Lagbanner
La Setmana Blaugrana - v.17: Arenanyheter & Ronald X2
Koeman har tuggat med pressen igen!

La Setmana Blaugrana - v.17: Arenanyheter & Ronald X2

Arenabygge, arenabyte, två Ronald på olika platser i livet och nya utmaningar för Femení. Här är det senaste från Barça-veckan som gått. Häng med!

Farväl betong!

Espai Barça är på gång. Det enorma projektet, som förutom Camp Nou även innefattar en rad ytterligare nybyggen och renoveringar kring arenaområdet, inleds redan nu till sommaren.

Jätteprojektet är nu klubbat i alla instanser och Joan Laporta verkar mer nöjd än någonsin. Hur ett mångmiljardbygge finansieras med klubbens ekonomi får någon annan förklara.

Den gamla betongarenan kommer nu ta steg mot att bli en rymdskeppsarena. Tack och lov står den kvar på samma plats. Med andra ord är det dags för den som vill uppleva Camp Nou i sin nuvarande skepnad att bege sig söderut inom kort.

Planeringen innebär kortfattat att kommande säsong spelas på Camp Nou som vanligt. Därefter blir det en säsong (23/24) på annan plats för att för att sedan återvända till ett något decimerad arena sett till publikkapacitet (24/25). Under säsongen 2025/26 ska allt vara klappat och klart med en kapacitet på 105 000 sittande.

Match med utsikt

Säsongen 2023/24 blir Camp Nou alltså obeboelig på grund av renoveringen.

Den nya hemmaplanen blir istället OS-arenan, eller Estadi Olímpic Lluís Companys, uppe i Montjuïc. Namngivaren Lluís Companys (sedan 2001) var en katalansk politiker som avrättades av Franco-regimen 1940.

Arenan tar drygt 60 000 åskådare och återfinns i Montjuïc, drygt 20 minuters promenad från Plaça d’Espanya. Det är en minst sagt fotogenisk hemmaplan, men samtidigt speciellt med sina löparbanor.

Återstår att se huruvida arenabytet kommer att påverka prestationerna. Camp Nou har hur som helst knappast framstått som ett fort under de senaste veckorna.

Ronald 1.0

En roligare Ronald-nyhet. Till slut kom det så viktiga beskedet på print. Ronald Araújo förlänger kontraktet med Barça till sommaren 2026. Utköpsklausulen ligger numera på nätta en miljard euro.

Mittbacken själv var märkbart tagen under den (numera) traditionella ceremonin inne på Camp Nous gräsmatta.

”Jag har jobbat så hårt för att komma hit, för att ta mig till Europa, och när de berättade att jag kunde komma till Barcelona… ni förstår inte hur lycklig jag var. Och nu, att känna mig så här uppskattad, gjorde att jag aldrig tvivlade. Jag var hela tiden säker på att fortsätta här.”

En framtida lagkapten.

Även president Laporta var nöjd, och twittrade ut några glada rader. Däremot med den alltjämt ofattbara hashtagen #MadeInLaMasia. Araújo har alltså gjort seniorminuter i Uruguay och kom dessutom inte till La Masia, utan direkt till Barça B.

Ronald 2.0

Så var han ute i medierna igen, Ronald Koeman. Denna gång i Mundo Deportivo.

Den så förbittrade holländaren verkar inte vara klar med sin kritik mot Joan Laporta ännu. Återigen berättade Koeman hur han saknat stöd från presidenten. Knappast några nyheter där.

Koeman nämnde även att de vita i Madrid numera har ett dubbelt så långt försprång jämfört med när han lämnade. Den lilla detaljen att Barça numera återfinns på en andraplats istället för en niondeplats verkar ha undgått honom.

Vad som däremot var roligare var att han tagit fasta på sin super-Luuk.

”Jag har fått mycket kritik för att ha plockat in Luuk. För mig har han alltid varit en spelare som fungerat för mig i sin roll. Han har gett fem eller sex poäng till Barça med sina mål.”

Filosofen!

Finalklart men svitkross

Efter förra veckans nya Camp Nou-rekord hade Femení rest norrut för returmöte mot tyska Wolfsburg i semifinalen av Champions League.

Med 5–1 i ryggen kändes mötet avgjort på förhand, men något oväntat skulle det bli spännande ändå. Wolfsburg mäktade nämligen med att få in två bollar, och även om avståndet fortfarande var relativt betryggande var det nog en och annan som fick sig en tankeställare - både på och utanför planen.

Förlusten innebär att Barças svit på 45 vinter bröts. En makaber siffra som nu alltså är nere på noll igen.

Laget är hur som helst klart för final i Champions League, och har fortfarande alla chanser att summera en fullständigt briljant säsong med titlar innan sommaren tar vid.

Finalen mot Lyon spelas på Juventus Stadium i Turin den 21 maj.

***

Det var allt för denna vecka. På återseende!

Källor: fcbarcelona.com, Mundo Deportivo & Wikipedia.

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2022-05-02 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona