3 - 0

Athletic Club – Atlético Madrid: Utspelade, utklassade och hemskickade
Sorgen är stor över både resultat och insats.

En utklassning av Athletic Club på hemmaplan. Atlético Madrid var helt chanslösa och nu är drömmarna om en titel denna säsong också borta. Williams bröderna var ostoppbara under kvällens match.

En fantastisk inramning av hemmafansen på San Mamés som var helt fullsatt. Första farliga chansen i matchen kommer för gästerna. När en långboll slås in i straffområdet och Lino får träff men målvakten räddar. Mindre än tio minuter senare kommer ledningsmålet för hemmalaget. Ett inlägg från Nico Williams på vänsterkanten till brodern Iñaki Williams som får stå helt omarkerad på bortre delen av straffområdet. Iñaki skjuter in bollen på volley ett helt magiskt avslut. Athletic Club sätter en hög press på Atlético som får problem i uppspelet. Det är en bollvinst på mitten av planen, Iñaki driver in bollen i straffområdet därifrån spelar han ett lågt inlägg snett bakåt till Nico som skjuter strax utanför. Atlético har en tydlig spelplan offensivt och det är långa inlägg på bortrestolpen som ska nickas tillbaka in i straffområdet. De lyckas få talet gånger, den bästa chansen är när De Paul slår ett inlägg och Morata spelar bollen in i straffområdet till Correa, men han skickar bollen över mål och kanske hela arenan. Atléticos inlägg på bortre är för att Athletic Club står lågt med deras försvarslinje och Atlético försöker hitta sig igenom. Strax innan halvtidsvilan blir det 2–0 till hemmalaget när Iñaki Williams får alldeles för mycket yta att springa på i en omställning, och i straffområdet hittar han sin bror helt omarkerad även fast han är den enda Athletic Club spelaren i straffområdet. 6 Atlético spelare missar sin markering och Nico gör mål. Mer än det hände inte i första halvlek, det känns som att Athletic Club har bokat sin plats i finalen.

Första matchen någonsin känns det som när Simeone inte har gjort byten under halvtidsvilan. En Atlético frispark nickas bort enkelt av försvaret och leder till en kontring för Nico Williams. Det var ingen chans för Atlético försvaret att hänga med när han satte i gång med sin löpning, när han kommer in i straffområdet väljer han att passa bakåt och Sancet skjuter högt över. Tio minuter senare gör Athletic Club 3–0. Ett inlägg skarvas vidare till en fristående Sancet som skjuter, Oblak räddar skottet men returen till Guruzeta som får ett helt öppet mål att skjuta på. Atlético spelarna tappar helt hoppet om att vända matchen. Det börjar bli grisigt mellan spelarna med hårdare tacklingar och mycket snack. Atlético skapar nästan inget offensivt i andra halvlek innan Riquelme kommer in. Lino i all ära den enda Atlético spelaren som försökte i matchen men han hade blivit trött och med rätta byttes ut. Chanserna Atlético skapar är först genom en frispark när Depay skjuter ett stenhårt skott mot mål men målvakten räddar. Nästa chans är från att Llorente spelar ett lågt inlägg in i straffområdet som når Riquelme men han skjuter mitt på mål och Agirrezabala gör en otrolig räddning. Andra halvlek var en ganska händelsefattig tillställning där båda lagen kände att matchen var över.

Tankar efter matchen
Atlético blir helt utspelade av Athletic Club som är det bättre laget från start till slut. Athletic Club är ett lag som vet deras styrkor och mot Atlético ikväll använde de sig av dem. Snabba omställningar och ett lågt stående försvar var deras gameplan och vilken bra insats de gör. Atlético på andra sidan såg mer oinspirerade ut. Offensivt saknades det någon som gav mer kreativitet och edge i anfallen. Samuel Lino som tidigare sagt var den enda Atlético spelaren som försökte och han visade upp sig i stunder. Tyvärr är han lite för rå ännu för att vara den där spelaren som drar laget framåt. Nu är det bara en seger på de senaste nio borta matcherna. Otroligt pinsam statistik för Atlético Madrid. Men vad ska Simeone göra för att det ska bli bättre. Det känns som att Cholo gör allt han kan det är spelarna som inte håller standarden. Ingen stod för en särskild bra insats där ute. Morata har verkligen hamnat i en målsvacka där han inte kan göra något i motståndarnas straffområde. Samuel Lino som var den farligaste spelaren vi hade offensivt fick många smällar av motståndarna direkt när han fick bollen. Atlético hade inget att sätta emot när Athletic Club ställde om, Williams bröderna med deras otroliga speed stod för en uppvisning. Jag lyckas såklart jinxa allt därför hoppas jag göra det nu med genom att gratulera Athletic Club till cupguldet.

Matchens spelare

Athletic Club: Nico Williams, ett mål och en assist men utöver det stod han för en otrolig insats. Han visar varför han är en av världens hetaste talanger

Atlético Madrid: Samuel Lino, som jag redan skrivit den enda spelaren som försökte i matchen. Han gav inte ens upp efter 3–0 och det uppskattas.
Nästa match spelar Atlético Madrid hemma mot Real Betis 16:15 på söndag, Athletic Club möter Barcelona hemma 21:00 samma dag i en viktig match i topp fyra racet.