Barça B-kollen: Ligapremiär
Oriol Busquets - tillbaka från en lånesejour och en nyckelspelare för Barça B

Barça B-kollen: Ligapremiär

Tanken var att denna text skulle täcka de två första ligamatcherna för Barça B. Så blev inte fallet. Helgens match ställdes in på grund av coronautbrott hos motståndaren Olot. Premiären spelades däremot, och slutade med tre poäng.

Den första omgången av Segunda B alltså. För motståndet stod Gimnàstic de Tarragona. Det blev en tuff match där våra canteranos till slut kunde plocka med sig samtliga tre poäng. Förhoppningsvis det första steget mot Segunda A.

Barça B ställde upp enligt följande: Peña; Solano, Comas, Ramos Mingo, Mingueza; Busquets, Jandro, Ilaix; Konrad, Zeballos, Maia.

På bänken: Carevic, Mika, Álvaro Sanz, de Vega, Matheus, Nico, Mortimer, Peque & Hiroki Abe.

En stark elva med hela fem debutaner i Comas, Ramos Mingo, Solano, Maia och Zeballos. I övrigt ett högklassigt tremannamittfält med Busquets, Jandro och Ilaix. Dessutom formstarka Konrad de la Fuente på vänsterkanten.

Den uppmärksamme kunde skymta både Ronald Koeman och Henrik Larsson på läktaren. Ett bra tillfälle att göra gott ifrån sig med andra ord.

Matchen då? Fysiskt var ordet. Nàstic gick ut hårt. Efter tio minuters spel hade två varningar delats ut, med bud på mer. Även Barça bidrog till att domaren fick låta kortleken jobba. Både Jandro och Busquets varnades tidigt, och båda var dessutom nära ett andra gult kort under matchens gång.

Barça försökte i vanlig ordning spela sig ur situationer. Nàstic stoppade försöken genom att allt som oftast dra på sig frisparkar. Ett relativt framgångsrikt koncept, då Barça hade svårt att komma till konkreta lägen. 

Matchens enda mål kom efter dryga timmen. Målet i sig var rätt symboliskt för matchbilden. En tilltrasslad situation i samband med en hörna, där Arnau Comas var sist på bollen. Barça kunde hålla ut, trots en någorlunda forcering från Nàstic i slutet av matchen. Ingen vacker insats, men tre poäng i premiären är trots allt tre poäng i premiären.

Vad gäller individuella insatser utmärkte sig Jandro Orellana med sitt sedvanliga utmärkta passningsspel. Konrad stod för en blandad instats, men var som alltid företagsam. Arnau Comas blev matchhjälte och har tagit stora kliv under sin lånesejour.

Iñaki Peña i målet är som vanligt en fröjd att följa med bollen vid fötterna. Han skulle må bra av matchning på högre nivå, vilket förmodligen väntar i januari. Ett litet frågetecken för Mingueza som vänsterback. Inget ont om honom i sig, men den mer naturliga vänsterbacken Mika Mármol vore att föredra i fortsättningen.

Även kul att se Lucas de Vega tillbaka i den blåröda tröjan. Han kan bli ett utropstecken under säsongens gång.

- - - - - - - - -

En fin inledning på säsongen alltså. Frågan är vad som väntar härnäst. Det verkar högst oklart hur fotbollen kommer att spelas i fortsättningen. Rapporter nere från Spanien säger att även kommande omgångar är i riskzonen. Klarare besked lär komma framöver.

¡Visca Barça i Visca Catalunya!

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2020-10-25 18:12:00
Author

Fler artiklar om Barcelona