Barça B-kollen: Ligaspel & Copadebutanter
Jandro Orellana ser allt mer redo ut för a-lagsuppdrag.

De dåliga nyheterna först. Barça B släppte in tre mål under matchens första tjugo minuter mot Nàstic. De goda? Vinst i den kommande ligamatchen mot Olot och tre representanter på planen när a-laget slog ut Cornellà i Copa del Rey.

Vi börjar i utkanten av Barcelona. Där stod Barça B inför en av säsongens tuffaste utmaningar mot Gimnàstic de Tarragona. Efter 23 minuter var ställningen 0–3. Säsongens svagaste 23 minuter från Barça B som inte var någonstans.

Men Barça B spelade upp sig och Mika Mármol reducerade strax innan halvtimmen var spelad. Resterande del av matchen hade klar Barçaprägel, men målen uteblev. På det stora hela var det faktiskt ingen dålig insats. Men med tre insläppta mål på tjugo minuter vinner man sällan fotbollsmatcher.

Plus går till Arnau Tenas trots tre insläppta mål. Att låta Neto lämna, flytta upp Iñaki Peña till a-truppen och ge Tenas platsen i Barça B borde vara en självklarhet.

I övrigt var Jandro Orellana stabil i vanlig ordning. Álex Collado skapar farligheter så fort han får bollen vid fötterna. Kul var det också att se Balde igen. Potentialen där är betydligt högre än hos José Marsà - som dock gjort det bra när han fått chansen.

Värt att nämna var att tio av elva spelare från start är fostrade i La Masia. Dessutom debuterade den offensiva mittfältaren Jaume Jardí med ett inhopp. Tack vare García Pimienta har vi återigen ett b-lag byggt på våra egna spelare.

Värt att nämna var också arenan. Segunda B består (vilket a-truppen fick erfara mot Cornellà) till stor del av slitna små arenor med konstgräs. Nàstic däremot spelar sina matcher på fina Nou Estadi som tar drygt 15 000 åskådare. Ytterligare en fördel med att nå Segunda A - där arenorna är av helt annan standard.

Mitt i veckan var det dags för Copa del Rey. Det tidiga stadiet brukar innebära chanser för de yngre spelarna. Så även denna gång. Koeman kallade Arnau Tenas, Óscar Mingueza (fortfarande registrerad b-spelare), Ilaix Moriba, Álex Collado och Konrad de la Fuente.

Många hade hoppats på Jandro Orellana. Även Balde och Comas hade varit rimligt. Koeman hade säkerligen Madridlagens uttåg i bakhuvudet. Dessutom finns begränsningar för hur många b-spelare som får vara på planen samtidigt.

Mingueza och Ilaix Moriba fick chansen från start. Kul för Ilaix som tränat regelbundet med a-truppen den senaste tiden och uppenbarligen vunnit Koemans förtroende. Han stod för en helt klart godkänd debut. Han tar plats och syns mycket, men är fortfarande ojämn i sina aktioner. Ytterligare en säsong med Pimienta kommer göra gott - potentialen är uppenbar.

I förlängningen fick Konrad hoppa in. En pigg insats från amerikanen som var företagsam under de sista tjugo minuterna. Det är svårt att utifrån prestation förstå hur Trincão kan gå före Konrad (och Collado) i nuläget.

Collado blev alltså kvar på bänken matchen ut. Koeman har ändå pratat om honom på ett flertal presskonferenser och förhoppningsvis kommer chansen så småningom.

I gårdagens match i Segunda B stod bottenlaget Olot för motståndet på Estadi Johan Cruyff. Den stora nyheten på förhand var Sergi Rosanas återkomst efter en lång skadeperiod. Noterbart var också att tio av elva startspelare återigen var canteranos.

Det tog fem minuter innan Rosanas tvingades bryta med ny skada. Knät denna gång. Nico González fick ersätta som högerback - och gjorde det med bravur.

Barça ägde matchen och efter dryga halvtimmen öppnade Jandro Orellana målskyttet när han böjde in en frispark. Men kvitteringen skulle inte dröja länge. Olot skickade in inlägg efter inlägg och fick till slut utdelning.

Precis före halvtid tog Barça B återigen ledningen. Collado skruvade in en av sina farliga hörnor som gick i mål via en Olot-spelare.

Barça B var än mer dominanta i den andra halveken och var nära att utöka ledningen ett flertal gånger. Álex Collado var fullständigt överlägsen och skapade chans på chans. Målet uteblev dock, och Olot lyckades få till en slutforcering - även den utan lycka.

Tre välbehövliga poäng för Barça B efter förlusten mot Nàstic. Nu en tredjeplats I Segunda B, och uppflyttning är fortsatt en möjlighet.