.

Under tisdagen tog Barcelona en dubbel revansch, dels för förra helgens förlust mot Osasuna men även efter förlusten i Champions League premiären borta mot Monaco. Detta gjorde man genom att slå Schweiziska Young Boys hemma i Montjuic med hela 5-0. Nu ska Flick och hans Barca försöka ta en ny seger när man beger sig till Baskien och Vitoria-Gasteiz för att ställas emot elfte-placerade Deportivo Alaves.

Det har pratats mycket på slutet om Barcelonas tuffa och långa skadelista. Det har däremot börjat ljusna och vi kunde i matchen mot Young Boys glädjande se både Frenkie De Jong och Ansu Fati få en halvtimmes speltid efter deras respektive skadefrånvaro. Däremot är skadelistan lång och de som saknas är Andreas Christensen, Marc-Andre Ter Stegen, Gavi, Marc Bernal, Dani Olmo Ronald, Araujo och Fermin Lopez. 

Däremot sitter katalanerna fortfarande inne på en konkurrenskraftig trupp vilket kommer att vara viktigt när vi nu går in i en period där de följande matcherna efter Alaves är Sevilla, Bayern Munchen, Real Madrid och derbyt mot Espanyol. Med tanke på starten i Champions League samt hur tight toppen i La Liga trots allt är så behöver prestationerna vara på topp, vilket vi tidigare under säsongen har sett exempel på. 

Sett till startelvan så vet vi med tanke på spelschemat att det emellanåt behövs roteras en hel del, exempelvis mot Osasuna. Däremot tror jag inte att så blir fallet senare idag utan att vi kan förvänta oss en startelva med flera ordinarie spelare. Backlinjen som spelat de flesta av säsongens matcher där Kounde och Balde flankerar Cubarsi och Martinez lär vara intakt. Likaså den mycket framgångsrika fronttrion med Yamal, Raphinha och Lewandowsi lär spela. Mittfältet är däremot en svårare nöt att knäcka. Pedri har spelat under större delar av säsongen och är såklart den givna på från start. Om Casado eller Garcia tar den defensiva rollen är däremot osäkert. Likaså om Ferran Torres startar till vänster och Raphinha centralt eller om Pablo Torre startar centralt och Raphinha till vänster. Mycket talar dock för att Torres startar precis som han gjorde mot Young Boys. Däremot tror jag att det kan bli så att Garcia spelar istället för Casado på det centrala mittfältet. 

Preliminär startelva:

Pena; Kounde, Cubarsi, Martinez, Balde; Garcia, Pedri; Torres, Raphinha, Yamal; Lewandowski

Hemmalaget Alaves har haft en helt okej start på liga säsongen. Abelardo Fernandez och hans lag har tagit tre vinster, spelat en oavgjord och åkt på fyra förluster och parkerar just nu på en elfteplats i La Liga. Den senaste tiden har det däremot gått lite tuffare och en förlust på Estadio Mendizorrotza senare idag skulle betyda en tredje raka förlust för Baskerna som innan idag alltså förlorat mot både Real Madrid och nu senast Getafe. 
Till skillnad från Barcelona så sitter Alaves inne på en mer komplett trupp sett till tillgängliga spelare. Aleksandar Sedlar dras med en muskelskada och är inte med i truppen. Utöver serben så är Fernandez lag komplett och ingen annan som saknas. Detta ger möjligheten för Fernandez att gå lite olika vägar när det kommer till formationen av laget vilket kanske kan ge möjlighet för en spelare som Luca Romero som fortfarande inte riktigt fått det att lossna. Att argentinaren tar sig in i dagens startelva känns däremot osannolikt. 

Preliminär startelva:

Sivera; Tenaglia, Abqar, Mourino, Sanchez; Jordan, Benavidez; Vicente, Guridi, Stoichkov; Garcia

 

Oskar Lejrothoskarlejroth00@gmail.comoskarlejroth2024-10-06 10:35:00
Author

Fler artiklar om Barcelona