Lagbanner
Civitas Metropolitano, 2024-04-10 21:00

Atlético - Dortmund
2 - 1

Atlético Madrid – Dortmund: Nu börjar det bli på allvar
Nu är det äntligen fotboll från Atlético Madrid igen som man har längtat.

Atlético Madrid – Dortmund: Nu börjar det bli på allvar

Atlético Madrid välkomnar Dortmund till Metropolitano i den första matchen av två. Atlético Madrid kommer till CL kvartsfinalen med tio dagars vila. Medan Dortmund kommer senast från en förlust i ligan.

Atlético Madrid

Äntligen ska det spelas fotboll igen och direkt är det en otroligt viktig match. Atlético ställs mot Dortmund i Champions League kvartsfinalen. Mer än en vecka utan att se Atlético spela fotboll men nu är de tillbaka.

På grund av den ojämna säsongen som Atlético har stått för har de satt sig i en jobbig position i ligan. Det är åtta matcher kvar att spela och alla matcher är måste matcher. Det finns inte utrymme att tappa poäng eftersom Athletic Club är direkt bakom dem i tabellen. Därför går det att fråga sig själv vad som är viktigast för Atlético Madrid är det ligan eller Champions League. Vi har sett speciellt sen årsskiftet att Atlético har svårt att hantera många matcher i olika turneringar. Det blir spännande att se hur laget lyckas hantera det hårda matchandet speciellt om man går långt i CL.

Det verkar däremot finnas en stark tro och moral i laget att de ska kunna vinna CL samt lyckas sluta topp fyra. Dock hade det varit otroligt konstigt om spelarna gick ut och var osäkra kring framtiden. Den här tron om att man ska kunna gå långt känns genuin och känslan spelarna utstrålar är att de inte bryr sig om vilka de möter Atlético vinner ändå. Det kommer visa sig mot Dortmund om man menar allvar eller om det bara är snack.

Startelvan

Diego Simeone har gått ut i media och pratat relativt fritt om de offensiva spelarna. I intervjun med Skysports sa Cholo att Moratas svaga form på sistone beror på att han har gått igenom en svår period, men att Simeone fortfarande har fullt förtroende för anfallaren. Simeone har även sagt att Griezmann är Atléticos bästa spelare och även om han också varit i en formsvacka kommer det att vända snart. Det verkar inte finnas några frågetecken kring anfallarna hos Atlético för Simeone.

Skademässigt ser det ljusare ut än eftersom Lemar officiellt är tillbaka i träning hundra procent samt at Hermoso är tillbaka från sin skada. Däremot är Memphis Depay skadad och kommer vara borta i tre till fyra veckor. Alla dessa tre spelare kommer missa matchen mot Dortmund eftersom de antingen inte är matchklara eller skadade. Utöver de tre missar även Paulo och Vitolo matchen.

Laguppställningen kommer vara svårgissad, Simeone har testat lite olika lag på träningarna under veckan. Det verkar som att Azpilicueta kommer komma in i backlinjen i stället för den skadade Hermoso. Samt att Molina kommer starta som höger wingback. Mittfältet på träningen har bestått av Llorente, Koke och De Paul men det hade varit konstigt att starta de tre eftersom de kommer behöva starta mot Girona i ligan till helgen. Barrios är nämligen avstängd i ligan och därför kan man spela han hela matchen i CL och börja med någon av de andra på bänken.

Min förväntade startelva: (från vänster)
Oblak – Azpilicueta – Giménez – Witsel – Lino – Barrios – Koke – De Paul – Molina – Griezmann – Morata.

Dortmund

Det gulsvarta laget från Tyskland som bara var en seger i sista matchen ifrån att vinna ligan förra säsongen står denna säsong för ett ganska ojämnt år. Fick nästan det enklaste motståndet i åttondelsfinalen av Champions League dock övertygade inte Dortmund jättemycket mot PSV.

Dortmund som alla andra tyska lag är kända för att ha riktigt bra fans. Det kommer bli en match i matchen vilka fans som kommer ha det bästa tifot samt tryck på arenan.

Dortmund ligger femma i ligan denna säsong med lika många poäng som Leipzig på fjärde plats. Likt Atlético förväntades det inför säsongen att de skulle prestera bättre än vad de gör. Men man måste räkna med att de tappade sin guldklimp Jude Bellingham i somras och han lämnade ett stort hål. Laget saknar nu en riktigt stor stjärna, men det betyder inte att de är dåliga bara att alla är jämn bra.

Edin Terzic är tränaren för Dortmund och han ställer oftast upp med en 4-3-3 formation alternativt en 4-2-3-1. Mot sämre lag vill han vara bollförande men mot bättre motstånd vill Dortmund kontra. Mot Atlético Madrid tror jag att deras kommando i matchen kommer skilja sig mellan om de spelar hemma eller borta. Första matchen tror jag att det är Atlético som kommer ha övertag men tvärtom sedan i Dortmund.

Startelvan

Dortmund har endast två spelare på skadelistan i matchen. Det är holländaren Donyell Malen som missar på grund av en höftskada. Samt vänsterbacken Ramy Bensebaini som är korsbandskadad.

Dortmund verkar ställa upp med liknande lag varje match vecka och det gör att de kommer vara väldigt samspelta. Det såg man bland annat om man kollade på matchen när Dortmund vann över Bayern Munich med 2–0 på bortaplan. Atlético kommer att ha det jobbigt att bryta ned dem.

De största stjärnorna i laget är målvakten Gregor Kobel som verkligen har imponerat i Dortmund. Han kan stänga igen dörren om han vill och hålla nollan i nästan vilken match som helst. Sen är det problembarnet Jadon Sancho som har återvänt på lån från Mancheter United och det har såklart tagit fart direkt för engelsmannen i Tyskland. Dessa två kommer vara direkt avgörande om Dortmund ska lyckas få med sig något hem till Tyskland.

Min förväntade startelva: (från vänster)
Kobel – Maatsen – Schlotterbeck – Hummels – Ryerson – Can – Brandt – Sabitzer – Adeyemi – Füllkrug – Sancho.

Tankar om matchen

Det kommer vara en jämn tillställning men Atlético Madrid är helt klart favoriter. Dortmund är det svagaste laget kvar och Atlético lyckades slå ut ett av de bästa i världen denna säsong. Det ska inte vara lika svårt mot Dortmund som det var mot Inter.

Dock ska man inte underskatta Dortmund. Det är ett lag utan stjärna men de jobbar hårt för varandra, de är ett klassiskt tyskt lag där alla har en hög arbetskapacitet och de krigar in i det sista. Lägg även till Jadon Sancho som är otroligt kreativ då har du ett farligt lag.

Det är två lag som har stått för liknande säsonger men det ska inte vara något problem för Atlético det bara är en match man ska vinna.

Matchen ser man på onsdag klockan 21:00 på TV4 Play.

Johannes Sandbergjsandb3rg@gmail.com@JohannesSandbe92024-04-10 00:03:00
Author

Fler artiklar om Atlético