Camp Nou, 2022-09-17 16:15

Barcelona - Elche
3 - 0

FC Barcelona – Elche CF: 3–0

Ett tidigt rött kort i bortalaget såg till att det blev en odramtisk tillställning på Camp Nou. FC Barcelona kunde komfortabelt besegra Elche med 3-0.

Förutsättningarna på förhand var att FC Barcelona kunde segla upp i serieledning för första gången sedan juni 2020, om man bara lyckades vinna hemma mot nästjumbon Elche. Skulle dessutom Real Madrid tappa poäng i morgondagens Derbi Madrileño kan tabelläget också stå sig in i det stundande landslagsuppehållet.

Xavi valde ett göra fem förändringar i startelvan jämfört med förlusten mot Bayern München i tisdags. In kom Eric García, Álex Balde, Frenkie De Jong, Franck Kessie och Memphis Depay – medan Andreas Christensen, Marcos Alonso, Sergio Busquets, Gavi och Raphinha förpassades till bänken. Även Elche-tränaren Francisco ställde ett nykomponerat lag på benen, med hela sju förändringar från 1-4-förlusten mot Ernesto Valverdes Athletic Club.

Matchinledningen kom att spegla kraftförhållandena mellan lagen. Gästerna försvarade sig med en lågt stående fembackslinje och Barça dominerade föga förvånande bollinnehavet, dock utan att skapa något större hot framåt.

Men redan i den 13:e minuten fick Elches lagkapten Gonzalo Verdú, som spelade sin första match den här säsongen, syna domare Alejandro Muñiz Ruiz röda kort. Detta efter att ha dragit ner en av Frenkie de Jong frispelad Robert Lewandowski.

Det skulle dröja ytterligare 20 minuter innan katalanerna kunde spräcka målvakt Édgar Badías nolla. Via vackert kombinationsspel hittade Pedri ut till Álex Balde till vänster i straffområdet, som i sin tur tryckte in bollen längs backen till en framstötande Lewandowski. Och så 1-0 Barcelona.

Sju minuter senare utökade Memphis Depay ledningen med sitt första mål för säsongen, även han assisterad av Balde. Efter en karaktäristisk sulfint med ryggen mot mål kunde holländaren ta sig loss från försvarsbevakningen och sedan med kraft trycka upp bollen i nättaket. Även denna gång behövdes en VAR-granskning för att bekräfta att spelaren var på rätt sida.

Ytterligare en boll skulle hitta in i nät innan paus, efter att Pedri tagit vara på tumult i straffområdet. Denna gång kunde dock VAR konstatera att kanariern var på fel sida. En andra Elche-utvisning skulle också hinnas med innan pausvilan, efter att gästernas tränare Francisco riktade några illa valda ord mot domarteamet.

Inför den andra halvleken ersattes startdebutanten Franck Kessie, som under de första 45 även han var farligt nära en utvisning efter flera utdelade armbågar i Elche-ansikten, av Gavi.

En stark inledning efter halvtidspausen ledde till att Lewandowski, assisterad av Depay, påpassligt kunde pricka in sitt åttonde ligamål för säsongen drygt två minuter efter spelåterupptagandet.

I den 59:e minuten gjorde Xavi ett trippelbyte då Depay, García och Dembélé ersattes av Ansu Fati, Héctor Bellerín och Raphinha. Målchanserna skulle fortsätta att dugga tätt, men både Fati och senare inbytte Ferran Torres saknar fortfarande tillräcklig skärpa och tajmning för att kunna kapitalisera på de chanser som uppstod. Ett uddlöst Elche lyckades istället hålla ned siffrorna och slutresultatet skrevs till 3-0.

Den tidiga utvisningen såg till att det blev en komfortabel och odramatisk tillställning för FC Barcelona, som inte ens släppte till ett skot mot Marc-André Ter Stegens bur förrän i matchens slutminuter. Xavis mannar kan därmed sova gott, med vetskapen om att man leder La Liga för första gången på länge. Nu riktas blickarna som nämnt mot morgondagens Madrid-derby, innan landslagsuppehållet drar igång.