Lagbanner
Camp Nou, 2022-10-20 21:00

Barcelona - Villarreal
3 - 0

FC Barcelona – Villarreal CF: 3–0

FC Barcelona – Villarreal CF: 3–0

En sprakande avslutning på den första halvleken såg till att FC Barcelona komfortabelt kunde besegra gästande Villarreal. Slutresultatet skrevs till 3–0.

Det var ett pressat Barça som välkomnade Villarreal till Camp Nou på torsdagskvällen. Efter dubbla missräkningar mot Inter i Champions League och en slätstruken insats i El Clásico var hemmalaget nödgat att ta tre poäng för att bryta den negativa trenden.

Som utlovat gjorde Xavi en drös förändringar i startelvan jämfört med förlusten i Madrid senast. Av de elva spelare som föll på Santiago Bernabéu fick fem stycken se sig förpassade till bänken: Eric García, Alejandro Balde, Sergio Busquets, Ousmane Dembélé och Raphinha. In kom i stället Marcos Alonso, Jordi Alba, Gavi, Ferran Torres och Ansu Fati.

Unai Emerys lag anlände till den katalanska huvudstaden med en diger skadelista. Nyckelspelare som Juan Foyth, Giovani Lo Celso samt Gerard Moreno saknades – och man valde utifrån det att formera en lågt stående 4-4-2-uppställning.

Föga förvånande var det således Barça som dominerade matchupptakten med ett högt bollinnehav. Med den unga och dynamiska mittfältstrion bestående av Frenkie de Jong, Gavi och Pedri kunde laget anfalla med mycket rörelse och vertikalitet. Samtidigt var Ansu Fati och Ferran Torres aktiva på sina respektive kanter och sökte ofta skott- eller inläggslägen.

I den andra riktningen utgjorde gästernas kvicka anfallspar Arnaut Danjuma och Nicolas Jackson det stora hotet. Bakom Barcelonas högt stående backlinje fanns stora ytor att operera på, men de gula ubåtarna lyckades inte förvalta de kontringslägen som uppstod.

Det skulle dröja till den 31:a minuten innan nollan spräcktes. Detta efter att Pedri med en knivskarp passning hittade en djupledslöpande Jordi Alba, som i sin tur prickade Robert Lewandowski i straffområdet. Med en listig mottagning frigjorde polacken sig från både Raúl Albiol och Pau Torres och kunde sedan rulla in bollen under Rulli i motståndarmålet. Vackert!

Tre minuter senare var det dags igen. Pedri vann boll, Gavi transporterade boll, och Lewandowski trollade med boll. 34-åringen tog emot den till vänster utanför straffområdet, letade sedan omsorgsfullt efter en lucka i försvarsmuren och skruvade till sist in sitt elfte ligamål för säsongen i den bortre gaveln.

Det tredje målet i en islossningsklingande sjuminutersperiod, vilket motsvarar antalet mål Villarreal hade släppt in på hela ligasäsongen innan kvällens match, följde. Från högerkanten sicksackade sig Ferran Torres igenom försvaret och skickade in bollen mot Ansu Fati framför mål. 19-åringen stötte bollen i stolpen, men lyckades sedan ta vara på sin egen retur. 3–0 till FC Barcelona.

Den andra halvleken kom att bli en jämförelsevis avslagen historia. Xavis mannar kunde utan vidare bekymmer spela in tre poäng och samtidigt insupa en viktig dos självförtroende. Värt att notera var att Héctor Bellerín återvände till spel efter sin skada när han ersatte Sergi Roberto i den 70:e minuten.

Samtidigt klev Frenkie de Jong av efter en övertygande insats på det defensiva mittfältet, och ersattes av Sergio Busquets. Även Raphinha och Dembélé byttes in utan att lämna några vidare avtryck. Det femte och sista inhoppet stod Gerard Piqué för och fick då möta buropsbeblandade applåder på Camp Nou.

3–0 slutade alltså tillställningen och FC Barcelona seglar således upp på 25 poäng efter tio omgångar i La Liga.

På söndag återvänder Ernesto Valverde till Camp Nou tillsammans med sitt Athletic Club, innan den blytunga bataljen mot Bayern München i Champions League äger rum nästa vecka.

William Åberg2022-10-21 00:37:00
Author

Fler artiklar om Barcelona