Lagbanner
Camp Nou, 2022-04-03 21:00

Barcelona - Sevilla

Inför: FC Barcelona – Sevilla FC

Inför: FC Barcelona – Sevilla FC

Efter ett långt landslagsuppehåll tar FC Barcelona på söndagskvällen emot Sevilla FC på ett Camp Nou som väntas bli slutsålt. En vinst skulle innebära ännu större marginal ner till femteplatsen och kanske främst ett grepp om den där andraplatsen bakom Real Madrid.

Man måste gå tillbaka långt bak i tiden för att hitta senast tongångarna var så positiva som de för tillfället är i Barcelona. Tiden med Ronald Koeman, hösten med debaclet i Champions League och avståndet till top 4 som bara ökade känns idag väldigt långt bort. Det mesta pekar på att Xavi-kortet som spelades var ett ess i rockärmen, och framtiden som såg stormig och mörk ut, ser nu ut att vara desto ljusare. Trots att många kanske ser resten av ligasäsongen som en transportsträcka, där en CL-plats redan känns säkrad och Real Madrid är för långt bort, är dessa sista 10 matcher väldigt viktiga.

För att CL-platsen ska knipas gäller det att inte förlora fokus och börja tappa poäng. Trots att en andraplats inte ger någon större belöning än en fjärdeplats skulle det för mig kännas bra att sluta som ligans näst bästa lag, och dessutom sätta press på Real Madrid in i det sista, även om försprånget antagligen är för stort. En vinst på söndagkvällen skulle vara ett stort steg mot att göra just detta, och Xavi beskrev matchen som “ännu en final för oss” under presskonferensen inför matchen.  

Tittar vi på hur läget ser ut i Barcelona inför matchen börjar Ansu Fati närma sig en återkomst, vilket är enormt positiva nyheter. Än är han dock inte redo för att vara med i truppen. Dest missar matchen med en skada i baksidan och Luuk De Jong missar matchen då han testat positivt för Covid-19. I övrigt ser truppen ut som den brukar göra, med undantag för att Barça-B-målvakten Lazar Carevic tar plats som tredjemålvakt. 

Truppen: ter Stegen, Piqué, Araujo, Busquets, Riqui Puig, Dembélé, Dani Alves, Memphis, Adama, Braithwaite, Neto, Nico, Lenglet, Pedri, Jordi Alba, Ferran, Frenkie, Mingueza, García, Aubameyang, Carevic, Gavi. 

Förväntad startelva: ter Stegen; Alves, Araújo, Pique, Alba; Pedri, Busquets, Frenkie; Ferran, Aubameyang, Dembélé. 

Om vi istället kikar på hur det ser ut i Sevilla-lägret är inte formen speciellt stark, då man endast har gått segrande ur två av de senaste nio ligamatcherna, samtidigt som man nyligen slogs ut av West Ham i Europa League. Om skadeläget i Barça har börjat se bättre ut ser det desto mörkare ut för Sevilla. Delaney, Suso, Óliver Torres, Papu Gomez, Fernando och Acuña missar alla matchen med skador. Jesus Corona är dessutom utanför truppen då han under torsdagen spelade landskamp för sitt Mexico. 

Truppen: Bono, Dmitrovic, Javi Díaz, Jesús Navas, Montiel, Koundé, Diego Carlos, Rekik, José Àngel, Augustinsson, Gudelj, Juanlu, Joan Jordán, Rakitic, Nacho Quintana, Ocampos, Tecatito, Lamela, Munir, Martial, Rafa Mir, En-Nesyri, Iván Romero.

Förväntad startelva: Bono, Navas, Diego Carlos, Koundé, Rekik; Rakitic, Gudelj, Joan Jórdan; Ocampos, En-Nesyri, Martial

Ser man till form och skadeläge ska Barça vara klara favoriter i denna viktiga match, och det reflekteras även i spelbolagens odds. Förväntningen är en matchbild där Sevilla står lågt och ger över kommandot till de blåröda, som på Barça-eskt vis kommer försöka att dra isär laget, skapa luckor och såga sig igenom. Trots att laget under Xavi har kommit långt, kommer det att krävas att man kommer upp i nivå för att göra mål på det starka försvaret som bara har släppt in 19 mål i ligan. En nyckel för att få hål på försvaret blir Ousmane Dembélé, som bör ha ett övertag på sin högerkant när duktiga Acuña saknas. I övrigt ska det återigen bli roligt att se Pedri, Frenkie, Dani Alves m.fl, leka fotboll inför fulla läktare på Camp Nou. 

Kommer Xavis mannar tillbaks från uppehållet och fortsätter på samma vis som innan, kommer Sevilla vara chanslösa, och då ser den där andraplatsen ut att vara Barças att förlora. Men det gäller att göra jobbet. 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Vad? La Liga, omgång 30: FC Barcelona – Sevilla FC
När? Söndag 3/4, 21:00
Var? C More

Anton Granholm2022-04-03 10:30:00
Author

Fler artiklar om Barcelona