Olímpic Lluís Companys, 2024-03-30 21:00

Barcelona - Las Palmas

Äntligen klubblagsfotboll igen!

Äntligen klubblagsfotboll igen!

Landslagsuppehållet är över och klubbfotbollen är äntligen tillbaka. För Barcelona står Las Palmas för motståndet när laget från Kanarieöarna besöker Estadi Olimpic Lluis Companys senare idag.


Tio spelare hos Barcelona har under den senaste veckan varit iväg och representerat sina landslag i både Sydamerika och Europa. Några spelare har stuckit ut mer än andra. Allra främst är nog Robert Lewandowski som tillsammans med sitt Polen slog ut Wales för att säkra sitt avancemang till EM i sommar. Andra imponerande prestationer var Lamine Yamal när Spanien tog emot Brasilien på Santiago Bernabeu. I övrigt kring landslagen så noteras att Pau Cubarsi debuterade för Spanien i mötena med Colombia och Brasilien.

De avslutande matcherna av La Liga börjar alltså för Barcelonas del med mötet med Las Palmas senare idag. När lagen möttes i höstas, då på Gran Canaria Stadium, så blev det en tight tillställning som Barcelona lyckades avgöra i den 93:e minuten via en straffspark av Ilkay Gündogan. Sedan att den matchen spelades har det hänt en hel del för Barcelona. För första gången under säsongens gång är man inne i nån typ av positiv trend. Inför landslagsuppehållet började man med att så ut Napoli ur Champions League och därmed avancerade man till kvartsfinal i Champions League där motståndet blev PSG. Xavi och hans lag följde sedan upp det avancemanget med att helt och hållet köra över seriens bästa hemmalag, Atletico Madrid på Wanda Metropolitano. 
I torsdags var samtliga av spelarna som varit iväg på landslagsuppehåll tillbaka i Barcelona då laget genomförde sin första träning med alla på plats. Detta följdes upp med ett avslutande pass under fredagen där samtliga tillgängliga spelare i Barcelona deltog. 

Truppen släpptes tidigare under dagen idag och där fanns det en hel del positiva nyheter. Flera spelare saknas dock fortfarande och det är framförallt mittfältet som fått ta de tuffare smällarna. Gavi, De Jong och Pedri är som många vet skadade sedan tidigare och kommer inte att finnas med ikväll. Även Andreas Christensen som agerat en hel del som defensiv mittfältare de senaste veckorna finns inte med i truppen. Dansken missade även matcherna med landslaget nu den senaste veckan. Övriga spelare som missar är Alejandro Balde. Till de bättre nyheterna istället så går det att räkna in Ferran Torres i  matchtruppen igen efter ungefär åtta veckors frånvaro. Spanjoren var i bra form innan skadan med bland annat ett hattrick mot Real Betis innan han skadade sig i en match mot Osasuna i slutet av januari. Även Joao Cancelo som inte fanns med mot Atletico Madrid på grund av befarat hjärtproblem finns återigen med i truppen och förväntas starta. 

Min Startelva: Ter Stegen; Cancelo, Cubarsi, Araujo, Kounde; Fermin, Gündogan, Roberto; Yamal, Lewandowski, Raphinha

För Las Palmas del så har man som nykomling stått för en enastående säsong och placerar sig för tillfället en elfte plats i La Liga. Tränaren Garcia Pimienta med bakgrund i La Masia har fått ihop ett lag som stått för starka prestationer under säsongens gång och visat att de för tillfället är ett stabilt lag i La Liga. För min egen del så är det främst målvakten Alvaro Valles som imponerat allra mest. Den 26-årige spanjoren har om inte varit den bästa iallafall en av de bästa målvakterna i hela La Liga. Utöver tränare Pimienta så finns det ytterligare en Barca-koppling i form av Munir El Haddadi och Sandro Ramirez.  De båda La Masia produkterna var inblandade i Las Palmas ledningsmål i matchen som spelades i höstas och det ska bli spännande att se dem båda tillbaka i Barcelona ikväll. Ytterligare spelare att hålla ett extra öga på i kvällens match är Alberto Moleiro och och den före detta Manchester City-spelaren Maximo Perrone. Även vänsterbacken Sergi Cardona har stått för en stark säsong och ryktena om en ankomst till Katalonien och Barcelona har varit starka under en längre tid för 24-åringen.
Las Palmas sitter dock inne på en del skador och det är även där en före detta Barcelona spelare i form av Julian Araujo. Mexikanen är för tillfället utlånad från Barcelona till Las Palmas och är för tillfället ur spel med en muskelskada. Även vänsterbacken Daley Sinkgraven ser ut att missa kvällens match med en knäskada. 

Förvantad startelva: Valles; Cardona, Marmol, Saul Coco, Suarez; Rodriguez, Munoz, Perrone; Moleiro, Ramirez, El Haddadi

För Barcelonas del så är det viktigt att bygga vidare på den goda formen som nämndes ovan. Mellanrummet till Atletico Madrid och Athletic Club vid europaplatserna bör hållas och eventuellt utökas. Samtidigt som man hoppas att kanske komma allt närmare Real Madrid som för tillfället leder ligan med åtta poäng. Viktigt att spelare som Lamine Yamal fortsätter sin goda form som han hållit i både klubblag och landslag. Samtidigt så finns även den eviga frågan kring hur mycket man ska spela en spelare som enbart är snart 17 år gammal, just för att förhindra eventuella skadeproblem i framtiden. Hur som helst avspark 21.00 ikväll på Estadi Olimpic Lluis Companys mellan Barcelona och Las Palmas, Visca el Barca.

 

Oskar Lejrothoskarlejroth00@gmail.comoskarlejroth2024-03-30 15:38:00
Author

Fler artiklar om Barcelona