Lagbanner
Reale Arena, 2022-08-21 22:00

Sociedad - Barcelona

Inför: Real Sociedad - FC Barcelona

Inför: Real Sociedad - FC Barcelona

Efter en tämligen sval säsongspremiär ställs FC Barcelona mot ett hungrigt Real Sociedad, som med sina offensiva nyförvärv siktar mot en mer färgsprakande och anfallsfylld säsong än den föregående. Med hemmafansen i ryggen kommer baskerna bjuda upp till dans, och en öppen och böljande matchbild väntar. Xavi och hans mannar måste visa en klart bättre defensiv struktur i den här matchen för att kunna resa hem till Katalonien med ett bra resultat i bagaget.

FC Barcelona anno 2022 är i mångt och mycket ett helt nytt lag än det som avslutade den föregående säsongen. Förvisso har inte överdrivit många lämnat klubben, men raden med nyanlända är desto mer välfylld. Trots ett transferfönster som folk inom klubben konsekvent liknat vid Football Manager, lämnade dock premiärmatchen mer att önska. Ett krampaktigt Barça kunde skatta sig något lyckliga att avsluta matchen mot Rayo Vallecano med ett oavgjort resultat, och det var många faser i matchen där spelet inte klickade alls. Vad som inte får glömmas bort däremot är att det såklart tar tid för nyförvärv att hitta rätt i en ny klubb, och därför ska man inte dra alltför stora växlar av en sådan match. Detta nya Barça har mycket att bevisa, men ännu finns det ingen anledning att ta fram högafflarna.

Som det ser ut nu kommer Koundé inte hinna registreras i tid till den här matchen heller, och Sergiño Dest verkar vara fortsatt bortvald av Xavi. Utöver det har rykten cirkulerat kring att Alejandro Balde ska få sin chans från start efter en undermålig insats av Jordi Alba mot Rayo, och även Busquets måste ersättas då han fick syna ett sent rött kort. Trolig uppställning enligt följande: Ter Stegen, Araújo, Christensen, García, Balde, Pjanic, Pedri, De Jong, Dembélé, Lewandowski, Raphinha.

Real Sociedads säsongspremiär var desto bättre. De inledde borta mot Cadiz och lämnade Andalusien med tre ganska enkla poäng. Matchen slutade 0-1, men baskerna hade helt klart kunnat göra ett par till. Adnan Januzaj och Christian Portu har lämnat klubben, och dessa har ersatts av Brais Méndez från Celta Vigo och den tidigare Barçaspelaren Takefusa Kubo, som senast var utlånad till Mallorca från Real Madrid. Dessutom lyckades de med den spektakulära saken att knyta till sig Mohamed-Ali Cho, en 18-årig anfallare från Frankrike som förra säsongen var ordinarie i ett Angers som slutade i den nedre halvan i Ligue 1. Tillsammans med Dortmunds Yousouffa Moukoko är han enligt Transfermarkt världens högst värderade anfallare född 2004, och det är uppenbart att Alguacil och tränarstaben tror på honom, då övergångssumman på 15 miljoner euro är den högsta summan Real Sociedad någonsin betalat. Med Carlos Fernández fortsatt skadad lär ”Momo” Cho få mycket speltid under säsongen när Alexander Isak behöver vilas.

La Reals kanske största anfallshot, Mikel Oyarzabal, återhämtar sig efter en korsbandsskada och är därför inte tillgänglig. Annars är Real Sociedad mer eller mindre fulltaliga, och kan ställa upp en startelva som är snudd på deras bästa. Trolig uppställning enligt följande: Remiro, Elustondo, Zubeldia, Le Normand, Rico, Zubimendi, Merino, Silva, Méndez, Kubo, Isak.

Barcelonas alltjämt ofullständiga backlinje kommer med stor sannolikhet sättas på prov den här matchen, och det väntar att se till vilken grad Barça klarar den något högre pressen som väntar. Mot Vallecano gick det så där, och det krävs en klar uppryckning för att räta ut de frågetecken som finns och skapa ett lugn i det katalanska fartyget.
 

Theodor Minnhagentheodor@minnhagen.seTheomin012022-08-20 17:57:00
Author

Fler artiklar om Barcelona