Barça B-kollen: Ilaix Moriba
Ilaix Moriba - nästa fältare från La Masia till a-truppen.

Barça B-kollen: Ilaix Moriba

Den senaste spelaren från La Masia som fått chansen i a-laget heter Ilaix Moriba. Med det största ungdomskontraktet någonsin är förväntningarna höga. Ilaix har alla verktyg för att infria dem.

Moriba Kourouma Kourouma föddes den 19 januari 2003 i Guineas huvudstad Conakry, men flyttade tidigt till Spanien. Han tog sina första fotbollssteg i Espanyol innan Barça kallade 2010. Sju år gammal kom Ilaix till stadens stora lag.

Ilaix stod ut redan från början. Under tiden i La Masia spelade han ofta med och mot äldre spelare. När det var dags för Juvenil A (U19) satt Víctor Valdés på tränarbänken. Han blev dock inte långvarig, och det ryktades om att relationen med just Ilaix var en anledning.

Valdés väntas återvända till Barça i och med Laportas återkomst, men för Ilaix del har större utmaningar än Juvenil A väntat. Däremot var det inte alls säkert att de utmaningarna skulle finnas i Barça.

I början av 2019 visade flera storklubbar intresse. Juventus och Manchester City stod längst fram i kön. Trots det lyckades Barça förlänga kontraktet. Men det blev en dyr affär. Katalansk media rapporterade om det största kontraktet någonsin för en ungdomsspelare.

Säsongen 19/20 fick Ilaix känna på seniornivå för första gången. Han debuterade för Barça B blott 16 år gammal under hösten. Det blev ytterligare åtta matcher under säsongen - som avbröts i förtid på grund av covid-19.

När nuvarande säsong äntligen drog igång i höstas var Ilaix en självklar del av truppen. Förutom några veckors frånvaro på grund av en ankelskada startade han samtliga matcher. Vad gäller prestation var det upp och ned. Bättre och sämre matcher, men Ilaix har ändå varit en viktig spelare för tränare Pimienta.

Vad gäller spelstil är Ilaix en mer direkt spelare jämfört med många andra från La Masia. Fysiken gör honom närmast unik i akademin. Bland Riquis, Collados och Gavis är Ilaix annorlunda. Få mittfältare har kombinationen av styrka och teknisk förmåga. Det är nämligen det som är unikt. Spelare med god fysik finns det gott om. Färre är de som dessutom har den tekniska nivån. Ilaix har båda. Han är en närmast komplett spelare, om än ej färdigutvecklad.

Denis Silva Puig, tränare för Ilaix i Juvenil B, sa till Bleacher Report: ”Han är lite mer, kanske modern - i ett engelskt fotbollstänk. Det är fint att ha honom i Barça. Akademin kan inte bara handla om Riquis och Monchus - små spelare med stor talang. Fotbollstrender förändras varje år, varje månad, men Ilaix är inte här för att han är lång eller stark, utan för att han är såpass bra i varje del av spelet.

Därtill sticker han ut med pondus och auktoritet. En spelare med personlighet. Egenskaper som kan vara både till för- och nackdel. Hur som helst, när Ilaix Moriba spelar fotboll syns han på planen. Det blev om inte annat tydligt för den bredare skaran när chansen kom i a-truppen.

I januari fick Ilaix nämligen chansen att träna med a-laget. Snart kom även den första kallelsen till matchtruppen. Han följde ligamötet med Granada från bänken, så även matchen i Supercupen mot Real Sociedad.

Sedan kom debuten i Copa del Rey mot Cornellà. I och med Carles Aleñás utlåning fanns en plats ledig i truppen och Ilaix har helt klart tagit chansen. Cupmatchen har följts upp av spel (och där med debut) i både La Liga och Champions League.

Till följd av detta pratas det redan om förlängning av kontraktet och permanent uppflyttning till a-truppen nästa säsong. Det har gått fort. Undertecknad har länge sett potentialen, men att det skulle gå såhär fort var oväntat.

Vad som är intressant är att säsongen i Barça B i ärlighetens namn inte varit överdrivet imponerande. Visst syns det att potentialen finns där, men Ilaix har inte på något sett varit dominant. På mittfältet har Jandro Orellana och Nico González varit de bärande spelarna. Om inte annat visar detta dels kvalitén på La Masia och García Pimienta - men först och främst vilken grundnivå Ilaix har i och med att han kan kliva in och leverera på den högsta nivån.

År 2021 blev året då vi fick lära känna Ilaix på riktigt, och jag vågar lova att vi knappast hört det sista från hans sida.

- - - - - - 

Källor: FC Barcelona, ESPN, Diario AS, Sport, Transfermarkt & Bleacher Report.

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2021-03-19 09:50:00
Author

Fler artiklar om Barcelona