Lagbanner
Camp Nou, 2022-04-03 21:00

Barcelona - Sevilla
1 - 0

FC Barcelona – Sevilla FC: 1–0

FC Barcelona – Sevilla FC: 1–0

I den så viktiga matchen mot Sevilla, som inför matchen låg på en andraplats, ordnade Pedri segern åt Barca efter ett magiskt mål. Xavis mannar visade återigen upp en stark prestation mot ett bra motstånd, och jakten på Real Madrid börjar nu tas mer och mer på allvar.

Det var tydligt från minut ett att det var två väldigt spelskickliga lag som slogs om tre viktiga poäng på Camp Nou. Två lag som försöker att skapa chanser genom det egna passningsspelet, och som är aggressiva och organiserade i försvarsspelet. Även om Barça hade ett spelövertag genom sin vassa press och förmåga att slå lagdelar, lyckades Sevilla vid flertalet tillfällen spela sig ur pressen genom metodiskt passningsspel eller en längre boll, och på så vis ta sig upp i plan.

Trots att Sevilla i perioder lyckades trycka ner Barça och rulla boll på offensiv planhalva, hade man väldigt svårt att ta sig till några chanser. Detta till skillnad från Barca som vid liknande perioder lyckades komma till många halvchanser, som med lite större skärpa och flyt hade kunnat resultera i mål. Den första halvleken slutade dock mållös, men i chansväg var det tydligt katalanskt övertag, där Dembélé var inblandad i väldigt mycket från sin högerkant. 

Den andra halvleken fortsatte till stor del på samma maner som den första. Perioderna där Sevilla lyckades spela på offensiv planhalva blev dock färre och kortare, och fokuset gick mer mot kontringsspelet. Under den andra halvlekens första kvart lyckades bortalaget skrapa ihop två fina chanser, som dock bara resultarade i ett Lamela-skott som Ter Stegen hyfsat lättsamt kunde rädda, samt ett inlägg från Jesus Navas som inte lyckades träffa en Ocampos med målet öppet. När halvleken fortgick var det dock de blå-röda som inte bara dominerade matchen spelmässigt, utan som kom väldigt nära 1-0. Både Araújo och Piqué hade vid hörnor väldigt farliga nickar, och både Dembélé och Ferran Torres kom gång på gång till bra lägen. 

Den som tillslut skulle få hål på målnollan var dock ingen av de vanliga målskyttarna, utan det var den där 19-åringen från Kanarieöarna, han som återigen hade varit helt dominant i en stormatch. Pedri fick bollen några meter utanför straffområdet, Pedri skottfintade en gång, han skottfintade två gånger, och sedan drog han till ett hårt skott i det vänstra hörnet. De fullsatta läktarna skanderade hans namn högre än någonsin tidigare, och jag har svårt att tro att jag var den enda med gåshud i det ögonblicket. 

Efter målet ändrades dynamiken i matchen. Sevilla som alltmer hade kämpat för ett 0-0-resultat, behövde nu trycka på för att forcera in en kvittering. Sevilla spelade aggressivt, och Barça kunde inte längre kontrollera bollinehavet. Sevilla hade trots större bollinehav svårt att skapa något tryck mot Barcas mål, och trots att en del lägen uppstod undrade man om den där stora målchansen skulle komma för de röd-vita. I den 92:e minuten kom chansen, och det var inbytte Ludwig Augustinsson som efter en misslyckad boxning av Ter Stegen plötsligt i princip hade öppet mål i mitten av straffområdet. Den ovana målskytten Augustinsson blev dock ställd, och drog iväg en bredsida som var för lös, vilket resulterade i att Ter Stegen kunde kasta sig och rädda bollen. 

När man ska summera matchen tror jag att båda lagen, trots resultatet, är nöjda med sina prestationer. En väldigt välspelad och taktisk match slutade rättvist i Barças favör, men Sevilla hade med lite flyt kunnat gå segrande ur matchen. Spelarna som glänste mest under kvällens match var enligt mig Pedri, Araújo och Dembélé. På sina respektive sätt bidrar de med kvaliteter som resten av laget inte besitter, vilket gör dem enormt viktiga. Speciellt anmärkningsvärt var att Dembélé som för en kort tid sen fick höra burop varje gång han rörde bollen, nu byttes ut inför stående ovationer från hela publiken. 

Återigen visar FC Barcelona att man just nu är ligans klart bästa lag, och många culés börjar nu snegla uppåt i tabellen mot Real Madrid, för att avgöra om det verkligen är omöjligt att kunna snuva rivalerna på ligatiteln. Europa League-titeln är väl redan inräknad, så frågan är nu om Xavi ska lyfta en eller två titlar under sin första säsong? Jag säger två. Ingenting är omöjligt.

Anton Granholm2022-04-03 23:51:00
Author

Fler artiklar om Barcelona