Athletic Bilbao – F.C Barcelona 1-2: Fördel Barca inför returen
Kvällens målskyttar.

Athletic Bilbao – F.C Barcelona 1-2: Fördel Barca inför returen

Inför ett högljutt San Mamés drog ett vingklippt F.C Barcelona det längsta strået i den inledande kvartsfinalen av Copa del Rey. Med såväl Messi som Suaréz utanför truppen klev Neymar och Munir fram och sköt Barcelona halvvägs till semifinal – efter två gjorda bortamål är avancemanget nära.

Athletic-tränaren Ernesto Valverde valde att mönstra följande startelva inför onsdagskvällens drabbning:
 
Herrerin
Marcos, Etxeita, Laporte, Lekue
Iturraspe, Benat
Williams, Eraso, Susaeta
Aduriz

 
Luis Enrique ställde i sin tur upp med följande spelare från start:
 
Ter Stegen
Alves, Mascherano, Pique, Roberto
Rakitic, Busquets, Iniesta
Arda, Munir, Neymar

 

Första halvlek:
 
Som väntat var det ett hänsynslöst Athletic som inför sin hemmapublik tog sig an den första halvleken, och de inledande tio minuterna präglades av ett högt pressande Atheltic som gjorde livet svårt för gästerna.
 
Dock utan att egentligen omvandla den höga pressen till några riktiga målchanser – sakta men säkert kunde Barcelona äta sig in i matchen, förskonade från ett tidigt baklängesmål.
 
Barcelona såg sin chans, och började spela en betydligt rakare fotboll.
I och med ytorna bakom förstapressen och den högt stående backlinjen kunde Barcelona – genom djupledslöpningar och passningar genom lagdelarna – tämligen enkelt skapa målchanser.
 
Och visst, i den 18:e minuten var det just detta som skulle ligga till grund för ledningsmålet.
Efter att ha dragit iväg på en 35 meter lång löpning i djupled kunde Rakitic ta emot bollen på högerkanten och, med ett perfekt slaget inlägg runt och bakom Athleticförsvaret, hitta Munir El Hadaddi i straffområdet.
 
Den unga spanjoren gjorde inga misstag, och stötte in ledningsmålet till vänster om Athletic-målvakten Iago Herrerín. 1-0 till Barcelona.
 
Bara fem minuter senare skulle även tvåan komma, denna gång genom Neymar.
Den brasilianska superstjärnan högg på en halvtaskig passning i djupled, och stressade den utrusande Atheltic-keepern till vad som endast kan betraktas som en grov målvaktstavla.
Herrerín missade bollen i rensningsögonblicket, och Neymar kunde enkelt rulla in bollen i öppen bur. 2-0 till Barca.
 
Resten av den första halvleken skulle komma att präglas av ett hårdfört Athletic som, med hopp om en reducering innan halvtidsvilan, flyttade fram positionerna rejält.
 
Utdelningen skulle dock utebli – Barca kunde utan större problem kontrollera händelserna, och domaren blåste av den första halvleken vid ställningen 0-2.
 
 
Andra halvlek:
 
Det Athletic som med fart och fläkt tog sig an den första halvleken stannade kvar i omklädningsrummet, och den andra halvleken kom att bli en avslagen tillställning i jämförelse med den första.
 
Trots ett par offensiva byten kunde Athletic sällan hota Barcelona, som försvarade sig väl och kontrollerade matchen med sitt utpräglade bollinnehav. Med andra ord kände sig Barca rätt så nöjda med sin tvåmålsledning och intakta nolla.
Och vem kan klandra dem? Ett 0-2-resultat skulle onekligen ha inneburit bekymmer för baskerna inför returen i Katalonien.
 
I den 89:e minuten skulle dock Athletic komma att skaka liv i tillställningen, och i dubbelmötet. Efter en ödesdiger passning från Dani Alves rakt i gapet på motståndarna kunde den inbytte Mikel San José hitta – jo, ni gissade det – Aritz Aduriz, som på ett tillslag stötte in reduceringen bakom Ter Stegen i Barca-målet.
 
Matchen slutade 1-2, och Barcelona åker – trots den sena reduceringen – hem till Katalonien med ett bra resultat i hand!
 
 
Reflektioner:
 
Det är i matcher som denna som Barcelona, och Luis Enrique, visar prov på den taktiska flexibilitet som utmärker Enriques Barca.
 
Dels är man kapabla till att kontrollera händelserna med bollinnehavet som verktyg, och dels kan man – vid väl valda tillfällen – bruka ett rakare spel för att hota i ytorna som uppstår efter bollvinst.
 
Visst, Athletics höga press var inte i Atletico de Madrid anno 2013-klass – men faktum kvarstår att dagens Barcelona kan hantera väldigt många olika typer av motstånd, för att inte nämna olika taktiska förhållningssätt. Att genom en hög press eller parkerad buss neutralisera Barcelona är inte lika enkelt idag som det var för två år sedan.
 
Vidare vill jag ta tillfället i akt och berömma Munir, som fortsätter att göra mål i Copa del Rey. Med super-tridenten MSN i laget är speltiden begränsad, och det gläder mig därför att Munir – till skillnad från Sandro Ramírez – tar tillvara på chanserna.
 
 
Allt som allt, en nästintill helgjuten insats av F.C Barcelona.
 
 
Matchfakta:
 
Bollnnehav: 38 - 62
Skott: 6 - 5
Skott på mål: 3 - 4
Gula kort: 6 - 3
Hörnor: 12 - 2
Röda kort: 0 – 0
 
 
Ruben Baron

Ruben Baronruben.baron94@gmail.com. @RubbaBaron2016-01-21 09:15:00
Author

Fler artiklar om Barcelona