Lagbanner
2022-02-24 21:00

Napoli - Barcelona

Inför: SSC Napoli – FC Barcelona

Inför: SSC Napoli – FC Barcelona

Vinna eller försvinna - det är villkoren som gäller inför torsdagskvällens bortaretur på Stadio Diego Armando Maradona. Ett Barça i bra form ställs mot ett svårslaget, men inte omöjligt, Napoli. Ska Barça-supportrarna för fjärde gången denna säsong få uppleva besvikelsen av ett cup-uttåg, eller ska förhoppningen om en första titel med Xavi vid rodret leva vidare?


När slutsignalen ljöd på Camp Nou för att förklara att det första mötet av Europa League-åttondelen mellan FC Barcelona och Napoli var över stod resultattavlan på 1-1. De flesta skulle nog kunna skriva under på att ett mer rättvisande resultat hade varit en blå-röd seger med ett par bollar, och besvikelsen hos Barça-ledet var påtaglig. Vad man kunde ta med sig var dock en stark prestation, vilket i längden bör och ska ge utdelning, dock handlar cupspel mycket om att man måste vara bäst när det gäller. Det som krävs är då bättre skytte än vad Ferran Torres m.fl visade upp under åttondelens första möte. Just utdelning var sedan vad vi fick se i söndagens ligamöte med Valencia CF när 4 mål gjordes på ynka 7 skott, där nyförvärvet Aubameyang presenterade sig på riktigt genom ett hattrick. Detta gör förhoppningsvis att laget kommer till returmötet med stort självförtroende och att trenden av bättre prestationer fortsätter. 

Barça reser till Neapel med exakt samma trupp som vid matchen på Camp Nou med ett undantag, och det är att Araújo ingår. Detta innebär att Ansu Fati, Memphis Depay, Umtiti, Roberto, Lenglet och Baldé fortfarande befinner sig på skadelistan. Dani Alves är, som många vid det här laget redan vet, inte möjlig att registrera för spel i Europa League.

Truppen i sin helhet: Ter Stegen, Dest, Piqué, Araújo, Busquets, Puig, Dembélé, Adama, Braithwaite, Neto, Pedri, L.de Jong, Alba, Ferran, F.de Jong, Mingueza, García, Aubameyang, Nico, Gavi, Tenas. 

Väntad startelva: Ter Stegen; Dest, Pique, Araújo, Alba; de Jong, Busquets, Pedri; Dembélé, Aubameyang, Gavi. 

I Napoli-lägret är känslan inte lika bra efter ligamatchen som spelades mellan dubbelmötet med Barça. Detta eftersom att man under måndagens match hade stora problem borta mot ett svagt Cagliari, en match som räddades till 1-1 efter ett sent mål av inhoppande Victor Osimhen. Värt att notera är att Insigne, Politano och DI Lorenzo väntas vara redo för torsdagens drabbning efter att de två förstnämnda missade måndagens match och den sistnämda klev av huvudskadad från samma match. Att ha dessa spelare tillgänliga förbättrar helt klart Napolis chanser. Dock får man klara sig utan duktiga innermittfältaren Zambo Anguissa, som klev av skadad i mötet på Camp Nou. Tysken Diego Demme väntas ersätta, vilket är en försvagning. 

Väntad startelva: Ospina; Di Lorenzo, Rrahmani, Koulibay, Mario Rui; Fabian Ruiz, Demme; Politano, Fabian Ruiz, Insigne; Osimhen

Det är helt klart öppet på förhand vilka som ska ta hem denna utslagsmatch och det kommer som alltid i cupspel till stor del avgöras av små marginaler. Jag väljer dock att vara optimistisk och tro på att Barça kommer upp i nivå och att man då är ett bättre lag både på pappret och spelmässigt än detta Napoli, vilket förhoppningsvis ska leda till avancemang. Vad som alltjämt talar emot Barca är dock den misstagsbenägna defensiven, som gör att väldigt lite har krävts för att släppa in mål under många av säsongens matcher. Detta, samt bristen på spelare som är avgörande offensivt, kan göra att Barca återigen hamnar i uppförsbacke, vilket blir svårt att ta sig upp från.

Denna match blir onekligen spännande, och förhoppningsvis får vi se Xavis mannar prestera väl under 90 minuter och även förlängning om det så krävs. 

¡Visça el Barça!

Vad? Europa League, Åttondelsfinal, Napoli - FC Barcelona
När? Torsdag 24/2, 21:00
Var? Viaplay

Anton Granholm2022-02-23 22:36:00
Author

Fler artiklar om Barcelona