Lagbanner
Camp Nou, 2022-12-31 14:00

Barcelona - Espanyol

Inför: FC Barcelona – RCD Espanyol

Inför: FC Barcelona – RCD Espanyol

La Liga är tillbaka, FC Barcelona är tillbaka. Vad passar då bättre än att spela ett Derbi Barceloní på självaste nyårsafton?

Det har snart gått två månader sedan Raphinha nickade in den där segerbollen mot Osasuna uppe i Pamplona. Det känns närmast som en evighet passerat sedan dess, när det i själva verket mest handlat om att en viss Leo Messi plockat hem en VM-buckla till sitt Argentina.

Med det sagt, nu ska Barça åter spela fotboll under Xavi och man ska göra det med en trupp som trots allt tycks ha klarat av VM i Qatar relativt väl – även om det såklart kommer att finnas slitna ben lite här och där.

För motståndet står inga mindre än Espanyol, ett av totalt tre lag från Barcelona (då även nykomlignarna Girona räknas in) i årets upplaga av La Liga. Ett Derbi Barceloní alltså, som däremot kanske inte känns lika hett som det brukar göra. Avsaknaden av Gerard Piqué spelar minst sagt in.

Med det sagt är det trots allt derby och även om det kanske kommer ta lite tid att ladda i gång ordentligt för klubblagsfotboll igen – med tanke på hur långt VM-uppehållet varit – är det tillbaka till en toppstrid i ligan som inte tillåter några onödiga poängtapp.

Truppen: ter Stegen, Iñaki Peña, Tenas. Araújo, Christensen, Koundé, García, Alonso, Alba, Balde, Bellerín, Roberto, Busquets, de Jong, Gavi, Pedri, Kessié, Pablo Torre, Dembélé, Raphinha, Ansu Fati, Ferran, Lewandowski, Memphis.

Preliminär elva: ter Stegen; Koundé, Araújo, Christensen, Balde; Pedri, Busquets, Gavi; Dembélé, Lewandowski, Raphinha.

Några frågetecken såklart. Dels kring Ronald Araújos status efter skadan, men även kring VM-finalisterna Jules Koundé och Ousmane Dembélé. Det stora nyheten är att supernian Robert Lewandowski trots allt kan spela efter sent besked från La Liga. I övrigt har även spelare som Frenkie de Jong, Eric García och Jordi Alba förmodligen startchanser.

I stadsrivalen Espanyol tycks det blåsa något lugnare vindar efter några rejält stökiga säsonger. Eller lugna och lugna, laget återfinns strax ovanför nedflyttningsstrecket i tabellen – men det ska trots allt vara ett lag som ska kunna säkra ett nytt kontrakt.

Preliminär elva: Lecomte; Gil, Cabrera, Calero, Olivan; Melamed, Souza; Braithwaite, Darder, Puado; Joselu.

Spelare att se upp för är den tunga nian Joselu, mittfältsfixaren Sergi Darder och såklart den stora återvändaren Martin Braithwaite, som förmodligen inte kan vänta sig något vidare gemytligt mottagande från Barça-publiken. I truppen finns även Aleix Vidal, som spelade för Barcelona mellan 2015 och 2018.

Som sagt, med Real Madrid som hänger på i ligatoppen finns inget utrymme för några onödiga poängtapp. Addera därtill lite derbyhets och en högtidlig nyårsafton – och plötsligt framstår derbyt kanske som en riktigt skoj match.

Det är tillika årets sista match, och Xavis mannskap lär säkerligen vilja avsluta året på topp. Då kommer det att krävas fokus från början på Camp Nou.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Vad? La Liga, omgång 15: FC Barcelona – RCD Espanyol
När? Lördag 31/12, 14:00
Var? C More

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2022-12-30 14:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona