Lagbanner
Officiellt: Augusto Fernández klar för Atlético de Madrid

Officiellt: Augusto Fernández klar för Atlético de Madrid

Atlético har värvat Augusto Fernández för €6,5 miljoner. Argentinaren skriver på till den 30 juni 2019 och kommer tjäna ungefär €1,8 miljoner per säsong.

Efter flera veckors spekulationer är sagan kring Augusto Fernández övergång till Atlético de Madrid till ända. Den spanska huvudstadsklubben offentliggjorde värvningen av Celta Vigos lagkapten i samband med nyårsmorgonen sedan de båda klubbarna löst de sista detaljerna kring avtalet. Atlético kom överens med Augusto redan för ett antal veckor sedan, men det har varit desto svårare att övertala Celta att de skall släppa honom mitt i säsongen. 29-åringen är en riktig ledare på och utanför planen som dessutom har en väldigt god förmåga att förstå spelet och vad laget behöver i utvalda delar av matcher. Därför klargjorde Eduardo Berizzo att Celta-ledningen skulle göra allt i sin makt för att behålla Augusto åtminstone till sommarens övergångsfönster. Till en början såg det ut som om Atlético skulle bli tvungna att betala en siffra uppemot €15 miljoner för att köpa loss Augusto p.g.a. hans utköpsklausul, men efter en närmare titt förstod den röd-vitrandiga ledningen att argentinaren skulle kuna köpas loss för betydligt mindre. 

Celta hade nämligen bara 50% av hans ekonomiska rättigheter i sin ägo sedan man inte kommit överens med Vélez Sarsfield om den resterande halvan. Atlético utnyttjade en gammal klausul i kontraktet mellan Celta och Vélez som gav den argentinska klubben möjligheten att sälja sin del för €5 miljoner om spelaren själv gick med på det. Miguel Ángel Gil Marín klargjorde att han av respekt till Celta inte skulle förhandla med Vélez så länge galicierna kom överens med "El Fortín" om hur mycket som skulle tillfalla de vid en potentiell övergång till Atlético. I det skedet förstod Celta att det inte fanns särskilt mycket de kunde göra om Augusto själv ville lämna för spel i Atlético. 

Affären stod och vägde ett antal dagar innan julafton eftersom Celta och Vélez inte kom överens om lösensumman som argentinarna skulle få, men i slutändan nöjde de sig med ungefär €1,5 miljoner. Därefter försenade Berizzo övergången genom att sätta Augusto i en ganska svår position där spelaren fick välja mellan att spela den viktiga matchen mot Athletic Club eller avstå p.g.a. skaderisken. Att inte spela hade setts som ett svek från Celta-supportrarnas sida som redan är oerhört besvikna över att man tappar en av sina viktigaste spelare. Hans beslut att lämna för spel i Atlético skapade dessutom stor irritation på klubbledningsnivå i Celta som sedemera svalde sin stolthet och slöt en pakt med Atlético där spelaren skulle få resa till Madrid på nyårsafton om han spelade mot baskierna dagen innan. Det blev även fallet. 

Augusto Fernández genomförde den obligatoriska läkarundersökningen under torsdagsmorgonen. Han löste de sista detaljerna kring sitt eget kontrakt med klubben, ett kontrakt som numera är underskrivet och som sträcker sig till den 30 juni 2019. Han kommer tjäna ungefär €1,8 miljoner per säsong. Augusto begav sig mot Vigo redan under gårdagen för att fira nyår i Galicien. Han kommer med stor sannolikhet hålla en presskonferens för att ta farväl av klubben som verkligen gav honom chansen att utvecklas till en av ligans mest intressanta centrala mittfältare. 

SIMEONE HAR FÅTT SIN ERSÄTTARE
Det var i samband med Espanyol-matchen den 28 november som Tiago drog på sig en skenbensfraktur, en skada som väntas håller honom borta från spel i 3-4 månader beroende på läkningsprocessen. Dagen därpå satte sig Diego Simeone ned ihop med Miguel Ángel Gil Marín, Andrea Berta och José Luis Caminero för att diskutera potentiella ersättare. Till en början bestämde man sig för att se hur Saúl, Gabi och Koke skulle sköta sig i portugisens position och faktum är att de gjorde rätt bra ifrån sig, men i mitten av december kom således uppgifter om att man var på jakt efter en ersättare. Jérémy Toulalan kom genast upp på bordet, kanske för att avleda pressen, men i slutändan hade man bestämt sig för Augusto eftersom Simeone haft spelaren i River Plate. Cholo ringde Augusto i december och förklarade att han väldigt gärna vill se honom i röd-vitrandigt. Det i sig var en av nycklarna för att 29-åringen skulle bestämma sig för spel i Atleti. Den Pergamino-födde mittfältsspelaren har gjort nio landskamper för Argentina och vet att hans chanser till fortsatt spel i landslaget är betydligt större om han gör bra ifrån sig under Simeones ledning. 

Augusto är dessutom en spelare som Atléticos gamla sportchef Jesús García Pitarch försökte knyta åt sig redan sommaren 2008. Då spelade han som ytterforward. Hans positionsbyte kom i samband med att Luis Enrique tog över Celta och Augusto började spela som en av tre centrala mittfältare. Därefter började Berizzo utnyttja sin landsman betydligt mer frekvent som defensiv mittfältare och fram tills övergången till Atlético har argentinaren varit en av ligans mest pålitliga spelare i den positionen. 

Atlético har valt ut Augusto noggrant. Man har värvat en väldigt passningsskicklig defensiv mittfältare som håller igång bollcirkulationen, ungefär som Tiago. Han är ganska positionssäker även om Celta är betydligt mer inriktade på man-mot-man jämfört med Atléticos zonförsvar. Augusto är aggressiv och intensiv i sitt försvarsspel vilket också gör honom till en väldigt god bollvinnare. Han är skickligare än Tiago rent individuellt, men portugisens förmåga att alltid välja rätt lösning är något som Augusto kommer fortsätta slipa vidare på under Simeones ledning. 

Zoran Zoriczoranzoric@gmail.comzoranzoric2016-01-01 12:30:00
Author

Fler artiklar om Atlético