Olímpic Lluís Companys, 2024-04-29 21:00

Barcelona - Valencia
4 - 2

Barcelona vände och vann mot Valencia

Barcelona studsade tillbaka på vinnarspåret när man under söndagskvällen slog Valencia på hemmaplan med 4-2 efter ett hattrick av Robert Lewandowski. Det första målet gjordes av Fermin Lopez.

Under måndagskvällen avslutade Barca omgång 33 av La Liga när de tog emot gästande Valencia på Estadi Olimpic Lluis Companys. Med andra ord är var det sex återstående ligamatcher, men hur mycket finns det egentligen att spela för? Fyra poäng krävs från serieledande Real Madrid för att ta tillbaka ligatiteln. Samtidigt är avståndet ned till Athletic Club på femteplatsen hela tolv poäng och alltså så är Champions League-spel så gott som klart. Det som finns att spela om är alltså andraplatsen. Inför kvällens möte med Valencia låg Girona två poäng före men då alltså med en match mer spelad än katalanerna.

Xavi, som förra veckan gjorde klart att han kommer fortsätta som tränare, ställde även upp en väldigt väntad startelva. Det enda utropstecknet var egentligen enbart att Fermin Lopez tog plats i startelvan i stället för den skadebenägna Pedri.

Det skulle även bli en väldigt väntad inledning av matchen uppe i Montjuic. Under de inledande 20 minuterna stod Barca för över 80% av bollinnehavet. Det var däremot helt utan att något av lagen skapade något speciellt farligt. Lägena skulle däremot börja komma men det var trots övertaget från Barca ändå Valencia som fick den första möjligheten. En makalös utspark från Mamardashvili gav Real Madrid lånet Peter ett friläge. Spanjoren fick däremot endast iväg ett stressat avslut som sakta rullade utanför Ter Stegens stolpe. Efter detta började dock saker och ting hända. Inom loppet av tio minuter hade vi fått se både ett ledningsmål och en kvittering. Det var Barca som inledde målskyttet och det var återigen Fermin Lopez som gjorde mål. Ett perfekt slaget inlägg från Raphinha hittade pannan på Fermin som snyggt satte bollen i mål. En bekväm och välförtjänt ledning skulle däremot helt och hållet slarvas bort inom drygt 15 minuter.

Först ut var Ter Stegen som i ett försök att chippa bollen över den pressande Hugo Duro i stället satte bollen rakt i bröstet på Duro som enkelt kunde rulla in bollen i öppet mål. Drygt nio minuter senare var det dags för ett nytt misstag för hemmalaget. Ronald Araujo missbedömde helt och hållet en tackling på Peter och istället för att ta bollen så kunde domare Ricardo De Burgos Bengoetxea peka på straffpunkten. Pepelu var sedan säkerheten själv och så var det tillslut vänt av bortalaget och Barca hade nu en ganska så jobbig uppförsbacke framför sig. Barca skulle dock sätta lite press på Valencia under de avslutande minuterna av den första halvleken och det såg flera gånger ut som att de skulle ge utdelning. Cancelo hade ett avslut och Araujo en nick i stolpen men det skulle istället vara en situation på tilläggstid som skulle bli klart matchavgörande. Lamine Yamal tog var påpasslig när han bröt bollen av Mamardashvili utanför straffområdet som använde sig av handen och i stället för att gå till halvtidsvila i ledning hade Valencia nu 45 långa avslutande minuter framför sig. Barcelona fortsatte sitt tryck och hade flertalet avslut de kommande minuterna men resultatet stod sig när Burgos Bengoetxea blåste av den första halvan av matchen.

I den andra halvleken fick vi direkt se förändringar hos hemmalaget och känslan direkt var att Xavi inte var särskilt nöjd över den första halvleken. Roberto och Martinez ersatte Cubarsi och Christensen medan Barca skulle göra ett rejält försök att vända på matchen. Valencia hade däremot en tydlig matchplan och den var även likadan som den varit matchen igenom. Ligga lågt och på dom möjligheter som kommer försöka hota Barcelona. Det skulle dock bli en alldeles för tuff uppgift för bortalaget med tio man. Bara fyra minuter in i den andra halvleken satte Lewandowski huvudet på en hörna av Gündogan och så var matchen återigen utjämnad. Pressen från katalanerna höll sedan i sig matchen igenom. och antal avslut tog sig upp i hela 25 stycken.

Men Valencia skulle dock få sin chans och den kom även vid ställning 2-2. Men då var den nyligen inhoppade Pedri med på noterna och stod för en helt avgörande brytning i eget straffområde. Det skulle även visa sig bli den enda chansen till vinst för under de sista tio minuterna kunde Barca istället helt och hållet stänga denna tillställning. Det skulle sig även visa sig bli Robert Lewandowskis kväll. Först höll han sig framme på en retur och nickade in 3-2 och på tilläggstid avslutade polacken med att skruva in en frispark till 4-2. Hattrick för Barcas spjutspets och tre poäng som alltså betyder att man passerar Girona inför det katalanska derbyt nästa vecka.

Tre viktiga poäng i kampen om andraplatsen i La Liga där det framförallt var viktigt för Lewandowski att få målskyttet att lossna. Även om ligatiteln är så gott som borta så är det ändå viktigt att få en bra placering inför nästa års Champions League och idag var det första steget av de avslutande fem. Även viktigt att ta kommandot inför Girona på bortaplan i nästa omgång.