Olímpic Lluís Companys, 2024-10-23 21:00

Barcelona - Bayern München
4 - 1

Barcelona bröt lång svit - körde över Bayern München

Barcelona slog under onsdagskvällen Bayern München med hela 4-1 på hemmaplan. Harry Kane gjorde bortalagets mål medan Robert Lewandowski gjorde ett och Raphinha gjorde tre för hemmalaget.

Som det skrivits i flera tidigare artiklar så är det en tuff vecka som Barcelona nu står inför. Under kvällen, alltså onsdag, tog katalanerna emot Bayern Munchen på Olympiastadion i Montjuic innan det på lördag var dags för säsongens första El Classico på Bernabeu.

Men innan det bär av för huvudstaden och El Classico så är det som sagt dags för Champions League match nummer tre mot just Bayern Munchen vilket man ändå får kalla för mardrömsmotståndare för Barca. Elva gånger har lagen tidigare mötts där Barca enbart vunnit två, senast i Champions League semifinal 2015. Utöver det så tror jag vi alla minns ett flertal 3-0 resultat och framförallt överkörningen i Lissabon under pandemin.

Nu hoppas man däremot på en ljusare tillställning från Barca håll. Den före detta Bayern tränaren Hansi Flick har fått en bra start på säsongen där laget just nu leder La Liga. Skadesituationen ser även den bättre ut och det kunde vi även se när startelvorna släpptes. Fermin Lopez som varit borta med skador i ett par veckor fanns för första gången denna säsong med i startelvan. På bänken kunde vi även se Dani Olmo, Frenkie De Jong och Gavi som samtliga varit borta med skador under säsongens inledning.

Med tanke på förlusten i Monaco i omgång ett fanns det frågetecken hur jobbig en förlust ikväll skulle kunna vara. Så när 1-0 kom redan i den första minuten var det extrem glädje från hemmalaget. Det var då Fermin Lopez som hittade fram till Raphinha som kom fri nästan från halvplan. Det var dock inget solklart Barca som byggde vidare efter sitt ledningsmål. Bayern Munchen var klart bättre under den inledande kvarten och var nära en kvittering flera gånger. Allra närmast var Harry Kane vars nick hittade nät men som dömdes bort för offside.

Barcelona hade svårt att komma in i matchen medan Bayern egentligen bara tryckte på, vilket skulle ge resultat då Kane tillslut fick sitt reduceringsmål, detta efter drygt 20 minuter. Bayern fortsatte vara det bättre laget egentligen hela halvleken ut. Men trots det skulle det vara Barca som gick in till halvtidsvilan med en 3-1 ledning. Lewandowski sköt Barca tillbaka i ledning efter ett nytt förarbete av Fermin Lopez. Visserligen en tveksam situation där Kim i Bayern försvaret borde fått frispark. Mål blev det hur som helst och det skulle visa sig att ett längre spel av Barca skulle vara framgångsrikt mot ett högt stående Bayern. Casado satte Raphinha i spel på nytt och brassen gjorde inga misstag när han distinkt satte 3-1 i Neuers vänstra hörn.

Ingen vidare bra halvlek egentligen från hemmalaget men väldigt effektivt när lägena kom samtidigt som man verkligen utnyttjade den mycket höga backlinjen i Bayern.

Två sena mål gav såklart vind i seglen och det var ett Barca som tog sig in mer och mer under den första halvleken, även om Bayern överlag var det bättre laget. När den andra halvleken blåstes igång var känslan att Barca fortsatte på inslagen väg och det skulle även ge utdelning på nytt. Barcelonas bästa spelare denna säsong, Raphinha, där det verkligen går att göra ett case om han varit bäst i hela Europa fick återigen i princip en hel planhalva att springa på och brassen gjorde inga misstag den här gången heller när han distinkt satte 4-1 och den för det mesta ganska så trötta Olympiastadion verkade för en gångs skull ha lite stämning.

Efter 4-1 målet var känslan att luften på flera sätt gick ur Bayern som trots ett byte på fyra spelare på samma gång inte fick till särskilt mycket i offensiv riktning. Istället blev det snarare så att Barca kunde spela av matchen där även spelare som Olmo och Gavi kunde få några minuters speltid.

Slavko Vincic kunde därmed blåsa och förkunna att matchen var slut och att Barca därmed vinner med hela 4-1 hemma mot Bayern Munchen, något som alltså inte skett sedan 2015. Trots en trevande första halvtimme görs det i stora delar en mycket bra match där flera spelare förtjänar mycket beröm. Allra mest såklart Raphinha som på nytt står för en helt otroligt insats. Men jag tycker även att en spelare som Marc Casado bör hyllas något enormt. 21 åringen har verkligen gjort platsen på defensivt mittfält till sin och att han är rätt man i varenda match Barca spelar.

Nu väntar alltså Real Madrid och El Classico på Santiago Bernabeu på lördag och det finns ju inget tvivel om att det är två lag med stort självförtroende som kliver in till lördagens match.