Lagbanner
Atlético de Madrid hotas med övergångsförbud

Atlético de Madrid hotas med övergångsförbud

Allt man behöver veta vid ett potentiellt övergångsförbud. Informationen som framkommit, Atléticos inofficiella reaktion, potentiella straff och vad som gäller vid ett potentiellt straff.

I nattens program av "El Larguero" som går på Cadena SER och "El Partido de las 12" som sänds av rivaliserande Cadena COPE rapporterade de båda radiostationerna att Atlético de Madrid hamnat i en mycket knivig situation. Enligt uppgifter som de båda radiostationerna tog fram under onsdagsnatten skall de regerande ligamästarna inte kunna registrera spelare under hela nästa säsong med start i sommar. Det skulle i så fall innebära att Atlético inte kan registrera spelare varken under det kommande övergångsfönstret i sommar eller under januarifönstret 2016. Det internationella fotbollsförbundet FIFA undersöker om Atlético har brutit mot de regler som är uppsatta av fotbollens högsta organ och i just det här fallet handlar det om minderåriga fotbollsspelare. De båda radiostationerna rapporterade under natten att Atlético kommer motta en officiell kommuniké av FIFA inom kort som bekräftar att man inte kan registrera spelare under de kommande två övergångsfönstren. Atléticos omedelbara reaktion, om än inofficiellt, gentemot den information som SER och COPE publicerade under natten var att man känner sig lugna inför vad som komma skall.

När media i Spanien konsulterade sina respektive källor inom den spanska huvudstadsklubben klargjorde man från röd-vitrandigt håll att man inte har mottagit någon som helst information gällande ett embargo de kommande övergångsfönstren. Man klargjorde även för diverse journalister som jobbat på att ta fram information i ärendet att klubben har samarbetat med FIFA i samband med undersökningen. Från Atlético-håll är man säkra på att man har agerat korrekt i de fall som undersöks av FIFA och dessutom haft grönt ljus av RFFM (Madrids fotbollsförbund) och RFEF (spanska fotbollsförbundet) i samband med att spelarlicenserna har delats ut till spelare. Den omedelbara reaktionen, som än en gång var inofficiell, från Atléticos sida var att man i värsta fall förväntar sig ett ekonomiskt straff. 

FIFA:s dom väntas komma någon gång under maj månad, men det är alltjämt oklart när den kommer offentliggöras. Det har skvallrats om mitten av maj. 

De potentiella straffen
A) Atlético straffas ekonomiskt av FIFA, men i nuläget är det oklart hur hårt ett sådant straff skulle bli. 

B) Ett övergångsembargo som sträcker sig till sommaren 2016. 

C) Poängavdrag. 

Atléticos undersöks för 34 spelarövergångar av minderåriga
Den här situationen har gjort att många inom media börjat jämföra Barcelonas övergångsembargo med vad som kan komma att ske med såväl Atlético som Madrid om FIFA skulle bekräfta informationen som redan finns där ute. I Madrids fall har man nekat att man skulle ha gjort några felaktigheter vid registrering av spelare, något som Atlético däremot, till skillnad från Real Madrid, inte gjort. Atlético har inte och kommer med stor sannolikhet inte komma med någon officiell kommuniké där man förklarar situationen i väntan på att undersökningen skall avslutas. FIFA å sin sida kommenterar aldrig öppna undersökningar och kommer inte göra det den här gången heller. Det har dock RFFM:s president Vicente Temprado gjort under onsdagseftermiddagen: "Real Madrids och Atlético de Madrids respektive fall har ingenting att göra med Barcelona. FIFA jobbar sedan sex månader tillbaka i tiden på att undersöka 34 spelare som tillhör Atlético och ett 30-tal av Madrids spelare, men det finns ingen anledning till att straffa något av lagen. Allt är berättigat. RFFM:s uppgift är begränsad till att ge ut licenser till RFEF som i sin tur delar ut dessa till FIFA" sade han i en intervju med MARCA under onsdagen. 

Då ärendet för närvarande av naturliga anledningar är sekretessbelagt är det oklart vilka 34 spelare det rör sig om. Detsamma gäller även åren som de här spelarna skall ha anlänt till Atlético. 

Enligt uppgifter till såväl Cadena SER som AS finns det möjligheter att både skjuta upp ett potentiellt straff, men också undkomma detsamma helt och hållet. Det förstnämnda går i så fall via CAS (idrottens skiljedomstol) i Lausanne, Schweiz där den straffade klubben har möjligheten att överklaga FIFA:s beslutet (som alltjämt inte är officiellt i Atléticos fall) och i så fall skulle man kunna få övergångsembargot uppskjutet. Likt det som hände med Barcelona ifjol.  Det andra alternativet är kopplat till en direkt benådning av Joseph Blatter som är favorit till att bli omvald till FIFA-president. Valet av ny president i FIFA avgörs den 29 maj. 

Vad innebär vid ett potentiellt övergångsembargo?
Atlético kan alltjämt köpa spelare under perioden som klubben skulle ha ett embargo hängandes över sig, men man skulle inte kunna registrera några spelare innan straffet är avtjänat. Om vi säger att Atléticos övergångsembargo börjar gälla från och med idag så innebär det att de nyinköpta spelarna inte kan representera klubben innan säsongen 2016-2017. Man kan bara registrera nya spelare under övergångsfönstret i sommar eller vinter.

Vad händer med spelare som man redan har värvat inför nästa säsong?
Förutsatt att de är värvade innan FIFA delar ut övergångsembargot så kan de skrivas in som nya Atlético-spelare, men i just Manzanares-klubbens fall så finns inga sådana spelare ännu. Madrid har flertalet sådana fall som de kan utnyttja vid ett potentiellt övergångsembargo. 

Vad händer med de utlånade spelarna?
Alla spelare vars lånekontrakt går ut med klubben som de varit på lån hos återvänder till ursprungsklubben och kan registreras av den straffade klubben. Atlético har för närvarande 16 spelare på lån runtom i Europa där Josuha Guilavogui, Alessio Cerci och Javi Manquillo inte kommer återvända så länge deras respektive låneklubbar inte bestämmer för att bryta med de i förtid. Dessa tre har kontrakt till sommaren 2016 med sina låneklubbar, resten återvänder i sommar och kan således skrivas in i Atlético. 

Kan man låna in spelare?
Nej, det går inte. Inlånade spelare måste också skrivas in av fotbollsförbundet och då ett övergångsembargo förbjuder detta så är det inte möjligt. 

FIFA:s regler för värvningar av minderåriga fotbollsspelare finns tydligt förklarade i Artikel 19 på sidan 20 i detta dokument

Zoran Zoriczoranzoric@gmail.comzoranzoric2015-04-29 18:35:00
Author

Fler artiklar om Atlético