Lagbanner
Canteranos: Chadi Riad

Canteranos: Chadi Riad

La Liga-debut och genombrottssäsong i Barça B. Chadi Riad är den senaste av La Masia-produkter som tar sikte på en plats i A-truppen.

Chadi Riad Dnanou föddes den 17 juni 2003 på Mallorca, ungefär 30 mil söderut i Medelhavet från Barcelona.

Riad kom till Barça relativt sent jämfört med många andra La Masia-spelare. Därför är canterano-termen här möjligen något svajig, men det får passera. Som 15-åring, sommaren 2019, kom Riad till Barcelonas ungdomssektion (Juvenil B) efter sejourer på ön i Atlético Rafal, RCD Mallorca, San Francisco och RCD Mallorca igen.

Sedan dess har det mesta gått framåt för Riad, som flyttades upp till Barça B – under ledning av den förre mittbackseleganten Rafael Márquez – i somras.

Många har länge pratat om den ett år yngre Diego Almeida som nästa stora mittbacktalang från La Masia, men nu ser Riad ut att tagit täten i jakten på en plats i A-truppen framöver. Mika Mármol, som vissa trodde skulle få chansen i somras, lämnade för Gerard Piqué-ägda FC Andorra, där han tagit en ordinarie plats i andradivisionen.

Vad gäller Masia-mittbackar har det annars varit rätt snålt. Eric García tog en vända i Manchester City och Ronald Araújo är (trots den ofattbara #MadeInLaMasia-taggen) inte någon Barça-fostrad mittback. Annars har namn som Chumi (UD Almería), Óscar Mingueza (Celta de Vigo), Rodrigo Tarín (Real Oviedo), Marc Muniesa (Al-Arabi), Marc Bartra (Trabzonspor) och Sergi Gómez (Espanyol) tagit andra vägar. Habila karriärer på flera av dem, men inga blåröda sådana.

Riad står i nuläget noterad för 16 seniorkamper i Barça B-tröjan, och fler lär det bli. Han är fortfarande bara 19 år, vilket gör att åtminstone en säsong till i B-laget inte alls är någon omöjlighet. Vad gäller möjligheten att ta en plats i seniortrupp ser det inte helt omöjligt ut. Visst finns där en stark fyra med Koundé, Christensen, García och Araújo, men många gånger krävs täckning på högerbackspositionen, vilket inte gör fem mittbackar i en seniortrupp framöver till någon orimlighet.

Riad är med sin längd (187 cm) och goda fysik mer Araújo än García, för att göra en väldigt enkel jämförelse. Han har samtidigt relativt sett goda fotbollsfötter, även om det finns klart utrymme för bättring på den fronten. Det nuvarande kontraktet med Barça gäller till sommaren 2024.

Något som sticker ut med Riad är att han faktiskt var utlånad från Barça till den katalanska klubben Sabadell säsongen 20/21. Att bli utlånad brukar vanligtvis inte vara ett gott tecken för en Masia-spelare men Riad tog chansen, fick göra seniormatcher för Sabadell och kom sedan tillbaka starkare till blårött.

Det blev A-truppserfarenhet redan under sommarens försäsong. Men den stora höjdpunkten för Riad hittills är såklart matchen mot Osasuna tidigare i november. Bara någon minuts speltid visserligen, men det spelade mindre roll för debutanten själv.

Alla har gratulerat mig och jag grät av glädje, för att det här är något jag jobbat för väldigt länge. Jag kände en enorm lycka. Jag har drömt om det sedan jag var liten och jag är tacksam för förtroendet som Xavi gav mig genom att ge mig de minuterna på El Sadar, har han senare berättat.

Riad har även hunnit med att göra ungdomslandskamper för Marocko, där han har sina rötter. Det känns däremot inte som någon omöjlighet att det spanska förbundet kommer att agera om det går fortsatt snabbt framåt för 19-åringen.

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2022-12-22 13:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona