Lagbanner
La Setmana Blaugrana – v.1: Alemanys senaste nyförvärv och Piqués Twitter-bataljer

La Setmana Blaugrana – v.1: Alemanys senaste nyförvärv och Piqués Twitter-bataljer

Gerard Piqués flerfrontskrig på Twitter, Coutinhos sorti och värvningen av Fabio Blanco. Det och mer i årets första La Setmana Blaugrana! Häng med!

Coutinho till Aston Villa

Fyra långa år efter att Philippe Coutinho anlände till FC Barcelona är resan över. Åtminstone är det förhoppningen. Efter att ha blivit övertygad av sin gamla Liverpool-kamrat Steven Gerrard, som numer är huvudtränare i Aston Villa, bär det av till Birmingham och Villa Park för en lånesejour.

Den engelska klubben kommer att ta över 65 procent av Coutinhos lön – och till brassens heder kommer han tillåta FC Barcelona att stryka de resterade 35 procenten, för att frigöra ytterligare löneutrymme. Aston Villa har en icke-obligatorisk köpoption på 40 miljoner euro, som kan aktiveras efter att lånet löper ut i sommar.

Piqué svingar på Twitter

Krigsföring på Twitter har blivit något av Gerard Piqués signum under de senaste åren. Denna vecka har katalanen hunnit med att ge kängor åt den tidigare styrelsemedlemmen och presidentkandidaten Toni Freixa, journalisten Lluís Canut samt Real Madrid.

Toni Freixa skrev ett kritiskt inlägg gällande mittbackens kost. “Entrecote med pommes frites, stekt ägg, öl och nutellapannkaka. Kan du föreställa dig en professionell fotbollsspelare som äter det? Jag pratar om en, jag generaliserar inte”. Varpå Piqué svarade: “Du hade fel om entrecoten... Det var korv. Allt annat är ok! Och nu ska jag göra en gin och tonic för din hälsa! Du kan ta bort dina tweets nu. Skam på dig”.

Näst på tur var journalisten Lluís Canut, som i katalanska TV3 påstod sig kunna avslöja de högsta lönerna i A-laget. Efter att klubben fördömt och dementerat Canuts påståenden, som var baserade på felaktiga siffror, passade också Piqué på att publicera en skärmdump på sin lön tillsammans med orden: “Personer som denna tar betalt av offentlig TV för att försvara sina vänner. Här är de 50 procent av min lön som jag fick den 30:e december. Respektera dig själv lite”.

Och efter att Valencias officiella Twitter-konto skrev att “Real Madrids rån börjar bli repetitiva” efter en tveksam straff flikade 34-åringen in följande: “Säg det inte för högt, de kommer att bestraffa er”.

Nyförvärv efter Alemany-tips 

Dani Alves kunde under den gånga veckan registreras i truppen, medan Ferran Torres fortfarande väntar på sin tur. Men senast i ledet av nyförvärv är 17-årige Fabio Blanco. Den spanske ungdomslandslagsmannen kommer senast från Eintracht Frankfurt – dit han anlände från moderklubben Valencia i somras. För Spanien har han tidigare spelat tillsammans med Gavi och Ilias Akhomach, som också tillhör 04-generationen.

Värvningen av Blanco sägs ha rekommenderats av Mateu Alemany, som befann sig i Los Ché samtidigt som spelaren. Högeryttern har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig till 2024, med en utköpsklausul på 100 miljoner euro. Blanco kommer att registreras för Barça B. 

Skadelistan oroar inför tufft januarischema

Frånvarolistan har varit en dyster syn för FC Barcelona denna säsong. Och skadetrenden fortlöper. Ett tufft spelschema under de resterande veckorna i januari, med samtliga matcher på antingen fientlig eller neutral mark, sätter Xavi i allt mer besvärlig sits. 

Både Frenkie de Jong och Ronald Araújo utgick skadade i cupvinsten mot Linares. Den förstnämnde med en vadskada och den sistnämnde med en fraktur i handen, som senare krävde operation. Båda spelarna riskerar att missa supercupmötet med Real Madrid på onsdag. I poängtappet mot Granada drog därtill Eric García på sig en lårskada som håller honom borta från spel i cirka fem veckor.

Rekordgammal

I mötet med Granada på Nuevo Los Cármenes blev Dani Alves den äldsta spelaren någonsin att representera FC Barcelona i La Liga-sammanhang. Med sina 38 år, 8 månader och 2 dagar slog han José Manuel Pintos tidigare rekord från 2014 (38 år, 6 månader, 9 dagar).

Fullbordar topp tio gör Phillip Cocu (37 år, 2 månader, 10 dagar), José Ramón Alexanko (37 år, 1 månad, 15 dagar), Antoni Ramallets (36 år, 11 månader, 26 dagar), Joan Segarra (36 år, 5 månader 10 dagar), Migueli (36 dagar, 4 månader, 19 dagar), Lilian Thuram (36 år, 4 månader, 15 dagar), Carles Puyol (35 år, 10 månader, 17 dagar) och Pello Artola (35 år, 4 månader, 16 dagar).

Det var allt för La Setmana Blaugrana denna vecka! Vi ses snart igen! 

William Åberg2022-01-10 07:20:00
Author

Fler artiklar om Barcelona