Lagbanner
2022-03-17 18:45

Galatasaray - Barcelona

Inför: Galatasaray SK – FC Barcelona

Inför: Galatasaray SK – FC Barcelona

Efter den mållösa missräkningen på Camp Nou åker Barça till Istanbul med vinstkrav om det ska bli en fortsättning på Europa League-äventyret i vår.

Det är ett Barça i fin form som beger sig österut mot den turkiska storstaden för returmatch i Europa League på torsdagskvällen. Den första matchen av två var en rätt trist historia och slutade sedermera mållöst.

Galatasaray stod för en habil försvarsinsats medan Barça inte allt kom upp i varken nivå eller intensitet i sitt spel. Istället för att kunna vila nyckelspelare inför helgens El Clásico kan Xavi tvingas ställa ett relativt ordinarie lag på banan.

Med det sagt blir den avgörande frågan hur Xavi ser på saken. Det har tidigare pratas om att det stora fokuset under våren ligger på ligaspelet, och matchen mot Real Madrid är onekligen av högsta prioritet.

Detta innebär att startelvan är något svårtippad, men skulle kunna se ut enligt följande: ter Stegen; Dest, Araújo, García, Alba; Nico, de Jong, Gavi; Adama, Aubameyang, Ferran.

Den fullständiga truppen består av: ter Stegen, Neto, Tenas, Piqué, Araújo, García, Lenglet, Mingueza, Alba, Dest, Busquets, F.de Jong, Pedri, Gavi, Nico, Riqui Puig, Dembélé, Adama, Ferran, Memphis, Aubameyang, L.de Jong & Braithwaite.

Barça saknar sedan tidigare Sergi Roberto, Samuel Umtiti och Ansu Fati. Den sistnämnde uppges nu däremot bara vara veckor ifrån en återkomst till gräsmattorna.

Galatasaray stod som sagt för en habil insats på Camp Nou. Domènec Torrents herrar kunde bege sig tillbaka till Turkiet med hedern i behåll och följde upp med en derbyseger mot Besiktas i måndags.

Den trepoängaren innebär att Gala nu återfinns på en elfteplats i ligatabellen. Med det sagt känns det inte som en allt för avlägsen slutsats att turkarna gärna balanserar upp den inhemska ligamissräkningen med en fin EL-vår.

Baserat på det första mötet gäller det först och främst för Barça att överlista lånemålvakten Iñaki Peña. Undertecknad tyckte att högerbacken Sacha Boey var ett utropstecken på Camp Nou. Detsamma gäller den irrationelle yttern Kerem Aktürkoglu.

Det är lätt att glömma bort att det faktiskt bara är en åttondelsfinal än så länge. Barça är knappast vana att spela i turneringen med sextondelsfinal. Det återstår med andra ord potentiellt ytterligare fyra matcher innan en final ska spelas.

Det stora frågetecknet är, som sagt, hur Xavi väljer att formera laget. Det är trots allt bara tre dygn som skiljer slutsignal i Istanbul med avspark i Madrid.

Söndagens Clásico kan bli en match som definierar det nya Barcelona-bygget inför säsongsslutet och den kommande sommaren. Hur mycket är Xavi beredd att satsa för att komma till den matchen med ett avancemang i ryggen?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Vad? Europa League, åttondelsfinal: Galatasaray SK – FC Barcelona
När? Torsdag 17/3, 18:45
Var? Viasat / Viaplay

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2022-03-16 18:45:00
Author

Fler artiklar om Barcelona