Lagbanner
Inför: FC Barcelona - Real Madrid

Inför: FC Barcelona - Real Madrid

Fokus skiftas från La Liga till den spanska supercupen när FC Barcelona reser till Saudiarabien för att sig ann Real Madrid i säsongens första El Clásico.

“Det är inte vettigt. Jag är emot det. Det är en spansk titel och vi spelar utomlands. Fotbollen har förändrats och man tänker inte på fansen”, suckade en till synes modfälld Raúl García inför semifinalerna av den spanska supercupen. Athletic Club-spelaren fortsatte:

”Nu är det viktigt att generera intäkter och vi glömmer bort fotbollens grunder. Stämningen, familjer som njuter av matcher tillsammans, avsparkstider som passar åskådarna. Det har förändrats mycket sedan jag började spela”.

Och visst håller man med honom. Ett Clásico utanför utanför Spanien? Denna eviga rivalitet – där historiska spänningar, ära och dignitet kokas ned till ett 90 minuter långt fältslag – decimeras nu i stället till ett kommersiellt jippo. Så känns det i alla fall på förhand. Frågan är om den känslan kvarstår när domare Munuera Montero blåser i gång matchen på King Fahd Stadium i morgon kväll?

FC Barcelona anländer till Riyad med ett förstärkt lag efter poängtappet mot Granada senast. Ronald Araújo, Frenkie de Jong, Ansu Fati, Pedri och Ferran Torres har alla fått medicinskt klartecken och är således redo för spel. Registreringen av vinters stora nyförvärv Ferran Torres har dessutom gått igenom, till sist. Sergi Roberto, Eric García och Martin Braithwaite står på skadelistan.

Truppen i dess helhet: Ter Stegen, Neto, Peña; Dest, Dani Alves, Mingueza, Araújo, Piqué, Lenglet, Umtiti, Jordi Alba, Balde; Busquets, F. de Jong, Sanz, Gavi, Nico, Puig; Memphis, Ansu Fati, Dembélé, Jutglà, Ez Abde och L. de Jong.

Väntad startelva: Ter Stegen; Dani Alves, Araújo, Piqué, Jordi Alba; Nico, Busquets, Gavi; Dembélé, Memphis, Ez Abde

Det är ett formstarkt Real Madrid som Carlo Ancelotti har till sitt förfogande. Huvudstadsklubben slog Valencia med övertygande 4-1 hemma på Santiago Bernabéu senast och ligger nu 17 poäng före katalanerna i ligatabellen. Att anfallsduon Karim Benzema och Vinícius Júnior tillsammans har gjort fler mål (36) än samtliga Barça-spelare (35) den här säsongen säger ett och annat.

Väntad startelva: Courtois; Carvajal, Militão, Alaba, Mendy; Modric, Casemiro, Kroos; Asensio, Benzema, Vinícius Jr

I den andra semifinalen ställs titelförsvararna Athletic Club mot Atlético Madrid på King Abdullah Sports City Stadium i Jeddah på torsdag. Finalen spelas på söndag – även den i Jeddah – med avspark 20:00.

Det är nu snart tre år sedan FC Barcelona besegrade Real Madrid. Inte sedan Ivan Rakitic chippade in matchens enda mål på Santiago Bernabéu i mars 2019 har El Clásico slutat i blåröd favör. Men med nytt blod, nya ambitioner och en ny tränare är det väl dags igen?

SOM-HI BARÇA!

**********

Vad? Semifinal, spanska supercupen
När? Onsdag 12/1, 20:00
Var? Kanal 9

William Åberg2022-01-11 21:41:00
Author

Fler artiklar om Barcelona