Olímpic Lluís Companys, 2024-04-16 21:00

Barcelona - PSG
1 - 4

Barcelona utslaget - "Inviduella misstag blir matchavgörande"

Barcelona är utslaget ur Champions League. Efter att Raphinha gjort 1-0 mot PSG raserade sedan Barcelona och efter att Ronald Araujo visats ut under den första halvleken vände PSG på matchen och vann tillslut med 1-4 (4-6).

Förutsättningarna var tydliga. Barcelona hade 3-2 med sig från Paris och därmed en ettmålsledning inför kvällens möte på Estadi Olimpic Lluis Companys. Från att vara i mer eller mindre i kris under större delar av säsongen var man nu istället i ett drömläge för att ta sig långt i Champions League. Vid en vinst ikväll så var det Borussia Dortmund eller Atletico Madrid som hade blivit motståndet i semifinalen. Med andra ord var Barca i och med resultatet i Paris samt lottningen i ett drömläge.

Men först så skulle kvartsfinalen avgöras och det skulle den göras på Estadi Olimpic Lluis Companys uppe på Montjuïcberget där Barcelona under renoveringen av Camp Nou denna säsongen spelar sina hemmamatcher. Även om favoritskapet kanske har vägt sig över till Barcelona efter första mötet så var det på förhand omöjligt att säga vilket lag som skulle gå vidare. Det blev inte heller några tydliga skrällar i Xavis startelva. Noterbart är dock att det i Christensen och Robertos frånvaro inte fanns någon tydlig defensiv mittfältare utan att mittfältet istället bestod av De Jong, Gündogan och Pedri.

PSG gjorde det direkt tydligt att Barca skulle få kämpa för att kunna behålla sin ledning. Parisarna parkerade mer eller mindre på offensiv planhalva under de inledande tio minuterna. Det var ett borta lag som precis som förväntat var aggressivt och satte en hög press och där Barca hade svårt att få till något typ av spel med bollen. PSG hotade ofta via kanterna och främst i matchinledningen så var det Jules Koundé som hade det kämpigt på Bradley Barcola. Men precis som på Parc des Princes så var det Barca som skulle göra matchens första mål och det skulle även denna gång komma lite från ingenstans. Det skulle återigen även vara underbarnet Lamine Yamal som låg bakom målet. Spanjoren tog sig relativt enkelt förbi Nuno Mendes innan hans inspel stöttes i mål av Raphinha som som nu alltså gått från att aldrig ha gjort ett enda mål i Champions League till att nu ha gjort tre stycken under detta dubbelmöte.

Som sagt, ledningsmålet kom i princip från ingenstans och det skulle även efter ledningsmålet fortsatt vara PSG som stod för bollinnehavet och det mesta av spelet.  Trots det så skulle det vara Barcelona som skapade nästa farliga chans och det var Robert Lewandowski vars avslut seglade tätt över ribban. Detta skulle bli början på ett par händelserika kommande minuter. Kylian Mbappe fick PSGs första farliga målchans när han höll sig framme men då stod Ter Stegen för en bra räddning. Det var bara minuter efter det som matchen återigen skulle ta en ny vändning. Araujo fick efter att ha gjort omkull Barcola som varit på väg mot mål syna det röda kortet. En diskussion som det kommer pratas ordentligt om i Spanien imorgon. Kort och gott kan man ändå säga att det är klumpigt av Araujo att ge möjligheten till Istan Kovacs att plocka upp det röda i och med att använda armen så pass högt upp som han gör.

Mardrömmen skulle även bli ännu värre för hemmalaget när PSG med fem minuter kvar av den första halvleken satte kvitteringen och återigen skulle det vara Ousmane Dembele som skulle göra det. För andra matchen i rad så nätade fransmannen mot sin gamla klubb och det kändes som att det var 45 långa och jobbiga återstående minuter när vi gick in i pausvila.

Som tidigare sagt så kändes det som att det var långa återstående 45 minuter där det endast skulle räcka med ett mål av PSG för att ta det vidare till förlängning och det skulle inte heller bli enklare i den andra halvleken. Efter lite mer än 15 spelade minuter hade
PSG gjort både 1-2 och 1-3 och det var nu de som satt i förarsätet medan ett uddlöst Barca var tvungna att kvittera. Det var först Vitinha som satte 1-2 med ett distinkt avslut mot ett … Barca-försvar. Efter det var det ett nytt klumpigt försvarsspel men denna gången från Joao Cancelo när han helt i onödan fäller Dembele. Kovacs pekade med all rätt på straffpunkten och därifrån gjorde Mbappe inte några misstag.

Barcelona skulle däremot efter detta komma in i en bättre period och för första gången sedan utvisningen kunde man ta sig upp i banan vilket även ledde till ett par målchanser. Lewandowski var den som kom närmst men där Donnarumma stod för en bra räddning och fortsatt var det 1-3 på resultattavlan.

Trots att PSG egentligen dominerat hela matchen så såg det ändå ut som att det blev ganska rörigt under de sista 10-15 minuterna Barca fick ett par möjligheter till en kvittering. Det skulle dock bli Mbappe som skulle få det sista ordet. Efter två högklassiga räddningar av Ter Stegen så kunde han inte längre stå emot när fransmannen dunkade in 1-4 och spiken i kistan för hela dubbelmötet. Trots att superstjärnan varit rätt så svag över 180 minuter så var det ändå han som skulle vara den som i slutändan är den avgörande faktorn.

Tråkigt att Barcas Champions League resa skulle sluta på detta sättet. Efter att ha varit bättre över 90 minuter i det första mötet och även tagit ledningen ikväll så avgörs tyvärr detta på individuella misstag och enskilda situationer. Araujo och Cancelo, som egentligen ska vara några av de mer ledande spelarna men där det istället blir de två som får bära hund huvuden efter detta uttåg. Det andra som gör att detta uttåg blir ännu mer surt än vad det kunde ha varit är just att ett avancemang hade kunnat betyda semifinal mot Borussia Dortmund. Det hade gjort Barca till favoriter att spela Champions League-final den första juni vilket hade räddat mycket på en annars kaosartad säsong.

Hur som helst är det svårt att såhär efter inte påstå att det är ett rättvist resultat. Absolut spelar utvisningen en stor roll men utifrån den och hur matchen idag blev så var Barcelona aldrig nära att rå på PSG som nu iallafall enligt mig är favoriter att nå final.