Barça B-kollen: Nico González
Nico González - ytterligare en mittfältare från La Masia.

Barça B-kollen: Nico González

På några månader har Nico González växt ut till en nyckelspelare för Barça B. Två inledande matcher på bänken har följts av speltid i samtliga följande matcher. Efter skadefyllda sista år som junior ser Nico nu ut att gå en ljus framtid till mötes.

Nicolás González Iglesias föddes 2002 i A Coruña i nordvästra Spanien. Hans far, Fran, gjorde över 500 matcher för Deportivo la Coruña. Det blev dock inte Depor för Nico. Han kom istället till Barça som elvaåring från det lokala laget Montañeros, efter att scouter sett honom spela i Galicien.

Nico är en typisk La Masia-mittfältare, men det ser inte riktigt så ut vid första anblick. Han är lång (1.88) och kan nästan se lite ranglig ut. Spelstilen är dock en helt annan. Elegant. Nico besitter en fin teknik, brett passningsspel och en god spelförståelse. Han är duktig på att hantera press och löser ständigt svåra situationer.

Vad gäller position spelar Nico främst som en av två mer framskjutna mittfältare i ett 4-3-3. Men han har även visat att han klarar av rollen som pivote. Han kan närmast kallas en hybrid av en ”sexa” och en ”åtta”.

Nico har liknats vid ett flertal spelare, bland andra Sergio Busquets, Rodri och Fabián Ruiz.

Det blev alltså Barça redan som elvaåring. Sedan dess har Nico tagit steg för steg uppåt i hierarkin. Redan som sjuttonåring kom debuten för Barça B i säsongens sista match 2018/19.

Säsongen 2019/20 spelade Nico för Juvenil A (U19), och gjorde där sex framträdanden i UEFA Youth League. Därefter kallades han upp till play off-matcherna för Barça B. Dock utan speltid. Till den nuvarande säsongen blev han en fullvärdig medlem av truppen med tröjnummer 28.

Efter att följt de två första ligamatcherna från bänken slog sig Nico in i elvan för första gången i matchen mot L’Hospitalet. Sedan dess har han fått speltid i samtliga matcher och etablerat sig som en av lagets viktigaste spelare från sin mittfältsposition. Med honom, Jandro Orellana, Ilaix Moriba och Lucas de Vega (och dessutom skadade Oriol Busquets) finns en hel del kvalité på mittfältet för tränare Pimienta.

På landslagsnivå har det hittills blivit tre matchen för Spaniens U17-landslag. Fler chanser väntar säkerligen i framtiden.

Närmast framöver väntar fortsatt spel med Barça B för Nico. Vad framtiden har att ge återstår att se. Forsätter kurvan peka uppåt finns garanterat chans till en försäsong med förstalaget till sommaren. Nico fortfarande är ung, blott 18 år gammal, och ytterligare en säsong med Barça B är absolut inte uteslutet.

La Masia fortsätter producera mittfältare av hög klass. Aleñá, Monchu, Collado, Riqui Puig, Nico, Lucas de Vega, Jandro Orellana, Ilaix Moriba och Gavi. Framtidens finns där, bara de får chansen.

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2020-12-22 10:14:53
Author

Fler artiklar om Barcelona