Barcelona utslaget ur cupen

Under gårdagen ställdes Barcelona mot Athletic Club på bortaplan när kvartsfinalerna i Copa del Rey skulle avgöras samt en plats i semifinalerna skulle säkras. Athletic Club lyckades vinna med 4-2 efter förlängning.

Efter att ha vänt ett tidigt underläge till ledning kunde Barca under gårdagskvällen konstatera att Copa del Rey äventyret är slut för iår. Detta efter att ha släppt in två mål under matchens förlängning och således förlorat med 4-2 borta på Estadio San Mamés i Bilbao. Utöver uttåget gick det att konstater en ny oroväckande skada när Alejandro Balde tvingades utgå i den 26:e matchminuten. Ingenting har dock ännu kommunicerats av klubben och det är alldeles för tidigt att säga hur allvarlig eller hur länge det spanska ytterbackslöftet kommer vara ur spel. En jobbig kväll för de flesta Barca-anhängare där vi kan börja med att gå igenom själva matchen.

Det hade inte ens gått 30 sekunder innan hemmalaget hade gjort 1-0 och gått upp i ledning. Det var efter en tilltrasslad och rörig situation i Barcas straffområde som bollen tillslut hamnade vid fötterna hos Gorka Guruzeta som mer eller mindre kunde dunka in bollen i öppet mål. Tidig uppförsbacke för Blaugrana som däremot inte skulle stå sig allt för länge. Robert Lewandowski stod i den 26:e minuten för matchens kvittering där han i ett typ av motläg med målvakten Julen Agirrezabala som i princip skött bollen på polacken och in i mål. Bara sex minuter senare hade Barca vänt matchen efter en soloprestation av Lamine Yamal som på nytt var den ljusa punkten i ett annat blekt Barca. Spanjoren klev in från sin högerkant och satte distinkt in bollen i Agirrezabalas högra hörn. Ledningen kändes stabil fram till halvtid och ett avancemang kändes nära.

Om det var ett annat Barca eller ett annat Athletic Club som kom ut i den andra halvleken är svårt att säga men hur som helst tog Athletic över matchen i princip fram till den 120:e matchminuten och mycket skulle handla om de båda Williams bröderna. Redan i den 49:e matchminuten spelade Nico Williams fram Oihan Sancet som nickade in kviteringen. Efter kviteringen var det fortsatt tryck från baskerna men trots allt så borde det ha varit Barca som stängt matchen innan förlängningens början. För även om Yamal på nytt stod för en bra match och förmodligen var katalanernas bästa spelare så bör han ha avgjort macthen där han två gånger om kommit ensam med Agirrezabala. De båda avsluten hamnade utanför respektive över och förlängningen var ett faktum.

Som sagt så skulle de båda Williams bröderna spela en stor avgörande roll och det var den nyss hemkomne Inaki Williams som kunde raka in sin egna retur i den första förlängningskvartens sista minut. Inaki som spelade Afrikanska mästerskapen så sent som i måndags hoppade efter timmen spelad in och var för tillfället matchhjälte. Trots det så skulle det ändå vara lillebror som över 120 minuter skulle var den som framförallt stog ut. Framspelad av Inaki kunde Nico i matchens sista minut sätta 4-2 och punktera matchen framför hemmapubliken. Sett till 120 minuter ett helt rimligt och rättvist resultat där Athletic Club nästan har tre gånger så mycket avslut som Barca. Lägg där till fler antal skott på mål samt ett mycket högre expectet goals så var det inget snack om vilka som var det bättre laget.

Barca och Xavi då? En ljusglimt i uttåget och de svaga prestationerna är ändå att Barca avslutar matchen med två spelare födda 2006 och två stycken födda 2007 som verkligen visar att de klarar av nivån de befinner sig på och att la masia fortsätter att fostra duktiga fotbollsspelare. Detta kan såklart även vända sig till att skadorna bara växer och att för många ordinarie spelare fattas. Men jag väljer att se positivt. Tränare Xavi och hans Barca har ett tufft läge i ligan där de med en match mindre har åtta poäng upp till serieledande Girona samtidigt som rimligheten att vinna Champions League i princip är nere på noll.

- Om vi inte är på en konkurrenskraftig nivå i slutet av säsongen… då kommer jag behöva lämna, säger tränare Xavi enligt journalisten Fabrizio Romano.

Barca-legendarens vara eller icke vara har diskuterats kraftigt senaste tiden där jag står i ringhörnan att det finns alldeles för lite utveckling i spelet sett till den tid som funnits. Samtidigt bör någonting hända och att just se på ett tränarbyte senast till sommaren bör vara prioriterat trots att det är en av klubbens bästa spelare genom tiderna.

Nästa match är på lördag när Barcelona tar emot Villarreal.