Barcelona - Eibar
1 - 1

Årets sista match slutade oavgjort
Det blev oavgjort mot Eibar på Camp Nou.

Sista matchen för året stod på schemat för Barcelona under tisdagskvällen då Eibar besökte Camp Nou. Matchen skulle inte bli någon sprakande tillställning, och ett oavgjort resultat mot ett bottenlag på hemmaplan känns som ett resultat som på något sätt speglar hela året för Barcelona.

Matchens inledning hamnar knappast i historieböckerna, minst sagt. Bortsett från Braithwaites missade straff direkt i början var det händelsefattigt, och på Camp Nous gräs var det två lag som blandade och gav kvalitetsmässigt. Det man framförallt slogs av var att lagen spelmässigt var väldigt jämna, och man kan definitivt inte tillskriva Barca någon dominans under matchens första halvtimme. Förstås inte tillräckligt bra mot Eibar på hemmaplan, och man väntade på att katalanerna skulle börja ta över. Så blev det litegrann ju längre matchen gick, och dansken Braithwaite fick chansen att revanschera sig efter straffmissen då han satte 1-0, men blev efter att VAR undersökt saken olyckligt avvinkad för offside. Men efter detta kändes det som att Barca växlade ner igen, och matchen återgick till att spelmässigt stå mellan två jämna lag. Barcelona med lite mer bollinnehav men inget av lagen stod för några direkta farligheter. Den första halvleken förblev mållös, och ett Barcelona på en sjätteplats i ligan spelade som att man kände sig ganska nöjd med att befinna sig där.

Någon tankeställare under pausvilan verkade dock inte vara något som Barca fått, och man gick ut till den andra halvleken med samma slappa, ofokuserade och verkningslösa inställning som i den första. Efter runt tio minuter lyckas man dock skapa ett jätteläge som inbytte Ousmane Dembele brände, men alltjämt åtminstone en möjlighet. Men den ultimata kallduschen skulle komma efter en kvart av den andra halvleken då Ronald Araujo drällde med bollen på mittplan och bortalagets Kike Garcia blev fri och enkelt kunde placera in 1-0 till gästerna. Skapar man ingenting framåt räcker det med ett misstag bakåt för att hamna i underläge.

Någon form av uppvakning skulle dock komma strax efter Eibars mål, och bara tio minuter senare fick Dembele återgälda sin tidigare miss. Efter ett magiskt anfall med kombinationsspel kunde Dembele raka in kvitteringen och förhoppningsvis få Barca att komma igång.

Men skulle det bli så? Icke. Matchen lunkade på i samma tempo den dittills gjort och slutar oavgjort. En lätt slutforcering av Barca gjorde att man skapade en del farligheter man dock inte lyckades förvalta, och på det stora hela är oavgjort mot Eibar fullt rimligt och rättvist. Må 2021 bli något bättre, framförallt för världen men sannerligen också för FC Barcelona.