Barcelona vann i Paris - kopplar greppet om avancemanget
Raphinha gjorde sina två första Champions League mål mot PSG

Efter en svängig historia på Parc des Princes i Paris gick Barcelona tillslut ut som segrande. Slutresultatet skrevs till 2-3 där brassen Raphinha framförallt var den som stod ut i bortalaget i en för övrigt otroligt underhållande match.

Äntligen var det dags, nästan en månad efter avancemanget från åttondelsfinalen mot Napoli var det tillslut dags för Champions League kvartsfinal mot Paris Saint Germain. Senaste gången Barca spelade kvartsfinal var under säsongen 2019/20. Det skulle visa sig bli en match som samtliga Barca-anhängare bara vill glömma. Coronaviruset hade då tagit över världen och istället för ett dubbelmöte på respektive hemmaplan blev det istället ett möte på Estadio Da Luz i Lissabon, Portugal. 8-2 blev resultatet och en av de värsta kvällarna i Barcas historia var ett faktum. Nu är man tillslut tillbaka och helt plötsligt ser läget även väldigt lovande ut.

Alla som följt Barca under säsongen som varit vet att det har varit en strulig sådan. Resultaten har svajat, Xavi är på väg ut och man kunde inte tänka sig att man skulle ha en chans på någon större titel. Nu står man på sidan av slutspelsträdet där det först är PSG som står för motståndet. Ett dubbelmöte där Barca såklart inte är favoriter men samtidigt en väldigt öppen tillställning. Ifall Barca skulle klara att ta sig vidare så heter då motståndet Atletico Madrid eller Borussia Dortmund. Ett lag som enligt många ses som det svagaste av de åtta kvarstående och det andra som Barca nyligen slog med 3-0 i ligan. Drömmen om en finalplats är alltså fullt rimlig. Men först var man tvungen att ta sig förbi PSG och framförallt Kylian Mbappe.

Det var PSG som under de första minuterna tog tag i matchen och stod för mestadels av bollinnehavet. Trots det så skulle Barca få en jättechans efter endast fem spelade minuter. Raphinha satte fart i djupled efter en långboll av Marc-Andre Ter Stegen men en alert och vaken Gianluigi Donnarumma var snabbt ute och fick precis bort bollen i tid. Trots att Barca tog tag i mer och mer men det var ändå PSG som hade greppet och det kändes farligt så fort Mbappe eller Dembele fick yta att springa på. Några vidare farliga målchanser klarade hemmalaget dock inte få fram under de inledande 20 minuterna utan det skulle i stället vara Barca som fortsatte att hota de gånger de tog sig upp på offensiv planhalva. Både Yamal och Raphinha hade avslut som blockerades ut till hörna och Raphinha hade även ett till avslut som Donnarumma fick styra ut till hörna. Den farligaste möjligheten skulle dock Robert Lewandowski få när hans nick på en av Barcas hörnor räddades på mållinjen av Nuno Mendes. Dessa chanser skapade ett tryck mot hemmalaget och Barca var efter dryga 25 spelade minuter inne i en bra period.

Det var ytterligare tio minuter när spelet återigen hade utjämnat sig och målchanserna kom inte alls i samma takt som innan. Men efter 37 spelade minuter startade Pau Cubarsi upp ett Barcelona anfall med sin mycket fina passningsfot. Bollen hamnade ute hos Lamine Yamal vars inlägg efter ett tveksamt agerande av Donnarumma hamnade hos Raphinha som satte 0-1 i öppen bur, brassens första Champions League mål någonsin. Barca hade kopplat greppet om kvartsfinal mötet och med ungefär 5 minuter kvar att spela av den första halvleken så var det även ganska rättvist. Mer hände inte under den första halvleken utan vi kunde i stället gå till halvtidsvila med en ettmålsledning för katalanerna och i stora delar en stark prestation. Det fanns däremot en hel del mer att önska från hemmalaget och det kändes vid den här tidpunkten som att det kunde bli en intressant andra halvlek.

Ett märkbart missnöje gick att ses av Luis Enrique när han inför den andra halvleken stod för ett byte. Bradley Barcola in och Marco Asensio ut och sedan flög PSG ur startblocken när domare Anthony Taylor blåste igång den andra halvleken. Inom loppet av fem minuter hade Barca tappat det fina läget de satte sig i och tappat ledningen. Släkten var värst när Ousmane Dembele dunkade upp bollen i nättaket och när Vitinha placerade in 2-1 bara minuten senare hade Barca en hel del att ta tag i. Det följdes efter det en tio minuters period när Barca var rejält nedtryckta och fick stå emot en hel del i eget straffområde. Efter ungefär timmen spelad hade Xavi fått ordning på sina första byten för att försöka få grepp om matchen igen och det får man ändå säga att han lyckades med. Efter att inte ens varit på planen i en minut satte den inbytte Pedri en delikat passning i djupled på Raphinha som mötte bollen på volley och från ingenstans var det återigen utjämnat på Parc des Princes.

För dem som såg kvartsfinalerna som spelade igår fick se två underhållande matcher med mycket mål. Så skulle det även visa sig bli på Parc des Princes idag. Det blev svängigt under den avslutande halvtimmen med flera anfall för båda lagen där det alltid kändes farligt när det anfölls. Allra närmst i chansväg kom Dembele när han träffade stolpen efter drygt 70 spelade minuter. Det skulle dock i stället bli Barca som återtog ledningen på nytt och återigen kunde man prata om fingertoppskänsla från tränare Xavi. Andreas Christensen ersatte Frenkie De Jong och bara minuten senare satte han huvudet på bollen och nickade in ledningsmålet på Ilkay Gündogans hörna. Återigen var katalanerna i ledning men trots det så kändes det som att vad som helst kunde hända under de avslutande tio ordinarie minuterna.

PSG tog precis som förväntat tag i det mesta av spelet i slutskedet av matchen. Däremot var det utan att få till några farliga målchanser utan i stället var det bara några enstaka distansskott som aldrig blev särskilt farliga. Anthony Taylor kunde blåsa av matchen och Barcelona tog en övertygande och viktig seger inför returmötet nästa vecka. Som sagt, stark, övertygande och viktigt resultat för katalanerna som verkligen visar att man har goda chanser till att gå hela vägen till final. Såklart är detta dubbelmöte långt ifrån över och det finns en hel del mer att önska från PSG i returmötet, framförallt från Mbappe.

Från Barcas perspektiv så får vi ändå konstatera att det finns mycket positivt att ta med sig från kvällens match. Först och främst från Raphinha. Brassen har haft en bra form senaste veckorna och ser ut att ha hittat den i perfekt tid inför vårens Champions League matcher. För det andra så ser vi spelare som De Jong och Pedri tillbaka efter sina respektive skador och det är något som jag personligen ser som avgörande om Barca ska kunna gå långt under våren. För det tredje så ser jag det som att Barca vinner kvällens match fullt rättvist och tar med sig ett bra resultat inför nästa vecka. PSG har såklart en period i den andra halvleken när man är klart bättre än katalanerna men utöver det så var det en jämn andra halvlek medan Barca var klart bättre under den första.

Det kommer bli en spännande match nästa vecka mellan två lag där det på förhand kommer bli omöjligt att säga hur det går.