Lagbanner
Camp Nou, 2022-08-13 21:00

Barcelona - Rayo Vallecano
0 - 0

FC Barcelona – Rayo Vallecano: 0–0
Sergio Busquets gick flera tuffa kaptensdueller med Óscar Trejo.

FC Barcelona – Rayo Vallecano: 0–0

Det skulle bli en premiär att minnas. Istället lämnade det nya Barcelona säsongens första tävlingsmatch på Camp Nou med en rad frågetecken att lösa.

Det var ett starkt Barça-lag som kom till spel i premiären av La Liga. Xavi kunde välja och vraka. Tack vare en fjärde ekonomisk hävstång hade klubben nämligen registrerat samtliga nya spelare, förutom Jules Koundé.

Med andra ord fanns det inga ursäkter. Det nya Barça skulle spela igång säsongen på Camp Nou mot Rayo Vallecano. Tre poäng var det som gällde.

Elvan enligt följande: Ter Stegen; Araújo, Christensen, García, Alba; Gavi, Busquets, Pedri; Dembélé, Lewandowski, Raphinha.

Rayo: Dimitrievski; Balliu, Lejeune, Catena, Fran; Ciss, López; Palazón, Trejo, García; Camello.

Det var ett till synes fullsatt Camp Nou när Guns N' Roses odödliga ”Sweet Child O' Mine" sedvanligt spelades ur högtalarna. Känslan var att det här var början på något nytt. Någonstans satt förmodligen en viss Joan Laporta och tänkte just de tankarna.

Barça öppnade matchen relativt övertygande. Raphinha var involverad, Dembélé närmast övertänd. Lewandowski hade en boll i mål efter tolv minuter, bortdömt.

Sedan hände inte så mycket mer. Rayo började ta sina chanser att sänka matchtempot, vilket de gjorde skickligt matchen igenom. Barça hade å sin sida problem att skapa målchanser ur öppet spel. Ronald Araújo som högerback var inget lyckat drag kvällen till ära. Andreas Christensen såg något debutnervös ut, och till vänster hamnade Jordi Alba och ytter på plats för tillfället i samma ytor.

Närmast i den första halvleken var istället Rayo och Álvaro García, som nog borde ha passat till nian Sergio Camello. Efter 45 minuter var ställningen istället mållös.

Just Atléti-lånet Camello skulle få ett fint läge tidigt i den andra halvleken. Faktum var att det var Rayo som skapade de bästa chanserna och inte Barça. Superförvärvet Lewandowski hade ett par halvlägen, men farligare var det inte.

Efter timmen spelad agerade Xavi och tog in Frenkie de Jong, Ansu Fati och ingen mindre än Sergi Roberto. Kvällens kanske mest oroande bilder var de på Pedri, som inte alls såg ut att röra sig obehindrat några minuter senare. Franck Kessié ersatte och debuterade.

Sedan började chanserna komma. Ansu var i vanlig ordning där, Busquets försökte utifrån, Kessié var något trubbig när läget kom, Lewandowski började närma sig zonen. I Rayo-målet försökte den gode Dimitrievski göra sig ovän med hemmapubliken genom ett ständigt tidsfördrivande, men var likväl stabil när han sattes på prov.

Minuterna tickade på och Rayo var stabila i sitt försvarsspel, men även rätt finurliga med bollen. Det syns varför den förre Athletic Club-ytterbacken Andoni Iraola är ett av de mer omtalade tränarnamnen i landet.

Xavi gjorde ytterligare drag och bytte in Aubameyang och chanserna fortsatte att komma. I ordning Aubameyang, Lewandowski, Aubameyang. Det började däremot bli alltmer uppenbart att det här var en sådan kväll där det inte skulle bli några mål. Rayo närmade sig nu sex raka halvleksnollor mot Barça, med tanke på att båda mötena förra säsongen slutade 1–0 i Madrid-lagets favör.

När Sergio Busquets åkte ut på tilläggstid efter en armbåge på Radamel Falcao kändes det mest som ett bevis för vilken typ av kväll det här var. Det skulle inte bli några mål, åtta tilläggsminuter till trots, och premiären slutade därmed mållöst.

På det stora hela blev det en match som gav fler frågor än svar. Högerbackspositionen känns alltjämt som en olöst gåta, och Xavi har nog en del att fundera på vad gäller ytterpositionerna också. Lewandowski såg pigg ut, så även Frenkie de Jong under sitt inhopp. Pedri är briljant så länge de stackars benen håller, medan Gavi var mer osynlig under sin dryga timme. Jules Koundé lär bli en injektion när han väl blir spelklar. Samtidigt är faktum att det nu faktiskt finns möjligheter att vrida och vända på saker och ting. Det finns inte heller några ursäkter.

Det var inte på något sätt en katastrofal insats, men samtidigt långt ifrån en insats som leverade de besked många nog satt och väntade på.

Det får inte dröja allt för länge innan poängen börjar ticka in.

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2022-08-13 23:27:20
Author

Fler artiklar om Barcelona