Lagbanner
Municipal de Balaidos, 2024-09-26 21:00

Celta Vigo - Atlético

Celta Vigo – Atlético Madrid: Det ryktas om offensiva förändringar
Simeone verkar vilja attackera mer efter en start på säsongen där supportrarna kritiserat offensiven.

Celta Vigo – Atlético Madrid: Det ryktas om offensiva förändringar

Det är dags för den sjunde omgången av La Liga och Atlético gästar Celta Vigo. Atléticos start på säsongen har inneburit lika många segrar som kryss detta ska nu Simeone göra något åt. Nu ryktas det om att Atlético ska ändra formation.

En ganska svag match senast mot Vallecano har fått Simeone att agera. Under de senaste träningspassen har Cholo ställt upp med en annan, mer offensiv formation. Det är en version av en 4-4-2 som med boll blir en 4-2-4. Fördelen är att om man förlorar bollen har man oftast fler spelare framåt att pressa och vinna tillbaka, men nackdelen är att man enkelt kan bli överspelade på mittfältet.

Det är journalisten Belen Boli som gått på Atléticos träningar som rapporterar detta, även Simeone efter senaste matchen sa att det var formationen som spelades i andra halvlek. Mot Vallecano tyckte inte jag att det var någon förbättring spelmässigt än vad det varit i de tidigare matcherna och man undrar om defensiven kommer ta stryk för ett mer offensivt Atlético.

Det är även lite tätt in på Real matchen som man testar en mer offensiv taktik, om detta är något man vill spela kanske man skulle haft en längre läroperiod än en vecka. Celta är absolut ett bra lag som man kan testa det emot, men de är inget defensivt lag denna säsong. Giraldéz mannar har släppt in 13 mål på sex matcher, om man ska byta till en offensivare taktik och verkligen se hur den funkar kanske man borde testa den mot ett lågt stående defensivt lag.

Viljan från Simeone att göra förändringar tidigt uppskattas och det visar att han inte är rädd för att förändra något. Det är något han har fått kritik för förut, att han är för envis på hans sätt att spela. Nu har vi knappt sätt hur denna formation funkar men det kan bli riktigt bra. Jag vill bara sticka upp varningsfingret och säga att jag tror att defensiven kommer bli sämre om Atlétí går till en fyrbackslinje. Fotbollen är annorlunda nu och Atlético har inte samma lag som när Simeone spelade med fyrbackslinje förut. Då var det Juanfran – Godin – Miranda och Filipe Luis, nu skulle det innebära att Molina spelar högerback och då kommer vi nog se hans defensiva svagheter oftare.

Tillbaka till själva matchen, Atlético går in som klara favoriter även om Vigo är svårstoppade och obesegrade hittills på hemmaplan. Självklart ska man inte underskatta motståndarna men Atlétí har alla chanser i världen på att utnyttja den svaga defensiven som finns. Det ska vara seger, om man inte vinner kommer det vara helt andra förutsättningar till Real matchen. Detta är en La Liga säsong där det inte finns utrymme att tappa poäng allt för många poäng om man vill vara med i toppen, därför behöver Atlético börja ta ikapp för det som de redan tappat.

Även om formationen kanske ändras, tvivlar jag på att vi kommer få se allt för många förändringar i laguppställningen. Pablo Barrios är fortfarande skadad och ser ut att missa två veckor till. Men annars är hela laget uttagningsbara.

Min förväntade startelva: 4-2-4

Oblak – Molina – Le Normand – Giménez – Reinildo – De Paul – Gallagher – Griezmann – Alvarez – Sörloth – Lino.

Celta vigo ligger på en respektabel nionde plats innan denna match. Tre segrar där alla kommit på hemmaplan och sedan tre borta förluster. Som tidigare nämnt är det en defensiv som läcker, men bara på bortaplan. Tio insläppta borta men bara tre hemma. Samtidigt som man kan kritisera deras defensiv kan man också hylla deras offensiv. 14 gjorda på sex matcher och de har stått för några galna matcher tidigt in på säsongen, till exempel 4–3 förlusten mot Villareal.

Williot Swedberg har fått mer förtroende under Giraldéz och startat 2 av sex matcher men fått hoppa in i de andra matcherna. Två starter är redan hälften så många som han gjorde förra säsongen. Vår andra svensk i Celta, Carl Starfelt, har fortsatt haft en framträdande roll i laget. Mittbacken har startat 4 av sex matcher och hoppat in de två andra.

Utöver Iago Aspas som alltid är Celtas bästa och viktigaste spelare har Oscar Mingueza trätt fram denna säsong. Ytterbacken har stått för två mål och tre assist på de sex inledande omgångarna, däremot gick han av skadad senast matchen mot Athletic Club efter bara fem minuter och verkar missa matchen mot Atlético. Ett stort avbräck där de inte riktigt heller har någon rak ersättare.

Även om Celta Vigo har gjort 14 mål har jag svårt att se att de lyckas hota Atlético särskilt mycket. De har inte lyckats ersätta Strand Larsen med en tillräckligt bra spelare och Atléticos defensiv nu i inledningen av säsongen har varit otroligt stark. Även historien säger att Celta har svårt att skada Atléticos defensiv, på de fem senaste mötena har Vigo endast gjort ett mål.

Utöver Mingueza saknas De la Torre, Ristic och Manquillo för hemmalaget. De kommer ställa upp med sin vanliga 5-2-3 formation, Celta är ett bolltryggt lag som hittills endast haft under 50% bollinnehav en gång. Det skulle kunna passa Atlétí som gärna gillar att kontra.

Min förväntade startelva: 5-2-3

Guaita – Avarez – Jailson – Starfelt – Dominguez – Alonso – Beltran – Sotelo – Aspas – Iglesias – Swedberg.

Matchen spelas 21:00 på torsdag 26 september och man ser den som vanligt på TV4 play.
 

Johannes Sandbergjsandb3rg@gmail.com@JohannesSandbe92024-09-25 13:08:00
Author

Fler artiklar om Atlético