Sociedad - Barcelona
1 - 6

Barcelona utklassade Real Sociedad
Lionel Messi och Sergino Dest gjorde två mål vardera i Barcelonas utklassning.

Med siktet inställt på att fortsätta jakten på Atletico Madrid i toppen av tabellen reste Barcelona under söndagskvällen till Baskien för att möta Real Sociedad. Matchen blev en fängslande uppvisning från Barcelona som tog med sig tre poäng efter en fullständig utklassning.

På förhand genomsyrades matchen av en stark känsla av att det sannerligen var viktiga poäng som stod på spel. De båda Madrid-klubbarna som Barcas tampas med i toppen av tabellen hade tidigare under helgen gjort sitt och tagit tre poäng vardera, vilket givetvis gjorde att matchen blev av ännu större betydelse. Mycket ställdes på sin spets för ett Barcelona som visat upp en gryende form, både ikväll och framöver kommer allt handla om att inte snubbla på upploppet.

Inledningsvis var det en baskisk försvarsmur som ställde upp sig mot det katalanska anfallet som under lång tid såg ut att sakna murbräcka i den här striden. Real Sociedad förlitade sig mest på att stå rätt i försvaret för att sedan skicka iväg en energisk och företagsam Alexander Isak på kontringar.

Men trots försvarsmuren och ett Barcelona med för lite kreativitet skulle den första halvleken inte sluta utan att bollen hamnade i nät. Efter 37 minuter blev Jordi Alba framspelad på kanten och skickade in bollen i straffområdet där Antoine Griezmann hittade rätt och fick göra mål mot sin tidigare klubb. Griezmann som fyller 30 år idag fick således fira det på bästa sätt.

Det blev tydligt att när Barcelona väl skruvar upp farten i sitt kombinationsspel skulle det bli problematiskt för Real Sociedad att hänga med. Nästa bevis på det uppdagades när Lionel Messi fem minuter senare frispelade Sergino Dest som skickade in 2-0 innan man gick till pausvila.

Tydligen fanns ändå murbräckan med i vapenarsenalen ikväll.

Och om man trodde att Barcelona skulle växla ner, lyfta lite på handbromsen och bara låta den här matchen bli en transportsträcka, så trodde man helt fel. Efter bara några minuter av den andra halvleken ville Sergino Dest ha mer och sköt in 3-0 i öppet mål efter ett extraordinärt förarbete av Jordi Alba, som även han fyller år idag. Och bara tre minuter senare blev vi alla skickade på en nostalgiresa av trotjänarna, legendarerna och duon som alltjämt utgör stommen i detta lag. En rättvänd Busqutes med en magisk boll fram till en djupledslöpande Messi fick en att tänka på hur sanslöst betydande dessa två spelare varit och förblir i Barcelona. Helt ovärdeliga.

Och sedan fortsatte det ju bara. Barcelona hade ingen tanke på att slå av på takten utan bara fortsatte sitt pulveriserande av ett enligt tabellen kvalificerat motstånd. Det hela slutade till sist 1-6 till Barcelona, och jag drar mig inte ett dugg för att säga att det var den bästa insatsen på hela säsongen. En maktdemonstration där det inte endast handlade om individuella prestationer från spelare i världsklass, utan en kollektiv prestation som vittnade om att man tänker ta den här kampen om ligatiteln hela vägen.

Det här borde sannerligen få klubbarna i huvudstaden att börja darra.