Barcelona - Celta Vigo
3 - 1

FC Barcelona – Celta Vigo: 3-1

Det blev tre poäng för FC Barcelona mot Celta Vigo i en match som präglades av böljande spel, Dembélés offensiva glans, men kanske framför allt av de obehagliga bilderna på Araújo som lämnade planen i ambulans.

FC Barcelona tog ett stort steg mot att säkra andraplatsen i La Liga genom kvällens 3-1-seger mot Celta Vigo på Camp Nou. Men tankarna efter matchen ägnas till Ronald Araújo, som efter dryga timmens spel kollapsade på planen efter en huvudkollision med Gavi och behövde föras till sjukhus i ambulans. Från Spanien kommer dock glädjande nyheter om att 23-åringen är vid medvetande och att hans hälsotillstånd inte är allvarligt. Vi hoppas på att snart få se honom på planen igen.

Inför matchen kunde vi notera att inte ens när majoriteten av mittfältsuppsättningen saknades skulle Riqui Puig få chansen från start. Xavi valde istället att byta formation och presenterade en elva med fyra anfallsspelare framför Frenkie de Jong och Gavi. I den offensivt framtunga startelvan tog Memphis Depay plats centralt bakom Pierre-Emerick Aubameyang, flankerad av Ferran Torres och Ousmane Dembélé.

Men Barça kom att inleda matchen svagt. Gästerna från Vigo dominerade bollinnehavet och pressade både högt och skickligt. Barcelona förlorade ofta bollen, slarvade i uppspelsfasen och lyckades inte etablera något tryck framåt. Den första stora målchansen uppstod efter en slarvig bakåtbassning av Ronald Araújo, som Iago Aspas påpassligt snappade upp och gav sig själv fri gata fram till Marc-André ter Stegen. Uruguayanen lyckades dock reparera sitt eget misstag, när han kom ikapp Celta-kaptenen och avväpnade honom med en skicklig brytning.

Galicierna hade ofta ett numerärt övertag centralt i banan och lyckades därifrån frekvent hitta ut till Franco Cervi på vänsterkanten, som utgjorde ett stort hot mot den blåröda backlinjen. Hemmalaget såg osynkat, slappt och långsamt ut. Men i matchminut 30 blixtrade Dembélé till. Efter en tunnel på Javi Galán satte fransmannen fart och och luckrade upp Celta-försvaret innan han hittade in till Memphis Depay i straffområdet. Holländaren kunde, efter tveksamt målvaktsingripande av Matías Dituro, göra sitt 13:e mål för säsongen och dryga ut sin ledning i den interna skytteligan.

Ett par minuter senare stod Ter Stegen för en jätteräddning när Thiago Galhardo placerade ett skott lågt vid den högra stolpen. Samme Galardo fick ytterligare en möjlighet en minut senare när han styrde en boll utanför med huvudet. Celta kändes fortsatt hetare, trots baklängesmålet.

Likväl var det Barça som skulle utöka ledningen. I den första halvlekens slutminuter kunde Aubameyang ta vara på Néstor Araujos knapphändiga rensning, efter att Memphis Depay inte kunde få kontroll på bollen. Gabonesen lyckades på måltjuvsmanér hitta nätmaskorna via bollstuds i gräset. 2-0 till Barça i halvtid, trots en blek insats överlag. Men ack så effektiv.

Inför den andra halvleken ersatte Riqui Puig Ferran Torres när Xavi valde att återgå till ett tremannamittfält. Och redan efter knappa tre minuter kunde Dembélé återigen sätta färg på Barças gråskaliga spel genom att assistera Aubameyang till sitt andra mål för kvällen. Det var den 13:e målgivande passningen från fransmannen, som stundtals ser helt ostoppbar ut på sin högerkant, den här säsongen. Med sin löpstyrka, sin initiativförmåga och sin höga intensitet tycks han ha vunnit tillbaka publiken på Camp Nou.

Trots en tremålsledning fortsatte orosmolnen sväva över Barça-försvaret. För strax efter målet slog Ter Stegen en missriktad passning som passerade Araújo och i stället hamnade vid Galhardos fötter. Brassen hittade Iago Aspas, som kunde placera in reduceringsmålet vid den första stolpen. Celta kunde klamra sig fast vid en match som höll på att glida dem hur händerna.

Men den himmelsblåa framfarten stoppades när den tidigare Barça-spelaren Jeison Murillo, som byttes in i halvtid, fick syna det röda kortet i den 58:e minuten. Detta efter att Gavi nådde en framrusande Depay, som fälldes av colombianen strax utanför straffområdet. Den efterföljande frisparken från holländaren strök tätt utanför den högra stolpen.

Sedan tystnade Camp Nou. Efter en huvudkollision mellan Gavi och Araújo tog mittbacken ett par steg innan han föll till marken avsvimmad. Mycket obehagliga tv-bilder visade hur oroade med- och motspelare vinkade till sig läkarassistans. Ovissa och oroliga minuter slutade med att urugayanen lämnade planen i ambulans – och tystnaden utbyttes till applåder för Araújo. I vimlet byttes Ansu Fati och Clément Lenglet in.

När matchen återupptogs var Celta nära att göra ytterligare ett reduceringsmål efter försvarsslarv av Eric García, men bortalaget lyckades inte få i väg ett avslut trots stora ytor i straffområdet. I den andra riktningen hade Riqui Puig en boll i nät, men målet dömdes bort för offside.

De gula korten började dugga tätt för FC Barcelona i matchens slutskede. Eric Garcá, Frenkie de Jong och Jordi Alba fick alla varningar av domare Miguel Ángel Órtiz Arias och är således avstängda mot Getafe i helgen.

Efter Camp Nous nya kelgris Luuk de Jongs inträde till hemmapublikens applåder, och efter elva långa tilläggsminuter kunde Barça till slut inkassera tre poäng och tog ett gigantiskt steg mot att säkra andraplatsen i tabellen. Endast en poäng krävs nu från de återstående matcherna mot Getafe och Villarreal för att hålla undan jagande Sevilla och Atlético Madrid och säkra spel i den spanska supercupen till nästa säsong. Men efter slutsignalen var det svårt att fokusera på något annat än Araújos välmående. Information från klubben gör dock att vi kan andas ut.

"Vi kan vara lugna. Läkarna har sagt till oss att han är vid medvetande och att han kommer att tillbringa resten av natten på sjukhuset, även om vi först var rädda”, sa Xavi på presskonferensen efter matchen.

Härliga nyheter efter en ångestladdad match.