Atlético Madrids nya mittfältsdirigent
Arthur Vermeeren, till vänster, har kritat på för Atlético de Madrid

Atlético Madrids nya mittfältsdirigent

Atlético Madrid köper en av de mest eftertraktade talangerna på transfermarknaden. Arthur Vermeeren har ryktats till de flesta storklubbarna i Europa. Men i fredags presenterades han för Los Rojiblancos.

Arthur Vermeeren, som innan spelade i Royal Antwerpen, där han verkligen imponerade i år. Det är inte genom mål eller assist som han sticker ut. Utan hans kvaliteter sitter i passningsspelet och hans förmåga att vinna tillbaka bollen.

Vermeeren snittar 86% lyckade passningar i den belgiska ligan. Med det snittet är han bland de 30 bästa spelarna i ligan när det gäller lyckade passningar. Han snittar ca 1-2 bollvinster per 90 över sina 21 spelade matcher under denna säsong. Det gör honom till en av de bättre bollvinnande mittfältarna i ligan. Han lyckas med 64% av antalet tacklingar han ger sig på och har ett snitt på 1.1 lyckade tacklingar per match. Det är ganska mediokra siffror för en mittfältare.

Även om Vermeeren bara är 18 har han fantastiskt bra fotbolls-IQ och ett lugn med bollen som får det att kännas som att han har mer tid med bollen än andra spelare. Han gillar att stå lägre och slå linjebrytande passningar för att bryta upp motståndarnas försvar. Han har exceptionell spelförståelse och han vet vad han ska göra innan han får bollen. Vermeerens spelförståelse gör också att han kan vinna tillbaka bollen utan att göra glidtacklingar, det minskar risken för onödiga kort.

Där han skulle behöva utvecklas är i snabbheten och styrkan. Han är inte en av de snabbaste spelarna och beroende på match och vilken roll han spelar i kan det skapa problem. Dock har vi sett många sittande mittfältare som inte behövt snabbheten för att göra dem bra. Styrkan är något som jag tror han kommer utveckla under Simeone .

Förra gången Atlético köpte en supertalang var det João Félix och den värvningen kan inte beskrivas som något annat än en flopp. Men jag tror att det var hans attityd och ego som var problemet, och inte att Simeone är dålig att jobba med unga spelare. Atlético har en klar och tydlig fotbollsfilosofi med hårt arbete och struktur, där tror jag att Vermeeren med sin spelförståelse kommer passa perfekt in.

Atlético är i behov av en spelskicklig mittfältare. Saul är inte i närheten av spelaren han var för några år sedan . Koke, Llorente och De Paul blir inte yngre och de är inte heller några finlirare som slår den avgörande passningen. Det finns ett klart hål som Atlético vill fylla, där Vermeeren trots sin unga ålder har kvaliteterna för att göra det.

Med Barrios redan i klubben och nu med Vermeeren in genom dörren skapar det hopp bland fansen att dessa två kan vara det nya mittfältsparet som dominerar La liga, likt vad Tiago och Gabi gjorde några år tillbaka. Det är några pusselbitar kvar innan Atlético är tillbaka i en Champions League-final men värvningen av Vermeeren är helt klart ett steg i rätt riktning.
 

Johannes Sandberg2024-01-29 09:40:00

Fler artiklar om Atlético