Lagbanner
Camp Nou, 2022-02-27 21:00

Barcelona - Athletic
4 - 0

FC Barcelona – Athletic Club: 4-0

FC Barcelona – Athletic Club: 4-0

Ännu en insats att minnas för FC Barcelona, när laget återigen visade prov på en pånyttfödd offensiv. Aubameyangs målade, Pedri showade och Dembélé tysade buropen när Barça slog Athletic Club med 4-0.

FC Barcelonas sanslösa målform fortsätter. Mot svårspelade lag som Valencia, Napoli och nu Athletic Club har man gjort hela tolv mål på tre matcher – och känslan är att Xavis Barcelona har vridit tillbaka klockan. En sprudlande entusiasm har spridit sig inom Blaugrana-lägret när både det stärkta kollektiva och individuella självförtroendet har börjat att sätta sin prägel på spelargruppen. Ryggarna är rakare, leendena är bredare och stegen är mer bestämda. Har kugghjulen i Barça-maskineriet äntligen hakat i varandra?

Den första halvleken inleddes starkt. För även om Marcelinos Athletic Club lämnade få ytor centralt i banan, med sitt sedvanliga 4-4-2, kunde hemmalaget ofta skapa fara i ytterzonerna. Tempot var högt, spelet var direkt och defensiven var solid.

I synnerhet Adama Traoré och Dani Alves hittade frekvent straffområdet med sina inspel och utgjorde en konstant fara för det baskiska försvaret. Den förstnämnde var lekfull, men likfullt distinkt; ett välkommet lytillskott i Barças fronttrio, som skapade oreda och nervositet i motståndarförsvaret. Men det skulle ändå dröja till den 37:e matchminuten innan Unai Simóns nolla spräcktes. Efter en hörna från vänster prickade Gerard Piqué ribban med huvudet, och på returen kunde sedan Pierre-Emerick Aubameyang påpassligt hitta nätmaskorna. Anfallaren har därmed gjort fem mål på sina tre framträdanden som startspelare. En välbehövlig frisk fläkt. 

Efter pausvilan återvände dock ett uppiskat Athletic till planen och Barças rytm försvagades. Matchdynamiken förändrades när lejonen från Bilbao pressade allt högre upp i planen i jakt på ett kvitteringsmål. Xavis lag hade svårigheter i uppspelsfasen, när de centrala mittfältarna blev att svårare att nå.

Men det var likväl FC Barcelona som åter kunde ta kontroll över matchen. Detta efter att Ousmané Dembélé, som till burop lämnade avbytarbänken, visade sin enorma potential. Fransmannen nåddes av en djupledspassning från Frenkie de Jong och kunde från vänster i straffområdet först utmana Iñigo Lekue och sedan avlossa en projektil ur snäv vinkel, som via stolpen letade sig in högt bakom Athletic Clubs målvakt. Camp Nous burop förvandlades till jubel.

Men Dembélé var inte nöjd ännu. Efter imponerande förarbete av Pedri, där spanjoren med fint fotarbete trasslade sig loss ur en trängd situation och sedan nådde Dembélé med en svepande långboll, kunde han i sin tur hitta Luuk de Jong. Holländaren styrde utan vidare bekymmer in bollen med pannan, och så 3-0 Barcelona.

Även de Jongs landsman Memphis Depay, som efter en längre skadefrånvaro äntligen återvände till spel, skulle få utdelning. Återigen var det Dembélé som assisterade med ett precist inlägg, som rakades in från kort distans. Svar på tal från fransmannen, kanske. 

Efter Real Betis nederlag i El Gran Derbi mot Sevilla är nu Barcelona blott en poäng från tredjeplatsen i La Liga. Dominobrickorna faller vid rätt tidpunkt för Xavi, för Barcelona och för oss supportrar. Pierre-Emerick Aubameyang och Adama Traoré har tillsammans injicerat fart, pondus och avgörande poäng i sin nya klubb; Pedri har skakat av sig skadorna och kan återigen vara avgörande med sin uppfinnelserikedom och höga intensitet; och Sergiño Dest har pånyttfötts efter en tuff start under den nya tränarens styre. Samtidigt kommer Memphis Depay tillbaka och gör mål, Luuk de Jong fortsätter att vara distinkt i straffområdet och Frenkie de Jong vässar med sina aktioner till den otroliga bredden på mittfältet. 

Med stärkt momentum ser vi nu fram emot Elche borta nästa helg. 


SOM-HI BARÇA!

William Åberg2022-02-28 00:10:00
Author

Fler artiklar om Barcelona