Estadio de Mendizorroza, 2024-02-03 18:30

Alaves - Barcelona
1 - 3

Barcelona vinner mot Alavés

Ett dåligt januari är avslutat och Barcelona inleder den nya månaden med vinst borta mot Deportivo Alavés.

Första halvlek bjöd inte på så mycket. Alavés startar matchen starkt genom att utnyttja ytorna bakom baklinjen, specifikt Joao Cancelo vänstersida. Långbollar bakom baklinjen skapade chanser för hemmalaget, men inget som kunde utnyttjas. Efter 15 minuter kom Barcelona in i matchen och ökade sitt bollinnehav. I minut 22 hittar Gündogan fram till Lewandowski som behärskat tar med sig bollen för att sedan chippa över målvakten för 0-1 Barca. Guridi skulle sedan få chansen för hemmalaget genom ett inlägg som mittfältaren enkelt ska kunna nicka in, men med snabba reflexer av Pena så kunde målvakten neka kvitteringschansen.

I andra halvlek agerar Xavi direkt och byter in Hector Fort mot Joao Cancelo. Några minuter senare skulle vi få se en fantastisk assist av Pedri och ett, om inte finare avslut av Gündogan. Efter avspark så skapas en målchans för Alavés direkt genom ett dåligt försvarsspel av Fort. En yttersida från Alex Sola, nick från Omorodin så är det reducerat Mendizorrotza Stadium. I den 63 minuten så går Gündogan skadad och Vitor Roque kommer in. Roque gör en replik från föregående match mot Osasuna och sätter snabbt in ett mål för 1-3 Barcelona. Detta skulle dock inte vara brassens ända höjdpunkt under kvällen, 10 minuter senare får anfallaren sitt andra gula kort vilket leder till rött. Barcelona kunde senare spela ut matchen med en spelare mindre utan större bekymmer.

Men att Vitor Roque får sitt andra gula kan komma att diskuteras i efterhand. I en situation där Barcelona tydligt får fördel så bestämmer sig Marin att med dobbarna första försöka sno åt sig bollen. Brassen gör sitt bästa för att undvika den spanska mittbacken (och en långtidsskada) vilket leder till att Roque råkar nudda Marin istället. Detta ledder till kort som betyder avstängning. Xavi har redan nu uttalat sig om att Barcelona kommer att överklaga utvisningen.

Detta blev en stökig tillställning. Många sena tacklingar, gula och röda kort men i sin helhet gjorde Barcelona en OK insats. Första halvlek var sömnig med mycket bollinnehav för katalanerna men med få målchanser. Samuel Omorodin blir en spelare som höjer Deportivo Alavés, han var på tårna och pressade bortalagets försvar och lyckades även göra ett mål. Barcelona förlorar nu Gündogan i en skada och framtiden får bestämma hur länge den tyska mittfältaren blir borta. Pedri sågs även på bänken med ett inlindat lår. Xavi kommer även behöva ta sig en funderare om Andreas Christensen är den nya Busquets då det inte såg stabilt ut mot ett blekt Alavés.